Header Ads

Ανοίγουν τα σχολεία! Επιμένουμε θεατρικά…! /Φ.1806

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Ζήσαμε στην Κορινθία ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις, βιώνοντας ξανά –έστω και κατ’επίφαση- λίγη ελευθερία από αυτήν που νοιώθαμε πριν τον ιό, που μας έχει αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή!

Μάλιστα πολλές φορές ήταν τόσο πλούσιο καλλιτεχνικά καλοκαίρι, που οι φίλοι της τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου, του χορού δεν προλάβαιναν να παρίστανται στα δρώμενα που επιθυμούσαν, διότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη του νομού μας ή και του ίδιου Δήμου…

Έτσι, με την ευχή να αναλάβει επιτέλους ένας φορέας τον συντονισμό των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, ώστε -τουλάχιστον οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους Δήμους και την Περιφέρεια- να μην συμπίπτουν χρονικά, μπαίνουμε στο αποκαλόκαιρο….

«Αποκαλόκαιρο», έτσι, για να μην λέμε Φθινόπωρο, και μας ακούγεται «βαρύ»…

Ανοίγουν τα σχολεία
, μαθητές, γονείς και καθηγητές ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά, όχι, όμως, χωρίς καλλιτεχνικές προτάσεις, για την ισορροπία ψυχής, πνεύματος και σώματος…

Κι επειδή στη Φωνή επιμένουμε θεατρικά, παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες προτάσεις ενδιαφέρουσες για μικρούς και μεγάλους.

Με την ευχή, λοιπόν, μίας Καλύτερης, Δημιουργικής, Γόνιμης και Εποικοδομητικής Σχολικής Χρονιάς, ας απολαύσουμε…


ΤΙ: «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» από τη θεατρική ομάδα του Λύσιππου

ΠΟΤΕ: 10-11 Σεπτεμβρίου

ΠΟΥ: στο Αρχαίο στάδιο της Σικυώνας
  

«Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις».

Οι Εκκλησιάζουσες, το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκε περί το 392 π.Χ.. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.


ΤΙ: Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΟΤΕ: 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΥ:
Το Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και όλες οι δράσεις του (σεμινάρια και παραστάσεις) θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου Κορινθίας, έναν πανέμορφο χώρο το οποίο παραχωρείται στο Φεστιβάλ από τον Δήμο Σικυωνίων.
  

Το Φεστιβάλ Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως σεμινάρια και παραστάσεις πάνω στο κουκλοθέατρο, τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, το playback theater, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ανηλίκων κ.α. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γενικά σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τρόπους και τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση για να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα, να βρουν λύσεις για γεγονότα και καταστάσεις που τους απασχολούν.

Στόχος του Φεστιβάλ της Δραματικής Tέχνης στην Εκπαίδευση είναι η θετική επίδρασή της σε ψυχολογικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση

Η Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση (Drama in Education) αποτελεί μια νέα παιδαγωγική προσέγγιση που εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για να ερευνήσουν τον ρόλο της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση καθώς έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της ως προς τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και η θετική επίδρασή της σε ψυχολογικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο σε παιδιά και ενήλικες. Μέσα από την εκπαιδευτική μέθοδο του δράματος δίνεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα, να βρουν λύσεις για γεγονότα και καταστάσεις που τους απασχολούν.

Η λέξη δράμα έχει ρίζα από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δράω - δρώ και ετυμολογικά σημαίνει πράττω. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα το δράμα ήταν αυτό που ξεχώριζε από το έπος και τη λυρική ποίηση διότι με το αρχαίο δράμα οι αρχαίοι Έλληνες αναπαρίσταναν μια ιστορία, ένα γεγονός μπροστά σε θεατές.

Με τη Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές να δώσουν έναν ορισμό αλλά δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να καταλήξουν σε μια σαφή έννοια. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι οι ερευνητές συγκλίνουν στην άποψη ότι μέσω της δραματικής τέχνης και τις θεατρικές τεχνικές επιδιώκεται η βιωματική μάθηση με στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν νέους τρόπους εκμάθησης γεγονότων και καταστάσεων.
    

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://dramaineducationfest.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-2022/


ΤΙ: «ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΠΤΕΡΟ» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου

ΠΟΤΕ: Από τον Οκτώβριο 2022 έως και τον Απρίλιο 2023

ΠΟΥ: Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου παρουσιάζει το «ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΠΤΕΡΟ», ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής!

Μια πρωτότυπη μουσική αφηγηματική παράσταση με θέμα τη μουσική, την ιστορία της, τους επιφανέστερους δημιουργούς της και τα έργα – σταθμούς που αυτοί άφησαν μέσα από μια απολαυστική διαδρομή, ανάγλυφη και αποκαλυπτική.

Πόσο… μικρός έγινε μουσικός ο μεγάλος Μότσαρτ;

Πόσο… φανταστικό είναι το Φάντασμα της Όπερας;

Στη Λίμνη των Κύκνων, πριν γίνει… κύκνος, ο άσπρος κύκνος… τι ήταν;

Το Μουσικόπτερο θα μας πάει πίσω στον χρόνο, σε μουσικές που ξέρουμε τόσο καλά σαν να τις ξέρουμε από πάντα.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά σε ειδικές, εμπνευσμένες διασκευές πασίγνωστες μελωδίες της κλασικής μουσικής και της όπερας, θρυλικά μουσικά θέματα κινηματογραφικών ταινιών του εικοστού αιώνα, αγαπημένα τραγούδια από μιούζικαλ και ταυτόχρονα να μάθουν πώς, πότε και από ποιους γεννήθηκαν αυτά τα μουσικά διαμάντια.

Το «Ταξίδι με το Μουσικόπτερο» προσφέρει γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση, καθιστώντας τους μικρούς μας φίλους κοινωνούς της μουσικής με ενεργό ρόλο μέσα από μια παραστατική, ευχάριστη, διαδραστική αφήγηση και μια παραγωγική γνωριμία και επαφή με τα μουσικά όργανα. Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι επιμορφωτικός και καλλιτεχνικός και έχει στόχο να μυήσει τους νέους στη μουσική.

Το θεατρικό κείμενο παρουσιάζει τη μουσική ως καταφύγιο και ορμητήριο του ανθρώπου. Η ζωντανή εκτέλεση των κομματιών εμπνέει τη χαρά και το πάθος για την τέχνη.

Το μουσικό σύνολο απαρτίζεται από έμπειρους καθηγητές με σπουδαία καλλιτεχνική εμπειρία και παιδαγωγική επάρκεια αλλά και από μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου.

Οι δύο ηθοποιοί – εμψυχωτές έχουν θητεύσει στο παιδικό θέατρο και έχουν μακρά πορεία στο θεατρικό παιχνίδι.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σοφία Καψούρου

Ηθοποιοί: Στέφανος ΠαΐζηςΔέσποινα Ψυχογιού

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι παραστάσεις για τα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου (χωρητικότητα 400 ατόμων).

Κατόπιν συνεννόησης η παράσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου εφόσον υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, αμφιθέατρο κ.τ.λ.

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Κρατήσεις – Κλείσιμο παραστάσεων: 6948574703, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 13.00

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια