Header Ads

Gazprom: Ενημέρωσε εταιρεία για αδυναμία προμήθειας αερίου λόγω «ανωτέρας βίας» /Φ.1801

  

in.gr Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία – πελάτη του ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω «ανωτέρας βίας» Για αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας» ενημέρωσε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία – πελάτη της η Gazprom.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου η οποία ήρθε σε γνώση του πρακτορείου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλείται έκτακτες περιστάσεις εκτός του ελέγχου του.

Εμπορική πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία – και όχι μόνο.

Αγωνία για την 21η Ιουλίου Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, θα κλιμακώσει πιθανότατα τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ενώ δεν αποκλείεται να εντείνει τον πανικό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί η ροή στον Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, οπότε βάσει του πλάνου ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του αγωγού.

Άλλωστε η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι ροές στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την ΕΕ μέσω Βαλτικής, δεν θα αποκατασταθούν πλήρως μέχρι την επιστροφή και επανεγκατάσταση στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya ενός αεριοστροβίλου της Siemens Energy που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση.

Σε αναζήτηση αερίου από το Αζερμπαϊτζάν Στο μεταξύ, σε αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχει επιδοθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά την επίσκεψή της στο Αζερμπαϊτζάν ότι το μπλοκ σκοπεύει να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη αυτή χώρα, εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε… να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

«Καμπανάκι» από ΙΕΑ – Μόνη λύση, η δραστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου Σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ξεκαθάρισε πως η άμεση και δραστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου αποτελεί τη λύση για την Ευρώπη, τονίζοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ και δύσκολο χειμώνα».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ επεσήμανε ότι μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ωστόσο οι ροές από τη συγκεκριμένη χώρα στο εγγύς μέλλον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται μια πλήρης διακοπή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το «καμπανάκι» του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δημιουργώντας μη αναμενόμενη ζήτηση για παραγωγή αερίου, προκειμένου να διατηρηθούν δροσερές οι οικίες και οι επιχειρήσεις.

Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού μειώνει την παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών δημιουργεί προβλήματα στην παροχή άνθρακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια