Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1801

Π. Νίκας, “πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους ρομά μια καλύτερη ημέρα”
  


“Πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε”.

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου στην Τρίπολη με τον γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση -παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή και υπηρεσιακών παραγόντων- συζητήθηκε το θέμα των ρομά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ιδιαίτερα εξετάστηκε το θέμα των ρομά στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία έχει ενημερωθεί το πιο πάνω υπουργείο, να παραχωρήσει στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης τον συνολικής έκτασης περί τα 120 στρέμματα χώρο σε Μπιρμπίτα και Μακαρία, ο οποίος είχε αγοραστεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για την στέγαση ρομά.

“Ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε τον γενικό γραμματέα προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευσή του ότι θα έχει ανακοινώσει λύση μέχρι τις 30 Ιουλίου” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος παράλληλα παρέδωσε στον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον τόμο με τις προνοιακές δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Γ. Σταμάτης στα κοινωνικά θέματα για τα οποία είναι αρμόδιος, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Ο Γ. Σταμάτης έχει αναλάβει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο για την προώθηση των θεμάτων αποκατάστασης, στήριξης και γενικότερης βοήθειας προς τους ρομά και είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τον συνδράμει ουσιαστικά στον πολύ δύσκολο αγώνα τον οποίον κάνει παρέχοντας ο,τιδήποτε ζητήσει, είτε αναφορικά σε χώρους που διαθέτει, είτε από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών της -όπως οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας αλλά και Πολιτισμού και Παιδείας.

Στα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας έχω μετάσχει σε πάνω από 10 συσκέψεις σε διυπουργικό επίπεδο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρομά. Δυστυχώς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές όσες προσπάθειες έγιναν και τα προβλήματα, σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο οξύνονται συνεχώς -άρα δεν υπάρχει χρόνος και γρήγορα πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε.

Αυτό συζητήσαμε πριν από λίγο και ειλικρινά χαίρομαι για τη σύμπτωση απόψεων που διαπιστώσαμε από κοινού”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΗ 

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη “για την συνεργασία του στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο” και τόνισε στη συνέχεια:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι μία από τις Περιφέρειες οι οποίες θα συμμετέχουν πολύ ενεργά στο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης και της συμπερίληψης που θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της.

Στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης των ρομά και στο συγκεκριμένο θέμα που μας απασχόλησε σήμερα, την μετεγκατάσταση των ρομά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα σε κάποιον άλλον χώρο, έχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία με τον δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ο οποίος έχει αποδεχθεί την παραχώρηση του εναλλακτικού χώρου που γνωστοποίησε με πρόσφατη σχετική επιστολή του ο περιφερειάρχης Αυτό που απομένει είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση από την Αγία Τριάδα στον νέο χώρο των ρομά Θα πρέπει να σημειώσω εδώ, καθώς είχαν γίνει και στο παρελθόν κάποιες ανάλογες προσπάθειες που απέτυχαν, ότι πλέον η πολιτεία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και δίπλα, μαζί με την Περιφέρεια και τον δήμο, αλλά κυρίως με την Περιφέρεια, στις πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης αυτών των ανθρώπων.

Δεν θα τους αποδοθούν απλώς σπίτια για να μετεγκατασταθούν, αλλά θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο -που θα συμπεριλαμβάνει το κομμάτι της υγείας, το κομμάτι της πολιτικής εκπαίδευσης, το κομμάτι του αθλητισμού-, ώστε όλα αυτά που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες να τα απολαύσουν και οι ρομά, ως δικαίωμα. Και δικαίωμα δικό τους, αλλά και ως υποχρέωση της πολιτείας.

Αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια και δεν πρέπει να είναι η τελευταία χαμένη ευκαιρία και θα και οι συμπολίτες μας ρομά να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν μία πολιτεία που είναι δίπλα τους, έχουν έναν περιφερειάρχη που είναι δίπλα τους -που το είχαν δει και όταν ήταν δήμαρχος- κι έχουμε και έναν νέο δήμαρχο στην Καλαμάτα, ο οποίος θέλει επίσης αυτό να γίνει πράξη.

Θα γίνει με κανόνες και θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μας ρομά να μην ακούν φωνές, να σέβονται αυτό που έχουμε αποφασίσει -τώρα θα γίνει και η καταγραφή των οικογενειών που θα περιλάβει όλο το κομμάτι της μετεγκατάστασης και σίγουρα οι πολίτες της Καλαμάτας και βέβαια ο περιφερειάρχης θα είναι δίπλα τους για τις υπόλοιπες συμπεριληπτικές δράσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν ισότιμα μαζί με εμάς, όπως τους αξίζει”.




Η κάθε σήραγγα του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, πήρε το όνομά της από τους ένδοξους ήρωες και άλλες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης
  

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ονοματοδοσίας των 6 σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο Α7 Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, οι οποίες πλέον φέρουν ονόματα ηρώων και άλλων προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821.

Οι σήραγγες φέρουν τα ακόλουθα ονόματα:

– Η σήραγγα Στέρνας “Ιωάννης Καποδίστριας”.

– Η σήραγγα Νεοχωρίου “Φιλελλήνων”.

– Η σήραγγα Αρτεμισίου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”.

– Η σήραγγα Καλογερικού “Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄”.

– Η σήραγγα Ραψομάτη “Νικηταράς” – Η σήραγγα στα Τσουκαλέικα “Παπαφλέσσας”.




Συμβάσεις έργων στην Κορινθία συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ υπέγραψε στην Κόρινθο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  


Μια προγραμματική σύμβαση και δυο εργολαβικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.372.800 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Κόρινθο, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Συγκεκριμένα -παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή, όπως και του προέδρου της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργου Οικονόμου-, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε, με τον δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού 700.000 ευρώ για το έργο αποκατάστασης βλαβών στο οδικό δίκτυο της πυρόπληκτης περιοχής του Σχίνου.

Οι δυο εργολαβικές συμβάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αφορούν, η μία την συντήρηση του επαρχιακού δικτύου γέφυρας διώρυγας Λουτρακίου – Περχώρα – Μπίσια, έργο προϋπολογισμού 602.800 ευρώ και η δεύτερη την συντήρηση της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας) στις περιοχές Ευαγγελίστριας έως και το Λέχαιο, έργο με προϋπολογισμό 70.800 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Ακόμα, ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Βέλου – Βόχας Θεόδωρο Ράπτη σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο εν λόγω δήμος.

Ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει στη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ανόρυξη γεώτρησης.

Ο Π. Νίκας συναντήθηκε επίσης με τον Τάσο Στέφη, πρόεδρο του Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, με τον οποίο συζήτησε την δυνατότητα κατασκευής μίας επιπλέον ομβροδεξαμενής στο εν λόγω χωριό, όπως και της συντήρησης στις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους από τις διοικήσεις των συλλόγων Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου “Οι Τσελιγκάδες” Χρ. Γόγολα και Γ. Φαλέκα και “Απόστολος Παύλος” Μ. Γεωργιάδη και Γ. Ρουμπέκα.




Αποφάση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προμήθεια και εγκατάσταση της προτομής του φιλέλληνα Αμερικανού αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ στη Νεμέα, τον αρχαιολογικό χώρο της οποίας αποκάλυψε και ανέδειξε.




Σημαντικές προοπτικές για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε εκδήλωση του ΕΑΑ στην Αθήνα
  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη και χαιρέτισε, το βράδυ χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου, στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε SpaceHub της νοτιανατολικής Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στις εγκαταστάσεις του, στον λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ η οποία οδήγησε πρόσφατα στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη ριζική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, για την δημιουργία πολυχώρου εκπαίδευσης και διάχυσης της επιστήμης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο για το ΕΑΑ όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνεργασία αυτή αναφέρθηκαν από την πλευρά τους, τόσο ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, όσο και ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/EAA δρ Σπύρος Βασιλάκος, οι οποίοι στη συνέχεια επισήμαναν ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η διοίκηση του ιδρύματος σχεδιάζει τη μετατροπή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία σε SpaceHub της νοτιανατολικής Ευρώπης, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από το διάστημα. Την ευθύνη υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου, όπως επισημάνθηκε, την έχει το ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέρος από τη χρηματοδότηση που έλαβε το ΕΑΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (NOA-AEGIS) θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια νέου εξοπλισμού (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ). Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΑΑ και Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) -συνολικού προϋπολογισμού περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ-, θέτει ισχυρές βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία αυτής της εμβληματικής υποδομής, αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής.


Σε τηλεδιάσκεψη περιφερειαρχών για το θέμα των υδατοδρομίων συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, υπό τον υπουργό Επικρατείας Α. Σκέρτσο
  


Το θέμα της ανάπτυξης υδατοδρομίων στην χώρα μας αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -όπως και οι ομόλογοί του από την υπόλοιπη Ελλάδα- είχε αργά το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εξέφρασε ικανοποίηση από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση των υδάτινων πεδίων, η αρμοδιότητα της οποίας -όπως γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση- μεταφέρεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της λίμνης Τάκα -για την αναβάθμιση της περιοχής της οποίας η Περιφέρεια έχει διαθέσει σημαντικές πιστώσεις, ενώ επιδιώκει και την δημιουργία υδατοδρομίου- όπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι αρμοδιότητες είναι περίπλοκες, ζητώντας να επιληφθεί το γραφείο του πρωθυπουργού για να απεμπλακεί η υπόθεση αυτή.

Αναφορικά με τον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας ως προς τα υδατοδρόμια, θέμα εντεταλμένος με το οποίο είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Γανώσης, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι πέρα από την Πύλο και την Καλαμάτα -για τα υδατοδρόμια στις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες- επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές και στην ανατολική Πελοπόννησο, ώς το Λουτράκι, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος των σχετικών φακέλων και ενδεχομένως ορισμένων απαιτούμενων υποδομών.




Αυτοψία σε έργα που εκτελεί η Π.Ε. Κορινθίας πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης κα. Αθηνά Κόρκα.
  


Συγκεκριμένα, βρέθηκε στον κόμβο Γκά Αθικίων και στη Σχολή Μηχανικού Λουτρακίου.

Στα Αθίκια εκτελούνται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου. Στη Σχολή Μηχανικού επιθεώρησε τις εργασίες που σχετίζονται με τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό μνημείων και προτομών που παρακολουθούνται από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Η κα. Κόρκα συνοδευόταν από τον Διοικητή της Σχολής Μηχανικού, Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη Ακρίβο και τον ανάδοχο του έργου κ. Ζώη. Για έργα που εκτελούνται πλησίον αστικού ιστού όπως αυτό στον κόμβο Γκά η Π.Ε. Κορινθίας ζητά την κατανόηση των πολιτών για την οποία ταλαιπωρία, καθώς αυτά κρίθηκαν σημαντικά και σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο.


Πρόσκληση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου με αντικείμενο την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  


Δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2021 η πρόσκληση για την δράση “Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (σχολικό έτος 2022 – 2023)” Η δράση, προϋπολογισμού 628.880 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης υποστήριξης σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας για το σχολικό έτος 2022 – 2023.

Συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη των με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης μαθητών με αναπηρία (λόγω κινητικών αναπηριών κλπ), από ειδικό βοηθητικό προσωπικό, καθώς και των μαθητών που χρήζουν σχετικής υποστήριξης από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (σχολικούς νοσηλευτές).

Στόχος της προτεινόμενης πράξης είναι η ενσωμάτωση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου Ωφελούμενοι είναι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δηλαδή όσοι μαθητές για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξ αιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης.

Δυνητικός δικαιούχος της δράσης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τομέας Παιδείας.

Το πλήρες κείμενο και τα συνοδευτικά αρχεία της πρόσκλησης μπορείτε να τα βρείτε στις ιστοσελίδες www.eydpelop.gr και www.espa.gr




Επίσκεψη εργασίας είχε η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, στο χώρο του Μνημείου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια
  


Επίσκεψη εργασίας είχε η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, στις 19 Ιουλίου, στο χώρο του Μνημείου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Υποστράτηγο Δημήτριο Σκουφίδη Διοικητή της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, τον Διοικητή της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχο Χαράλαμπο Ακρίβο, τους αναδόχους και τους μηχανικούς της αναπτυξιακής εταιρείας Πάρνωνα.

Οι εργασίες ανάδειξης του Μνημείου ολοκληρώνονται, εν όψει του εορτασμού για την επέτειο των 200 χρόνων από την μάχη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου.

Το έργο συντήρησης και εξωραϊσμού μνημείων, ηρώων και προτομών χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με την Διοίκηση Κέντρων (IV ΜΠ).




ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ- ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
  


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 
Σημαιοστολισμός και Φωταγώγηση του ιστορικού χώρου των Δερβενακίων.

10.30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορινθίας κ. Διονυσίου.

11.00 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου, των ενώσεων Εθνικής Αντίστασης και των Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων.

Εκφώνηση ομιλίας από τον κ. Γιώργο Ανδρειωμένο, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Ποιητικές και καλλιτεχνικές αποδόσεις της μάχης στα Δερβενάκια».

Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μέλη της Κορινθιακής Εστίας Ιστορικών Λαογραφικών Ερευνών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου Κορινθίας με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς.

Θα παρουσιαστεί οπλισμός του 1821 από τα Μουσειακά Εκθέματα της Κορινθιακής Εστίας .

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Παρακαλούνται όπως φροντίσουν για τα σχετικά με:

Την οργάνωση των ιεροτελεστιών, η Ι. Μ. Κορίνθου Τη συμμετοχή του Στρατού, η Ανωτέρα Διοίκηση Φρουράς Κορίνθου Τον σημαιοστολισμό, τη φωταγώγηση, την παρουσία της Φιλαρμονική και την προετοιμασία του χώρου, ο Δήμος Κορινθίων Την τήρηση της τάξης, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας Τελετάρχης ορίζεται η κα Ιωάννα Κασίμη 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
Αθηνά Κόρκα 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Παναγιώτης Ε. Νίκας





Επιστροφή της γνώσης στην κοινωνία και ανάπτυξη του επιστημονικού τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  


Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα παρευρέθη τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Θησείο, σε επιστημονική εκδήλωση, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε το εμβληματικό σχέδιο μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία, σε Space-Hub της Νοτιανατολικής Ευρώπης, προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος της δράσης μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου είναι η ανάπτυξη του επιστημονικού τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μέσα από την αναβάθμιση η γνώση των επιστημονικών φορέων θα επιστραφεί στην κοινωνία και θα συμβάλλει στην βελτίωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, το έργο θα αποτελέσει ένα βήμα για την αποκέντρωση και θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής καθώς θα προσελκύσει πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό τουρισμό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Οικονόμου και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κορινθίας κ.κ. Χάρης Βυτινιώτης και Τάσος Γκιολής 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια