Header Ads

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΑ Η.Α.ΕΜΙΡΑΤΑ

Φ.1791

 

Στο πρόσφατο διπλωματικό ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπήρξε λίαν επιτυχές τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Επιχειρηματικό τομέα. Η Ελλάδα απόκτησε τη θέση που της αξίζει στον νευραλγικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Όλο και περισσότερες χώρες του πετρελαίου εμπιστεύονται τη χώρα μας πλέον και ειδικότερα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που δεσπόζουν σε Ξηρά, Αέρα και Θάλασσα!...


ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ

in.gr 9 Μαΐου 2022, Αναλυτικά η κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΑΕ.

Συνάντηση με τον Mohammed Bin Zayed Al Nahyan είχε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, υπήρξε κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΑΕ.

Η κοινή δήλωση Η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Πρίγκηπας Διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι στις 9 Μαΐου 2022.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Αυτού Υψηλότης εξήραν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τη διμερή Ευρεία Στρατηγική Εταιρική Σχέση που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, η οποία έδωσε νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Διάδοχος του Άμπου Ντάμπι συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και τον Ελληνικό λαό για την 201η επέτειο της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας που εορτάσθηκε στις 25 Μαρτίου. 

Συγχαρητήρια για την EXPO2020 Dubai 

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη την Αυτού Υψηλότητα και τον λαό των ΗΑΕ για την επιτυχή διεξαγωγή της EXPO2020 Dubai και για την επιλογή να φιλοξενήσουν την 28η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP 28) της ΣύμβασηςΠλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 2023.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός πως η EXPO2020 Dubai παρέσχε μία πλατφόρμα προώθησης του παγκόσμιου διαλόγου και της καινοτομίας και καθιέρωσε τα ΗΑΕ ως εταίρο για τα έθνη του κόσμου να συνεργασθούν και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις. Το ελληνικό περίπτερο, μέσω του κεντρικού θέματος «Η Ελλάδα Αύριο, Σήμερα», παρέσχε στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και της κοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και για τη μετάβαση από την αρχαιότητα στην Ελλάδα του αύριο.

Μέσω της συμμετοχής της στην EXPO2020 Dubai, η Ελλάδα παρουσίασε τα επιτεύγματά της στην καινοτομία, την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που την έχουν καταστήσει ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Ο Πρωθυπουργός και η Αυτού Υψηλότης εξέφρασαν τη δέσμευση να εργασθούν στενά και από κοινού για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την περιβαλλοντική προστασία, καθώς και για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τη σχέση ΗΑΕ-Ελλάδος στους περισσότερους δυνατούς τομείς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων και για τη διερεύνηση νέων ευκαιριών προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας.

Εξωτερική Πολιτική, Περιφερειακά Ζητήματα, Ειρήνη και Σταθερότητα 

Οι δύο χώρες επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τα ΗΑΕ για την τρέχουσα θητεία τους ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2022-2023. Η Αυτού Υψηλότης επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΑΕ στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025-26. Τα ΗΑΕ και η Ελλάδα επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους να εργασθούν από κοινού για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιπτώσεις της παγκόσμιας ανάκαμψης από τον COVID 19.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη των προσπαθειών προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι οι πολιτικές διαδικασίες και ο διάλογος, βασισμένοι στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των ΗΕ, παραμένουν η κατευθυντήρια πυξίδα με στόχο την επίτευξη βιώσιμων λύσεων για όλες τις συγκρούσεις και διενέξεις και τόνισαν τη σημασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Σημείωσαν, επίσης, πως η διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας παραμένει προτεραιότητα για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Υπό το πρίσμα αυτό, συμφώνησαν πως η υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε από τις δύο χώρες αποσταθεροποιεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε την έντονη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ΗΑΕ και επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη προς τα ΗΑΕ έναντι των επιθέσεων αυτών.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις με βάση την ισχύ της υπάρχουσας ευρείας και στέρεης εταιρικής σχέσης, η οποία συνεισφέρει στην αύξηση της αμοιβαίας ασφάλειας, σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και εμβληματικής συνεργασίας.

Οικονομία, Επενδύσεις, Βιομηχανία και Ενέργεια 

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία διατηρούν μία σημαντική εμπορική και επενδυτική σχέση, με συνολικό όγκο εμπορίου 560 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2021, αυξημένο κατά 67,4%, σε σύγκριση με το 2020, προωθώντας την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στα ΗΑΕ και την Ελλάδα. Οι ηγέτες έθεσαν στόχους για την αύξηση των οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και συζήτησαν νέες ευκαιρίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών κοινών επενδύσεων σε ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Οι ηγέτες παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησαν να θεσπίσουν μια Επενδυτική Πρωτοβουλία €4 δισ. για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των ΗΑΕ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιπλέον, η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα €400 εκατομμυρίων που συνεστήθη το 2018.

Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών 

Οι ηγέτες παρέστησαν στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών και ενός Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της τυποποίησης και συμμόρφωσης με πρότυπα.

Στο πλαίσιο της Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τα ΗΑΕ και η Ελλάδα εργάζονται ενεργά για την διεύρυνση των διμερών δεσμών στον τομέα της ενέργειας.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil υπέγραψαν μια Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της “Dioriga Gas”, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της “Dioriga Gas”.

Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν από την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar): ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά• ένα Μνημόνιο Κατανόησης για τη σύσταση Κοινοπραξίας με τον τοπικό εταίρο Kyoto Α.Ε. για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα• και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Δράση για το Κλίμα 

Αναγνωρίζοντας πως η ισχυρή, αποφασιστική δράση για το κλίμα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας δράσης για το κλίμα για τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης και της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και να υποστηρίξουν τις εκατέρωθεν προσπάθειες για καθαρή ενέργεια.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης και της περιβαλλοντικής προστασίας και χαιρέτησαν την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης συνεργασίας για την κλιματική δράση.

Υγεία 

Οι ηγέτες εστίασαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τις δύο χώρες, υπογράμμισαν τη δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της υγείας, και παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τον συντονισμό προσπαθειών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στον ιατρικό τομέα, ως καταλύτη για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών κοινωνιών.

Άμυνα και Ασφάλεια 

Οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία αποτυπώνεται σε συμφωνίες που διευκολύνουν τις συνεργατικές διαδικασίες. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους, ιδίως στους τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία στην Ασφάλεια, την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια