Header Ads

Μερικές από τις αναρτήσεις στο facebook

Φ.1790

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - Coach





Ανησυχία για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Από Unics 30 Απριλίου, 2022 

Ανησυχητικά στοιχεία για τη μείωση του πληθυσμού στη χώρα μας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της πόλης των Χανίων.

Η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής δόθηκε στο πλαίσιο διοργάνωσης ημερίδας για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 30 Απριλίου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος, Σούλα Βακουφτσή, υποστήριξε ότι «το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο ακόμα και απο το οικονομικό», σημειώνοντας πως το 1961 οι άνω των 65 ετών ήταν το 8,3% του πληθυσμού και οι κάτω των 14 ετών το 26,2%, ενώ το 2020 οι άνω των 65 ετών ήταν το 22,3% και οι κάτω των 14 ετών ήταν το 14%.
  

Η κ. Βακουφτσή αναφέρθηκε στα αίτια της υπογεννητικότητας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες, ενώ γεννούσαν σε ηλικίες 20-25 ετών, σήμερα γεννούν σε ηλικίες 30-42 ετών.

Παράλληλα, ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα περιοριστεί περίπου στα 8 εκατομμύρια.

«Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μία σύγχρονη απειλή για τη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση στον αριθμό των γεννήσεων», επεσήμανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Χανίων, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 δηλώθηκαν 360 γεννήσεις έναντι 478 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 284 θάνατοι έναντι 187 το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Απο την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία και τη στήριξη των νέων ζευγαριών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των τριτέκνων οικογενειών αναφέρθηκε η πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Χανίων, Μαρία Χελιουδάκη, τονίζοντας πως οι 56 σύλλογοι τριτέκνων που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει σειρά δράσεων ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000 τρίτεκνες οικογένειες, ενώ στα Χανιά 5.500 τρίτεκνες οικογένειες.

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Coach, CSAP, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια