Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1798

Παρά τη «σφαλιάρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, αποδεκτός ο όρος «TurkΑegean» με σφραγίδα της ΕΕ
    


Newsroom 26.06.2022 Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική και διπλωματική ήττα με άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό Καθώς στην Αθήνα υπήρξε ικανοποίηση με τη «σφαλιάρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, αναφορικά με το αίτημα της Άγκυρας για χρήση του όρου «Turkaegean», η μαχαιριά ήρθε πισώπλατα από την ΕΕ, καθώς το αίτημα για «τουρκοποίηση» του Αιγαίου έγινε αποδεκτό.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική και διπλωματική ήττα με άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό, καθώς η έγκριση από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) συνιστά ουσιαστικά αποδοχή της χρήσης του σήματος από την Τουρκία σε μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς.

Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις του πλήγματος στον τομέα του τουρισμού από τους Ευρωπαίους «εταίρους», καθώς η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του όρου Turkaegean από την Τουρκία, τη στιγμή που το αντίστοιχο αίτημα της Άγκυρας στις ΗΠΑ απορρίφθηκε.

Το θέμα, νομικά δεν έχει κλείσει, αλλά οι πιθανότητες ανακοπής, με νομικά μέσα από την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένες.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα η Ναυτεμπορική, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Η έγκριση αυτή από μόνη της δεν δημιουργεί πολιτικό-διπλωματικό προηγούμενο, καθώς πρόκειται για έναν όρο προς εμπορική χρήση, χωρίς χωριστή γεωγραφική αναφορά, που δεν παραβιάζει -σύμφωνα με την ΕΕ- τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Ωστόσο δίνει έρεισμα στην Τουρκία για τουρκοποίηση του Αιγαίου, καθώς με διαφημιστικές καμπάνιες δύνανται να εδραιώσει κατά την ίδια την πεποίθηση του τουρκικού Αιγαίου, επενδύοντας έτσι στην αλλαγή αντίληψης για το γεωγραφικό status quo στην περιοχή.




Στρατηγός Φράγκος για Οκτάι: Ισχύει και για την Ελλάδα το «όπου φτάσει» 
Το ‘’όπου φτάσει’’ σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να φτάσουμε
  


Newsroom ΗΕλλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία «ή και γενικό πόλεμο», τόνισε ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα». «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία ή και γενικό πόλεμο και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Το γνωρίζουνε, διότι αυτό σημαίνει γι’ αυτούς αλλαγή συνόρων και όχι για εμάς. Αυτοί θα χάσουν. Αυτοί έχουν καταπατήσει δικαιώματα εκατομμυρίων αλλοεθνών, τους οποίους καταδυναστεύουν και τους αποκαλούν τρομοκράτες όταν αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους», τόνισε ο στρατηγός.

Για τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν ελληνικά νησιά, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και «όπου φτάσει», σχολίασε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. «Το ‘’όπου φτάσει’’ σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να φτάσουμε. Και ό,τι κάνετε και αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφικό, (…) δεν θα περάσει», σημείωσε ο κ. Φράγκος και πρόσθεσε ότι πρέπει εκ των πρότερων να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα περάσει έτσι τυχόν γεώτρηση της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.\ Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι «ιδιαίτερα θερμό» ωστόσο όπως είπε οι Έλληνες δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία καθώς η χώρα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά.

Για το ενδεχόμενο να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι πως «δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα, κανένα νομικό συμβούλιο, κανενός οργανισμού, να συζητήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εδαφικά της χώρας μας».

Έστρεψε τα βέλη του κατά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ λέγοντας πως όχι μόνο δεν τηρεί ίσες αποστάσεις, αλλά δίνει μεγαλύτερη αξία στην Τουρκία, «κάτι που το υπαγορεύουν φυσικά οι ΗΠΑ, για να μην παίζουμε εδώ τις κουμπάρες»




Θέμα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έθεσε η ΥΠΕΞ της Γαλλίας αν επιμείνει στο όχι για Σουηδία - Φινλανδία
 

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Αταλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Journal du Dimanche. Η Γαλλίδα υπουργός σημειώνοντας ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε πως «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;».

Ερωτηθείσα εξάλλου η Κολονά, αν η αντίθεση, στη γαλλική πολιτική σκηνή, των παρατάξεων του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Μαριν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είπε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων.» Περίοδο ξεκαθαρίσματος θέσεων για τα γαλλικά κόμματα βλέπει η υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν».

Από Militaire News 26/06/2022




Νέο επεισόδιο στο κατασκοπευτικό σήριαλ που στήνει η Τουρκία κατά της Ελλάδας
  


Ο Έλληνας πολίτης Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής Αστυνομίας στον ανακριτή, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κατηγορείται από την Τουρκία για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Το τουρκικό δίκτυο ATV μετέδωσε ότι «η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ και θα υπάρξει συνέχεια» και αρκετά τουρκικά μέσα «ανεβάζουν» το θέμα φτιάχνοντας κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωσαν ότι «αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες.

Έκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση».

O επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής. Συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ανέφεραν ότι συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.

Ήδη μετά από ανακρσίσεις προφυλακίστηκε στις Τουρκικές φυλακές.

Σας θυμίζει αυτό τους δύο Στρατιώτικούς στον Έβρο;

Από Militaire News 26/06/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια