Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Κοτζιάς: 

Μπορούμε να αποδεχθούμε σύνθετη ονομασία με «Σλαβική χροιά»

  Συνέντευξη στο Euronews


Την Παρασκευή το «Πράττω» καλούσε τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα - Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα και εκτιμά ότι ήταν λιγότεροι από 140.000 - Εμείς εκτιμούμε ότι ήταν 120.000 - 140.000 αναφέρει στο Euronews  «Το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι στηρίχθηκε από ολόκληρη τη κεντροδεξιά, τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και από την εκκλησία και άλλους οργανισμούς. Άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.   Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι στο συλλαλητήριο ο αριθμός των πολιτών που ήταν μικρότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η αστυνομία. «Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120.000 με 140.000 κόσμου» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους φορείς που στήριξαν το συλλαλητήριο ήταν και η συνιστώσα «Πράττω»  (πολιτική κίνηση )  στην οποία ο ίδιος ανήκει και με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή καλούσε τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα.
«Ήταν μια εκδήλωση που λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μία σειρά από σύνθετες ονομασίες ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν Σλαβική χροιά στη φωνητική τους. 
«Δεν πάμε στα βαφτίσια ενός νεόγνητου παιδιού όπου θα του δώσουμε για πρώτη φορά ένα όνομα, πάμε σε ένα γάμο πάμε να κάνουμε μία συμφωνία με μία χώρα που έχει αναγνωριστεί από 130 - 140 χώρες με την ονομασία να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε:  «Η Ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλάγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους».


Κ.Μητσοτάκης:

 «Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση»

Η πρώτη επίσημη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συλλαλητήριο. «Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και πρόσθεσε:
«Οι πολίτες όμως σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.
Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».


Φώφη Γεννηματά:

Οι προτάσεις Νίμιτς δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συνολική λύση

 «Βέλη» προς όλες τις κατευθύνσεις -και κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εναντίον της ΝέαςΔημοκρατίας- εξαπολύει η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι διχάζουν και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό ενώ ζητά να απορριφθούν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. Όπως τονίζει η κ. Γεννηματά, η κυβέρνηση, με τη διγλωσσία και τις άστοχες εν κρυπτώ διαπραγματευτικές κινήσεις, υπονόμευσε την αναγκαία πολιτική συναίνεση, παραβλέπειτο κεκτημένο της ενδιάμεσης συμφωνίας, ακολουθώντας έναν δρόμο που οδηγεί στη σαλαμοποίηση της «λύσης». 
«Είναι ανεπίτρεπτη και καταδικασμένη σε αποτυχία η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει. Ταυτόχρονα, επικρίνει τη ΝΔ πως διολισθαίνει σε ακροδεξιοές λογικές και αναθερμαίνει το αδιέξοδο και ένοχο παρελθόν της. Για το χθεσινό συλλαλητήριο, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει: «Σεβόμαστε και ακούμε τις γνήσιες εκφράσεις πατριωτισμού και τις ευαισθησίες των Ελλήνων». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, επιβάλλεται συνολική λύση πακέτο, σε ενιαία συνθήκη, με σύνθετη ονομασία και νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για τα θέματα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας. «Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» υπογραμμίζει. Τέλος, επιμένει στην πρότασή της για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να διαμορφωθεί εθνική γραμμή, σημειώνοντας ότι πρέπει να απορριφθούν οι προτάσεις Νίμιτς γιατί δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συνολική λύση

Στ. Θεοδωράκης:

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με πρώην πρωθυπουργούς

«Με την οικονομία και τον πολιτισμό μας μπορούμε να κυριαρχήσουμε στα Βαλκάνια», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται «σύνεση και αληθινό πατριωτισμό και όχι πατριδοκαπηλία», με στόχο μια λύση που θα απαλλάσσει από αλυτρωτισμούς. Πρότεινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι «έχουμε έναν εκρηκτικό Ερντογάν στα ανατολικά σύνορά μας» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι «η μεγάλη δύναμη και πρέπει να κυριαρχήσουμε στην περιοχή». Αναφερόμενος δε στο παρελθόν και στην περίπτωση 

Βασίλης Λεβέντης: 

Ο λαός δεν θέλει να παραδώσει το όνομα «Μακεδονία»

 «Το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα ήταν μεγάλο και σε όγκο και σε παλμό. Ήταν λάθος της κυβέρνησης που επιχείρησε να το υποβαθμίσει» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σημειώνοντας ότι «η Ένωση Κεντρώων δεν πιστεύει στα συλλαλητήρια».  Μιλώντας στην ΕΡΤ, o Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι «εδώ στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί, ενάμιση μήνα τώρα, ένα κλίμα ότι έχουμε κουραστεί με το θέμα των Σκοπίων, περίπου 150 κράτη έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία τα Σκόπια, και δεν μας βγάζει πουθενά να συνεχίσουμε να αρνούμαστε. Αυτό το κλίμα είναι κλίμα υποτέλειας, ηττοπάθειας, να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «ο λαός μίλησε και είναι σαφές ότι δεν θέλει να παραδώσει τη λέξη Μακεδονία», όμως, τόνισε πως «υπάρχουν τρία κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ που με ευκολία παραδίδει το όνομα αρκεί να πληρούνται άλλοι κανόνες, υπάρχει η κ. Γεννηματά που επίσης παραδίδει με ευκολία την ονομασία, και υπάρχει η ΝΔ που αυτή είναι μισή-μισή, άλλοι λέγανε να πάνε στα συλλαλητήρια και άλλοι λέγαν όχι». 
«Το στίγμα για τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του θα είναι βαρύτατο και πρέπει να μην αποτολμήσει να βάλει υπογραφή και ούτε στη Βουλή να φέρει αυτήν τη συμφωνία, που θα παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας και να φέρει σε τέτοιο δίλημμα τους βουλευτές. Ιδιαίτερα να μην προσπαθήσει να βρει πλειοψηφία των 151 με άλλους προδότες βουλευτές άλλων κομμάτων. Αν το έχει αυτό κατά νου, δεν ταιριάζει αυτό σε αριστερό ηγέτη. Εξευτελίζει και την Αριστερά αν το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας».

Το Συλλαλητήριο της Κυριακής και οι Μεγάλες Αλήθειες που σκόπιμα απέκρυψαν

Το δεύτερο Μεγάλο Συλλαλητήριο για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας που διεξήχθη στην Αθήνα αποτέλεσε ένα ακόμη πιο ηχηρό χαστούκι στους πάσης φύσεως εθνομηδενιστές. Μια αμέτρητη λαοθάλασσα, που προσέγγισε ή και ξεπέρασε το 1.000.000, επιχειρήθηκε, με τις πλέον «μπακαλίστικες» μεθόδους, να συρρικνωθεί με ευτελείς μεθόδους από τα φίλα προσκείμενα στην «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση ΜΜΕ. Πως εξαφάνισε ο Στάλιν από τις κομματικές φωτογραφίες τους συνεγκληματίες μπολσεβίκους που είχαν την ατυχία να πέσουν σε δυσμένεια και να…στεναχωρούν τον «πατερούλη»; Κάπως έτσι…Από την ανθελληνική φυλλάδα των συντακτών και τα υπόλοιπα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, πέρα από μια ακόμη βάναυση παραχάραξη της πραγματικότητας, ασχέτως του αν ο φανατισμός τους, τους οδηγούσε σε γελοιοποιήσεις, καθώς προσπαθώντας να φανούν «βασιλικότεροι του βασιλέως» (επί του προκειμένου «συριζαιότεροι των συριζαίων») σύγκριναν την λαοθάλασσα της Κυριακής με αντιμνημονιακές εκδηλώσεις του παρελθόντος ή των οπαδών του «Μένουμε Ευρώπη»…Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι συριζαίοι είναι τόσο «λιγούρια της εξουσίας» και «λαμόγια», που δεν θα διστάσουν να αμφισβητήσουν και την πιο αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια προκειμένου να συνεχίζουν να γεύονται το τόσο νόστιμο μέλι της εξουσίας. Μαζί με αυτούς και διάφορα εγχώρια «γιουσουφάκια» του Σόρος, που έβγαλαν «πολύ πόνο» για την απίστευτη αυτή Λαϊκή Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο Ελληνικός Λαός φαίνεται ότι είναι…ανεπίδεκτος μαθήσεως στα μαθήματα εθνομηδενισμού και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας που παραδίδουν οι σύγχρονοι συνεχιστές κατάπτυστων μορφών του παρελθόντος, που έμειναν στην ιστορία για την προδοσία απέναντι στην ίδια τους την Πατρίδα.


«Βαρύτατο το στίγμα για τον Αλ.Τσίπρα»

Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στην πλατεία Συντάγματος. «Τόσο οι ομιλίες όσο και τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο, δεν αμφισβητούν τα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αναγορεύοντας τους εμπρηστές των Βαλκανίων σε δήθεν εγγυητές της ειρήνης και της συνεργασίας», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, ρίχνοντας νερό στο μύλο του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν πάσα στην κυβέρνηση να εμφανίζει την πολιτική της με το μανδύα της δήθεν προοδευτικότητας. Κατά συνέπεια δεν προβάλλουν καμιά πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ όλων των λαών των Βαλκανίων. Τεράστιες ευθύνες έχουν η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν την καταδικασμένη - στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού - ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής». Τεράστια είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που και ο κυβερνητικός του συνέταιρος συμμετέχει στα συλλαλητήρια, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπήρχε με τέτοιες δυνάμεις και με παρόμοια συνθήματα στις «πλατείες των αγανακτισμένων»», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.


Για το συλλαλητήριο του Συντάγματος

Ο ελληνικός λαός δεν κατέβηκε για τα κόμματα

 «Ήταν ένα ογκώδες συλλαλητήριο που αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από το πού ανήκει κομματικά, διαδήλωσε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία. Ήταν η πρώτη φορά που διαδήλωσε με τέτοια μαζικότητα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, παρά την κρίση και ήταν για ένα εθνικό θέμα» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, «κάθε απόπειρα, είτε καπηλείας, είτε υποβάθμισης, είτε παρερμηνείας τού συλλαλητηρίου δεν πείθει κανέναν. Ο ελληνικός λαός δεν κατέβηκε ούτε για τα κόμματα, ούτε για τους ομιλητές, αλλά για να φωνάξει σε όλον τον κόσμο, ο οποίος παρακολουθούσε και είχε χθες στραμμένα τα μάτια του στην Αθήνα, ότι δεν υπάρχει παρά μία και μόνο Μακεδονία». Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι η θέση του κόμματος, περί μη χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού για τα Σκόπια είναι σαφής και ξεκάθαρη και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να πει ευθέως «όχι» στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι στη ΝΔ κρύβονται και ότι δεν τολμούν να ψελλίσουν ούτε τις λέξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια