Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1769

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας

Ο Χρίστος Δήμας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ με θέμα τον «Ενιαίο Χώρο Έρευνας»

  


Χρίστος Δήμας: «Την εποχή της πανδημίας του Covid19, η έρευνα και η καινοτομία αναρριχήθηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Η ανάγκη ενεργοποίησης ενός μεγάλου δικτύου πολιτικών δράσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά από κοινού τις κρίσεις και τις προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, είναι επιβεβλημένη.» Στις Βρυξέλλες, για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, όπου το Συμβούλιο συζήτησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Χώρος Έρευνας για τα κράτη – μέλη.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα συνεκτικό σχέδιο συμπερασμάτων για τη νέα διακυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και όπως σημείωσε ο κ. Δήμας «ο ενιαίος χώρος έρευνας είναι απαραίτητος να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα.» Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεσήμανε πως «η έρευνα και η καινοτομία έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας» λόγω της πανδημίας αλλά και της Κλιματικής Κρίσης και είναι απαραίτητη η ολοένα και μεγαλύτερη διατομεακή συνεργασία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής.

Ο κ. Δήμας παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μη ρυπογόνων καυσίμων για τα πλοία και την ανάπτυξη τεχνολογιών με σκοπό την απαλλαγή από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Climpact, το οποίο είναι ένα εθνικό δίκτυο για την συνεργασία και συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Το δίκτυο αποτελείται από 11 ακαδημαϊκούς φορείς και συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στοχεύει στην δημιουργία διεπιστημονικής κοινοπραξίας που θα ενοποιήσει και θα βελτιστοποιήσει τις τρέχουσες κλιματικές υπηρεσίες και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δήμας είχε κατ ιδίαν συζήτηση με την Επίτροπο της Ε.Ε για την Έρευνα και την Καινοτομία, κα Mariya Gabriel, όπου ανέλυσαν το συνεκτικό σχέδιο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Συμβούλιο και προωθεί την ανάγκη δημιουργίας ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Την εποχή της πανδημίας του Covid19, η έρευνα και η καινοτομία αναρριχήθηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας.

Η ανάγκη ενεργοποίησης ενός μεγάλου δικτύου πολιτικών δράσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά από κοινού τις κρίσεις και τις προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, είναι επιβεβλημένη.

Η μεγαλύτερη συνεργασία των κρατών – μελών της Ε.Ε σε θέματα έρευνας και καινοτομίας είναι μια προοπτική που μπορεί να μας δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα στο εγγύς μέλλον.»




Δεν υπάρχουν σχόλια