Header Ads

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ /Φ.1800

Ένα βαρυσήμαντο άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, αρμόδιου για την έρευνα και Καινοτομία δημοσιεύθηκε στο Newsbeast. Στο άρθρο αυτό ο συμπολίτης μας Βουλευτής και Υφυπουργός αναλύει βασικές λεπτομέρειες που διέπουν μία καινοτόμο πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίνει περιθώρια στην κυβερνητική έρευνα και Καινοτομία που έχουν αναδειχθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης..
  


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ

Η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην έρευνα 
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, αρθρογραφεί στο Newsbeast 
*Του Χρίστου Δήμα 

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που διαφέρει από κάθε προηγούμενη, κυρίως για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, τα έργα και οι επενδύσεις οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, επομένως η αξιοποίηση των πόρων πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις. Δεύτερον, υπάρχει πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, αλλά να αξιοποιούνται στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ. Τρίτον, συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις όπου οι μεν δίνουν στο σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι δε αποτελεσματικότητα και προοπτική.
  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η έρευνα και η καινοτομία έχουν αναδειχθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρεται ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, με την χρηματοδότησή του για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά 14 ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, καθώς επίσης και Επιστημονικά και Τεχνολογικά Πάρκα ανά την χώρα.

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της χώρας μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη διεθνή κατάταξη συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, όπως και ένα σημαντικό τμήμα του επιστημονικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC, αποτελούν κάποιες από τις ενδεικτικές δράσεις μας που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιχορηγήσεις του ΤΑΑ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι η απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα, είναι όμως αναμφισβήτητα η καλύτερη και μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας μετά το Σχέδιο Μάρσαλ, την οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύουμε την επιστημονική αριστεία και στηρίζουμε έμπρακτα την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία. Τα ποσά που κινητοποιούνται από το Ταμείο είναι τόσο σημαντικά, ώστε με σωστή αξιοποίηση μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά δυναμικότερης και ανθεκτικότερης ανάπτυξης.

Ο Χρίστος Δήμας, είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, και Βουλευτής Κορινθίας


Δεν υπάρχουν σχόλια