Header Ads

Απονομή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΣΕΠΚ)

Φ.1790

  

Εφορεια Αρχαιοτήτων Κορινθίας 

Αγαπητοί φίλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση του Πάνελ των Εμπειρογνωμόνων για την απονομή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΣΕΠΚ). !!!

Πρόκειται για τη δεύτερη εγγραφή της χώρας μας στον συγκεκριμένο κατάλογο μετά την επιτυχή υποψηφιότητα το 2014 της Ακρόπολης με τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους, με τίτλο “Η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας”.

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί επίσημο θεσμό που λειτουργεί από το 2011 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αίσθησης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας που μοιράζονται οι χώρες της Ευρώπης.

Η ταυτότητα αυτή, αποτελεί ασπίδα για τους λαούς, μια ασπίδα πολιτισμού δυνατή και πολύτιμη, φτιαγμένη από τα κοινά, μεταξύ των λαών της Ευρώπης, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Τα κοινά πολιτιστικά μας στοιχεία ενδυναμώνονται από την ισχυρή πεποίθηση ότι οι δημοκρατικές αρχές και το ιδανικό της Ειρήνης αποτελούν τμήμα αυτής της κοινής ταυτότητας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, ως ένα από τα τέσσερα Πανελλήνια Ιερά της Αρχαιότητας, χώρος διοργάνωσης Πανελλήνιων αθλητικών αγώνων οι οποίοι αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, συνδέεται με τις ιδέες και αξίες του κλασικού αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, που αποτελούν στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της εκπαίδευσης των νέων.

Η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και συγκεκριμένα της Μαρίας Γκιώνη, υπεύθυνης αρχαιολόγου της Νεμέας, με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η επίσημη απονομή του ΣΕΠΚ στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε ειδική τελετή που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με μεγάλη συγκίνηση αφιερώνει την τιμητική αυτή διάκριση στον άνθρωπο που ήταν η καρδιά της Νεμέας για δεκαετίες, στον καθηγητή Στέφανο Μίλλερ.

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα λείπει από την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, όμως η ψυχή του θα είναι κάπου εκεί ανάμεσά μας............


Δεν υπάρχουν σχόλια