Header Ads

Είναι το ψέμα αλήθεια; /Φ.1798

  

Είναι το ψέμα αλήθεια; Όχι βέβαια. Τότε γιατί το λέμε; Για να ωραιοποιήσουμε το γεγονός ή την κατάσταση που παρουσιάζουμε ως αλήθεια . Έτσι συνηθίζεται να λέγεται το ψέμα κατά κόρον, ιδίως στις προεκλογικές περιόδους .

Γι΄αυτό οι διάφοροι πολιτικοί μας, το βάπτισαν αθώο ψεματάκι.

Η αλήθεια βλέπετε, είναι η λέξη που μας οδηγεί, μας κατευθύνει στη σωστή πορεία της έννοιας του θέματος που θέλουμε να αναδείξουμε.

Το ψέμα όμως, είναι η λέξη που μας θολώνει την έννοια του θέματος, που θέλουμε επίσης να προβάλλουμε.

Όσο και να προσπαθούμε με έωλα επιχειρήματα, να στηρίξουμε το ψέμα, δεν θα τα καταφέρουμε . Γι΄αυτό θα επιστρατεύσουμε κι άλλα αθώα ψεματάκια αλλά και πάλι αθώο κατά τους πολιτικούς ψεματάκι θα παραμείνει.

Όπως έλεγε και ο Τόμας Τζέφερσον : ¨Μόνο το ψέμα χρειάζεται πολιτική στήριξη. Η αλήθεια στέκεται από μόνη της ¨.

Τα αθώα ψεματάκια όμως που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας στους λόγους τους, πολλές φορές είναι αναγκαία μας λένε, γιατί έχουν προηγηθεί άλλα αθώα ψεματάκια, τα οποία χρειάζονται πολιτική στήριξη.

Το ένοχο ψέμα, είναι και θα παραμείνει να ειπωθεί ένοχο. Αυτός που το λέει, ενοχοποιεί αυτόματα τον εαυτόν του και έχει ποινικές συνέπειες, όταν αποκαλυφθεί η αδικία που προσπαθεί να καλύψει με το ένοχο ψέμα.

Η χρήση του ένοχου ψέματος οδηγεί σε αδικία και εμπλέκει πολλές φορές αθώους ανθρώπους με απρόβλεπτές συνέπειες.

Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε τη χρήση του ένοχου ψέματος οπωσδήποτε, για να μη δημιουργούμε καταστάσεις αδικίας σε αθώους συνανθρώπους μας.

Κώστας Τσάτσαρης 
Δάσκαλος από την Κόρινθο


Δεν υπάρχουν σχόλια