Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

Φ.1791

Πού το πάνε οι ΗΠΑ; - Επικίνδυνη απαίτηση για παραχώρηση των S-300 – Η «πληρωμένη» απάντηση της Αθήνας
    

Βασίλης Σκουλαράκος - Newsbomb 
Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας ζητούν από την Ελλάδα οι ΗΠΑ – Τι θα ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τζο Μπάιντεν και πώς θα απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε χώρα - «κλειδί» για τις δράσεις της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, παρέχοντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε θάλασσα και αέρα. Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με συμμαχικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών κατόπιν φυσικά αδείας που ζήτησαν και έλαβαν από το ΓΕΕΘΑ, ενώ και συμμαχικά πλοία, όπως το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman έπλεαν απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, ελέγχοντας τις κινήσεις μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Σούδα επίσης εξελίχθηκε σε ορμητήριο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, με αμερικανικά τάνκερ να φτάνουν στο στρατηγικό λιμάνι της Κρήτης, ενώ η Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύεται σε περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, με τους Αμερικανούς να τροφοδοτούν από εκεί τις δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στους μαχόμενους Ουκρανούς, ενώ ακόμα και το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα δίνοντας εικόνα από τις θέσεις του ρωσικού ναυτικού, αλλά και της πολιορκίας πόλεων στον ουκρανικό νότο.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά, μιας και για τους περισσότερους είναι γνωστά;

Γιατί φαίνεται πως για τους Αμερικανούς δεν φτάνουν και αναμένεται να ζητήσουν ακόμα περισσότερα από τη χώρα μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα βέβαια που οι ίδιοι συνεχίζουν τα… παζάρια με τον Ερντογάν για F-16 και επιμένουν να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ετοιμάζει… pressing στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας την παραχώρηση στην Ουκρανία των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ένα από τα σημαντικότερα όπλα στην ελληνική φαρέτρα.

Ήδη η Σλοβακία από τον περασμένο μήνα παραχώρησε στην Ουκρανία τους αντιαεροπορικούς S-300, με την Ουάσινγκτον να επιθυμεί ανάλογη κίνηση και από την Ελλάδα.Σαφέστατα, τόσο φυσικά οι Ουκρανοί όσο και το ΝΑΤΟ θέλουν να θωρακίσουν την αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία, ωστόσο, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι αδύνατον - να καταφέρει η Ελλάδα να πει το «ναι» στην παραχώρηση του πανίσχυρου ρωσικού όπλου.

Το ζήτημα ήδη έχει ήδη τεθεί στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κατηγορηματική άρνηση της χώρας μας στο ενδεχόμενο παραχώρησης των S-300. Άλλωστε, η Αθήνα διαμηνύει ότι ήδη έχ n βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που άλλες συμμαχικές χώρες, όπως η Τουρκία, συνεχίζουν να έχουν «ύποπτο» ρόλο και να πατούν σε «δυο βάρκες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αντιπροτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατάσταση των S-300 με πυραύλους Patriot, οπλικό σύστημα το οποίο ήδη διαθέτει η χώρα μας και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της αεράμυνας. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 Μαΐου αναμένεται να είναι σαφής προς τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά την απειλή της αλλοπρόσαλλης και αφερέγγυας Τουρκίας και δεν θα μπορούσε να παραχωρήσει ένα πανίσχυρο οπλικό σύστημα, πολύτιμο για την αμυντική της θωράκιση.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι σίγουρο πως θα πιέσει, υποσχόμενος πως θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις απειλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ενώ θα επισημάνει και πάλι πως απαιτείται οι δύο «σύμμαχοι» να τα βρούμε στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως, πώς είναι δυνατόν να συνομιλήσεις με το «όπλο» στο τραπέζι; Πώς είναι δυνατόν να συνομιλήσεις με αυτόν που παραβιάζει καθημερινά το Διεθνές Δίκαιο και επιμένει στο απαράδεκτο και κατάπτυστο casus belli από το 1995; Πώς είναι δυνατόν να συνομιλήσεις με κάποιον που το πρωί σου δίνει τα χέρια και δεσμεύεται για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και το απόγευμα στέλνει μαχητικά να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο σου;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Αμερικανός πρόεδρος, γιατί όταν ζητάς παραχωρήσεις, πρέπει να ξέρεις να απαντήσεις και σε ερωτήματα και απαιτήσεις του συνομιλητή σου. Πρέπει να ξέρεις να απαντήσεις γιατί τόσο καιρό η Δύση αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον του Ελληνισμού, γιατί επιμένει να παζαρεύει οπλικά συστήματα με την Τουρκία και γιατί συνεχίζει να χαϊδεύει τον Ερντογάν ενώ εκείνος διατηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων. Βεβαίως και είναι απολύτως λογικό η Δύση να μην θέλει να χάσει την Τουρκία από μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα της επιτρέπεται να απειλεί, να εκβιάζει και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην νοτιοανατολική της πτέρυγα.

Ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει με πολύ προσοχή το ταξίδι τους στις ΗΠΑ, ενώ ενημερώνεται συνεχώς από τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας για όλες τις εξελίξεις. Είναι δεδομένο πως σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί παράλογες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ, μιας και το εθνικό συμφέρον είναι πάντοτε πέρα από συμμαχίες και φιλικές σχέσεις. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι…




ΝΥ Τimes: «Οι διαρροές για αμερικανική βοήθεια στην βύθιση του Moskva μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με την Ρωσία»
    

FacebookTwitter Google 
Την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν έγινε έξαλλος μετά τις διαρροές για τη βοήθεια στην Ουκρανία, ο γνωστός αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίντμαν εκτιμά ότι «τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα μέρα με τη μέρα», Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και το ενδεχόμενο να γίνουν λάθος υπολογισμοί με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, τονίζει ο συγκεκριμένος αναλυτής, εκφράζοντας προβληματισμούς αναφορικά με κάποιες διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις περασμένες ημέρες από την αμερικανική πλευρά, μετά από επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους. Ο Φρίντμαν αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε δύο διαρροές, των New York Times και του NBC News. Με βάση τα συγκειμένα δημοσιεύματα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εξοντώσουν Ρώσους στρατηγούς στο πεδίο της μάχης και να βυθίσουν το καταδρομικό Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή οι Αμερικανοί τους είχαν δώσει προηγουμένως σχετική πληροφόρηση υποδεικνύοντας τις θέσεις των στρατηγών και του πλοίου.

Ανησυχούν για τις 9 Μαΐου και τα σχέδια του Πούτιν Η άποψη του Μπάιντεν και της ομάδας του, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φρίντμαν, είναι ότι η Αμερική πρέπει μεν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει την κυριαρχία της και να νικήσει τους Ρώσους αλλά παράλληλα να μην αφήσει την Ουκρανία να μετατραπεί σε ένα αμερικανικό προτεκτοράτο στα σύνορα της Ρωσίας.

Αυτό όποιος θέλει το πιστεύει γιατί η Ουκρανία είναι ήδη αμερικανικό προτεκτοράτο από το 2014.

Ξέρει πολύ καλά πως θα έρθει η σειρά της και ότι στις ΗΠΑ απεργάζονται καθημερινά την πτώση της. Η μόνη της ελπίδα είναι να συνταχθεί με τους Ρώσους αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.




Αθήνα Σε Άγκυρα: «Δηλητηριάζετε Το Κλίμα, Διαστρεβλώνετε Την Πραγματικότητα»
    


By Ma.Ni 265 0 Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαντά στην ιταμή επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τα όσα είπε για την Γενοκτονία των Ποντίων.«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Τα ιστορικά γεγονότα είναι συγκεκριμένα. Οι εγκληματικές συμπεριφορές, οι Γενοκτονίες έχουν χαρακτηριστεί έτσι από την Παγκόσμια Κοινότητα. Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια