Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1776

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Νίκος Δένδιας: Χρειάζεται ευρωπαϊκή φωνή για τις τεράστιες γεωπολιτικές προκλήσεις
  


«Η ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, την ασφάλεια των κρατώνμελών της και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας Το μήνυμα πως στο περίπλοκο περιβάλλον η ΕΕ έχει μία επιλογή: Να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, την ασφάλεια των κρατών-μελών της και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Πούλα της Κροατίας. «Αυτό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη γεωπολιτική δύναμη είναι πρώτα απ’ όλα η βούληση και η φιλοδοξία να το κάνουμε.

Αλλά επίσης και η ικανότητα να ορίσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, να διαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας στο πλαίσιο μιας κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», κατέστησε σαφές.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι αυτό του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ πολλών δυνάμεων, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων με επιθετική στάση, ενώ σημείωσε πως πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τις υβριδικές απειλές και άλλα προβλήματα, όπως η πανδημία.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε πως η διασφάλιση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι καθοριστική καθώς κινούμαστε σε αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τόνισε ότι μπροστά στις τεράστιες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή φωνή, που θα πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους, παραδεχόμενος παράλληλα ότι λυπάται που «δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μια ΕΕ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα είναι μια πιο ασφαλής Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανή να παρέχει επίσης περισσότερη ασφάλεια στη συνολική περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη αφενός για περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη και αφετέρου ότι τα προβλήματα ασφάλειας θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση παγκόσμιο παίκτη, πρέπει να ξεκινήσουμε στο σπίτι μας και από τη γειτονιά μας».

Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία της ήπιας ισχύος της ΕΕ, με έμφαση στην οικονομία, στις εταιρικές σχέσεις και στο ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο. Καταληκτικά, ανέφερε πως εάν όλα αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιηθούν, θα μπορούσαν τελικά να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό πάροχο ασφάλειας στον 21ο αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Newsroom






ΓΕΕΘΑ: Καρέ καρέ η συνδρομή των ΕΔ στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

  


Πηγή: On alert 25/01/2022 
Προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οχημάτων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αττική και στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δημοσίευσε αποκαλυπτικά βίντεο και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις του Στρατού.

Αναλυτικά, στην Αττική Οδό συμμετείχαν:

– Έξοδος Λ.Κύμης (10): Δύο οχήματα με 8 άτομα με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευθεί ένα όχημα με 4 άτομα. – Έξοδος Πεντέλης (12): Εννέα οχήματα με 44 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 6 οχήματα με 20 άτομα.– Έξοδος Κηφισίας (11): Οκτώ οχήματα με 34 άτομα και δύο μηχανήματα (1 φορτωτής γαιών, 1 ισοπεδωτής γαιών), με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τον εκχιονισμό Αττικής Οδού. Έχει αποδεσμευθεί ένα όχημα με 4 άτομα. – Έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας (13): Έξι οχήματα με 35 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί δύο οχήματα με 4 άτομα.

– Έξοδος Μαραθώνα (15):

Πέντε οχήματα με 61 άτομα και έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. – Έξοδος Κάντζας (17): Τρία οχήματα με 31 άτομα με έργο την διανομή τροφίμων, κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί δύο οχήματα με 10 άτομα.– Έξοδος Παιανίας (18): Ένα όχημα με 5 άτομα και έργο την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευτεί – Περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ: Ένα μηχάνημα (ισοπεδωτής γαιών) με έργο τον εκχιονισμό.

Συνολικά, διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα, ενώ διανεμήθηκαν 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ. Σταδιακά τα παραπάνω τμήματα θα αντικατασταθούν, όπου απαιτείται με μέριμνα των εμπλεκομένων. πιπρόσθετα σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από τις 05:30, πέντε οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσσης Πλακεντίας (ένα όχημα), Μαραθώνος (δύο οχήματα) και Κάντζας (δύο οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.






Επικίνδυνο λάθος από το Πυροσβεστικό Σώμα:
Αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»
  



Πηγή: DEFENCENET
 Ένα αντεθνικό λάθος που μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνο έκανε το Πυροσβεστικό Σώμα στην έκδοση του ημερολογίου του για τη νέα χρονιά, καθώς στη σελίδα που έχουν τυπωθεί η διεθνείς τηλεφωνικοί κατάλογοι, τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μacedonia».. Πρόκειται για ένα απίστευτο λάθος, καθώς το Π.Σ. δεν αναφέρει ούτε καν τη νέα ονομασία των Σκοπίων, η οποία είναι «Βόρεια Μακεδονία», αλλά την αναφέρει ως «Μακεδονία», σκέτο!

Με άμεση αντίδρασή του το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών με ανακοίνωσή του ζητά να αποκατασταθεί ο όρος και να αποφευχθούν ανάλογα λάθη στο μέλλον: «Με αφορμή την έκδοση ημερολογίου για το έτος 2022, από το Πυροσβεστικό Σώμα, διαπιστώσαμε ένα σημαντικό λάθος, που είμαστε σίγουροι ότι, έγινε εκ παραδρομής, Συγκεκριμένα στη σελίδα με τους διεθνείς τηλεφωνικούς κωδικούς, η εκ Βορά γειτονική μας χώρα, δεν αναγράφεται ούτε καν με την ονομασία, που της αποδόθηκε προ τριετίας, αλλά αναφέρεται ως “Macedonia”. Επειδή πρόκειται για ευαίσθητο εθνικό θέμα, που μας αγγίζει όλους, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε, για την αποκατάσταση του ορθού όρου, καθώς επίσης και γιά την αποφυγή ανάλογων λαθών στο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.






Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.
  


Ειδικότερα, το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη κλιμακώνουν την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ότι ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σε μία κίνηση που η Μόσχα περιγράφει ως δυτική «υστερία» σε απάντηση στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία Πηγή:.iefimerida.gr






Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ελλάδα και Ισραήλ εντείνουν τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία
  



Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o οποίος είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντς, ενώ θα έχει συζητήσεις και για ισραηλινά οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Κοινός μας στόχος είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία τα τελευταία χρόνια έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, και αυτό αποτυπώνεται με απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τη δέσμευση του Ισραήλ στη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντς, που συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Ισραήλ.

Ο Μπένι Γκαντς, σε κοινή δήλωση, ανέφερε ότι η συνεργασία στηρίζεται «σε κοινά συμφέροντα και αξίες.Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας του Ισραήλ με τους παλιούς και νέους φίλους του στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτό το πνεύμα και να ενισχύουμε το τριμερές πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου», τόνισε.

Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια