Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» Φ.1783

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Αναμνήσεις από τον πόλεμο του «40»… 


Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την επίθεση της Ρωσίας, μου δημιούργησε συνειρμικά σκέψεις από τα παιδικά μου χρόνια. Τότε, την εποχή της έναρξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940… Ήμουν 7χρονο αγοράκι, όταν άκουσα για πρώτη φορά τον τρομερό ήχο της πολεμικής σειρήνας των Δικαστηρίων της Κορίνθου, που προειδοποιούσε για προστασία των πολιτών στα λεγόμενα καταφύγια της πόλεως. Αρχικά έβλεπα τα ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα, που προσπαθούσαν μάταια να βρουν στόχο στις σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες στον Σταθμό της Κορίνθου. Αργότερα, μετά από πέντε περίπου μήνες, όταν μας εκήρυξε τον πόλεμο η Γερμανία βλέποντας τις αλλεπάλληλες ήττες των στρατευμάτων του Μουσολίνη στα Βορειοηπειρωτικά βουνά και στις πόλεις της Νοτίου Αλβανίας, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο πόλεμος εκείνος ήταν πιο επιθετικός και αδυσώπητος για την εποχή. Ο δαιμονισμένος ήχος των σειρήνων των πολεμικών στούκας προκαλούσε φόβο και τρόμο στις καρδιές των μεγάλων, ενώ εμείς, τα παιδιά της γειτονιάς μου στην Αγία Άννα Κορίνθου απολαμβάναμε την ασφάλεια πέντε καταφυγίων, που είχαν σκάψει στα σπλάχνα του λόφου της Αγίας Άννας οι οικογένειες Χρ. Κάλλιου, Παν. Μάρα, Κυρ. Αλεξιάδη, Π. Καραβούλη και Αλ. Πετούμενου. Ήταν καταφύγια με πόρτα εισόδου και εξόδου σε τοξοειδές σχήμα τα τρία με διαμορφωμένο χώρο δωματίου για τον ύπνο. Όπως είχα ακούσει, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ι. Μεταξάς, που είχε προετοιμάσει εγκαίρως τον Ελληνικό Λαό είχε επιβάλλει δια νόμου πολεοδομικά τη δημιουργία καταφυγίων κάτω από μεγάλα κτίρια. Η Κόρινθος τότε δεν είχε την πολυτέλεια πολυκατοικιών. Οι μεγάλοι ήταν μέσα στην ανησυχία τους ευχαριστημένοι που παρείχαν ασφάλεια, ενώ εμείς τα μικρά παιδιά απολαμβάναμε τα παραμύθια και τις ιστορίες τους μέχρι να σημάνει λήξη συναγερμού και αεροπορικής επιδρομής.

Για την ιστορία να προσθέσω ότι τα Γερμανικά αεροπλάνα βρήκαν στόχο και κατέστρεψαν μέσα στο Σιδ. Σταθμό δύο έμφορτες αμαξοστοιχίες που μετέφεραν εφόδια και πυρομαχικά προς την Πάτρα για το μέτωπο της Αλβανίας και τις κατέστρεψαν, ενώ οι πρώτοι Αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν και εξουδετέρωσαν τη γέφυρα του Ισθμού.

Αναρωτιέμαι, σήμερα, αν -ο μη γένοιτο- συμβεί κάποιος πόλεμος, που θα πάει να καλυφθεί ο πληθυσμός της Κορίνθου, χωρίς την ύπαρξη καταφυγίων, αλλά και ούτε μία ενημέρωση από την ΠΣΕΑ της Νομαρχίας; Αρκεί η μία άσκηση κατ΄έτος για να δούμε, αν λειτουργεί η σειρήνα;...

Ο θυμόσοφος Λαός λέγει «Πριν πεινάσεις μαγειρεύεις ». Η τραγωδία της Ουκρανίας μας δείχνει το δρόμο… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια