Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα Φ.1775

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

«Αρχιμήδης και τεχνητή νοημοσύνη»

  


Στην εφημερίδα Real.gr, δημοσιεύθηκε το άρθρο μου με τίτλο «Αρχιμήδης και τεχνητή νοημοσύνη», όπου γράφω για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και για την δημιουργία της νέας ερευνητικής δομής που θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες.

Η εποχή όπου οι υπολογιστές έπαιζαν μέτριο σκάκι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, η διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή και την καθημερινότητα μας είναι τόσο μεγάλη, όπου ήδη εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται ψηφιακούς συνεργάτες όπως η Siri, η Alexa και η Cortana, οικιακές συσκευές που λειτουργούν μόνες τους (πχ Roomba), αυτοκίνητα που πλοηγούνται πλήρως από μηχανές, «έξυπνα» συστήματαστην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 (Eva) και πολλά άλλα.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε όλους τους τομείς από την ιατρική και τα χρηματοοικονομικά μέχρι την αρχαιολογία, την γεωργία και την νομική επιστήμη. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα διφορούμενες απόψεις και επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε κρίσιμες πτυχές της ζωής μας σε έναν υπολογιστή. Για παράδειγμα δεχόμαστε ένας αλγόριθμος να βγάλει μία δικαστική απόφαση. Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα όμως ήδη απαντώνται σε μεγάλο βαθμό και αναμφισβήτητα οι παροχές που προσφέρονται από την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνουν κατά πολύ το βιοτικό μας επίπεδο.

Με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη αναφερόμαστε σε διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούμε (αλγορίθμους), με βάσει τους οποίους μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ένα υπολογιστικό σύστημα να είναι ανεξάρτητο και να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη συνεπώς καθιστά τις μηχανές ικανές να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα διαθέτουν μεγάλες μονάδες αποθήκευσης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων. Όσο περισσότερα τα δεδομένα, τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται η εκπαίδευση του εκάστοτε συστήματος.

Η πρόοδος της Επιστήμης Δεδομένων, μέρη της οποίας είναι η Τεχνητή Νοημόσυνη, η Μηχανική Μάθηση κ.ά., προκαλεί έκπληξη. Από τον ENIAC και τα πρώτα τρανζιστορ, μέσα σε λιγότερο από 100 χρόνια, φτάσαμε στη σημερινή εποχή και το λεγόμενο Internet of Things. Τη διάδραση και τη διαλειτουργικότητα πολλών διαφορετικών συσκευών μεταξύ τους και με το περιβάλλον που βρίσκονται. Φυσικά, μπορεί όλες αυτές οι νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που μας παρέχονται να λύνουν πολλά προβλήματα, ωστόσο εγείρονται σημαντικά πολιτικά, κοινωνικά αλλά και ηθικά ζητήματα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας αυτοματοποιήσεις διαδικασιών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στην εργασία και την απασχόληση. Επίσης, η λειτουργία των συστημάτων απαιτεί πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, γεγονός που μπορεί να εγείρει αντιδράσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε όλα τα οφέλη και τις εκκρεμότητες που δημιουργούνται και να τα διαχειριστούμε με σύνεση.

Αυτή η μεγάλη επιστημονική ανάπτυξη σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά διδακτική. Η ιστορία και η πρόοδος της Επιστήμης Υπολογιστών αποδεικνύεται πως δεν είναι μία αλληλουχία από “Εύρηκα!”. Είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από καινοτόμες ιδέες και λύσεις από τους επιμέρους τομείς.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και στόχο την διαρκή παρουσία και συμβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην τεχνολογική πρόοδο, δημιουργήσαμε την Ερευνητική Δομή “Αρχιμήδης” υπό το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η νέα αυτή δομή όπως και η συνεχής υποστήριξη, εν γένει, της ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας θα επαναφέρει την Ελλάδα στη θέση του πρωτοπόρου σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Στη θέση που της αξίζει!





Ικανοποιημένοι από τα πορίσματα του Ελγα οι αγρότες της Κορινθίας
  


Ήδη σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας έχουν βγει τα πορίσματα των ελεγκτών του Ελγα για τις καταστροφές που είχαν υποστεί οι καλλιέργειες από τον καύσωνα ενώ έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τον παγετό που είχε προηγηθεί. Για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι αγρότες στις περισσότερες περιοχές φαίνεται πως είναι ικανοποιημένοι και θεωρούν τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δίκαια.

Υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου εκφράζονται παράπονα όμως αυτό δεν αλλάζει την γενική εικόνα. Σύντομα αναμένονται και τα υπόλοιπα πορίσματα και τότε θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά από τις καταστροφές των καλλιεργειών, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας προσπάθησε και κατάφερε να κάνει γνωστό το πρόβλημα και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα φρόντισε ώστε να κατέβει στην Κορινθία για να δει την κατάσταση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώ πραγματοποίησε και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανο ο οποίος ήρθε και δύο φορές στο Νομό μας. Επίσης με τον πρόεδρο του Ελγα Ανδρέα Λυκουρεντζο είχαν όλο αυτό το διάστημα συχνή επικοινωνία τόσο ο Χρίστος Δήμας όσο και ο Κώστας Κόλλιας.

Σε τεχνικό επίπεδο, ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι , οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες (επιτραπέζια σταφύλια) έχουν πληγεί διαδοχικά από παγετό και καύσωνα θα πρέπει να δουν αθροιστικά το ποσοστό ζημιάς και από τα δύο φαινόμενα γιατί με βάση αυτό θα προκύψει η συνολική αποζημίωση που θα λάβουν.






Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα με τον πρέσβη του Μεξικού, Daniel Hernández Joseph
 
Συνάντηση Χρίστου Δήμα με τον πρέσβη του Μεξικού. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας,πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον πρέσβη του Μεξικού, Daniel Hernández Joseph και την επικεφαλής ακόλουθο για τις οικονομικές, εμπορικές και διεθνείς υποθέσεις της πρεσβείας, Laura Mora.

Αντικείμενο της συζήτησης τους υπήρξε η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες στην επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Η Ελλάδα και το Μεξικό είχαν υπογράψει διακρατική συμφωνία από το 1999 για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, η οποία όμως παραμένει ανενεργή.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι επαφές για την ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Συζητήσαμε σήμερα με τον πρέσβη του Μεξικούγια το πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών στην έρευνα και την καινοτομία και συμφωνήσαμε από κοινού να ενεργοποιήσουμε επιτέλους την διακρατική συμφωνία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια