Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1774

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ.
    


Την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, ημέρα εορτασμού της Σύναξης του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ.  Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο, στα χαρακτηριστικά που Τον διακρίνουν αλλά και στο γεγονός ότι υπενθυμίζει σε όλους ανεξαιρέτως τους Ορθοδόξους Χριστιανούς τις υποσχέσεις που δώσαμε κατά την εν Χριστώ γέννηση μας, δηλαδή, όταν λάβαμε το Άγιο Βάπτισμα. Τόνισε δε ότι, κατά το βάπτισμα μας συνταχθήκαμε με το Χριστό και απαρνηθήκαμε τον παλαιό άνθρωπο και την αμαρτία. Μας υπενθυμίζει ακόμα ο Τίμιος Πρόδρομος ότι, εάν δεν τηρούμε τις υποσχέσεις μας οφείλουμε να ακούσουμε το κήρυγμα Του για μετάνοια. Ολοκληρώνοντας, παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας να δέεται υπέρ υγείας όλων, όσοι εορτάζουν σήμερα, ιδιαιτέρως για τον Λαμπαδάριο του Ι. Ναού κ. Ιωάννη Λιούντρη.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναφερόμενος σύντομα στον ζηλωτή των παραδόσεων και τελευταίο Προ- φήτη της Παλαιάς Διαθήκης, τον Τίμιο Πρόδρομο, επεσήμανε ότι συγκράτησε με την αυστηρότητα του τον λαό και τον προετοίμασε για τον ερχομό του Μεσσία, τονίζοντας ότι τ’ όνομα του Αγίου Ιωάννη σημαίνει «χάρις Θεού», επομένως η Παλαιά Διαθήκη κλείνει με την χάρη του Θεού και αρχίζει η Καινή Διαθήκη με την ίδια την Χάρη, τον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία μας εντός δώδεκα ημερών εορτάζει όλο το μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ευχόμενος η ζωή να είναι γεμάτη από την χάρη του Θεού, γιατί όταν συμβαίνει αυτό όσες δυσκολίες, ασθένειες, κακουχίες και προβλήματα αντιμετωπίζουμε μεταβάλλονται σε γιορτή.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.



ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  


Την Θ. Λειτουργία, τέλεσε χθες, Κυριακή μετά τα Φώτα, 9 Ιανουαρίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Με την ολοκλήρωση του Αγίου Δωδεκαημέρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε στους Πιστούς τονίζοντας ότι, η Εκκλησία μας θέλοντας να εμπεδώσουμε και να κατανοήσουμε όλα, όσα ασυνήθιστα συνέβησαν, μας προβάλει τα γεγονότα της Ενανθρωπήσεως του Χριστού δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο Θεός κατέβηκε στην γη και προσέλαβε την ανθρώπινη φύση προκειμένου να επαναφέρει την φύση και τον άνθρωπο στο πρότερο κάλλος και να «οδοποιήσει πάση σαρκί την εκ νεκρών ανάστασιν». Με το Άγιο Δωδεκαήμερο βιώσαμε την πρώτη φάση του σωτηριολογικού έργου του Κυρίου.

Στην συνέχεια και αναλύοντας το Αποστολικό Ανάγνωσμα επεσήμανε ότι, ο Χριστός είναι αυτός που «κατέβηκε» για να σώσει και να φωτίσει τον άνθρωπο και να γεμίσει με την παρουσία Του και τις δωρεές Του τα πάντα. Μεταξύ όλων των υπολοίπων μοίρασε και τα χαρίσματα των Αποστόλων, των Προφητών, των Ευαγγελιστών, των Ποιμένων και των Διδασκάλων προκειμένου να είναι Παρατεινόμενος ανά τους αιώνες μέσα στην Εκκλησία και να φωτίζει και να καταρτίζει τους Πιστούς, ώστε από πνευματικά «νήπιοι» να καταστούμε τέλειοι και να αποκτήσουμε το μέτρο της πνευματικής ωριμότητος και τελειότητος Του.

Γεννάται όμως το ερώτημα, πως θα μπούμε στην Εκκλησία και πως θα σωθούμε; Η απάντηση είναι, με την μετάνοια, «μετανοεῖτε· ῖγγικε γῖρ ῖ βασιλεία τῖν οῖρανῖν» (Ματθ. δ΄, 17) διδάσκει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στην Καπερναούμ, έτσι θα λάμψει το φως του Χριστού στις καρδιές μας διώχνοντας το σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου. Περαίνοντας τον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι, «ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», γιατί έχουμε τον Θεό μαζί μας και εμείς μένουμε μαζί Του φωτισμένοι και νικητές!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια