Header Ads

ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ! φ.1765

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ!





του Χρίστου Φαραντάτου*


Εορτάζουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την εθνική μας εορτή, την επέτειο μιας από τις μεγάλες εξορμήσεις της φυλής μας, τη μεγαλειώδη ημέρα της 2 8ης Οκτωβρίου 1940.

Η επέτειος αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς των 200 χρόνων από της ιστορικής επαναστάσεως των Ελλήνων το 1821, όπου μετά από 4 αιώνες πικράς και φοβερής δουλείας στους Τούρκους οι προπάπποι μας εφάνησαν άξιοι απόγονοι των αρχαίων και των βυζαντινών Ελλήνων.

Όταν ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Εμμανουήλ Γκράτσι (1891 -1961) κτυπούσε την νύκτα της 28ης Οκτωβρίου την πόρτα της κατοικίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννου Μεταξά (1871 - 1941), για να του επιδόσει το ιταμό τελεσίγραφο της πατρίδος του, που ζητούσε τη παράδοση και τη δουλική υποταγή της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός μας βρέθηκε ολομόναχος, χωρίς συμβούλους και συνεργάτες και, αφού έκανε τον σταυρό του, έδωσε την ελληνοπρεπή και αγέρωχη απάντηση «ΟΧΙ», μια βροντερή λέξη με τρία χρυσά γράμματα, που άφησαν άφωνο και ντροπιασμένο τον νυκτερινό επισκέπτη, που αποχαιρέτησε φεύγοντας με μια βαθειά υπόκλιση.

Ήταν μια νύκτα γεμάτη από θεία μυσταγωγία, από ιστορικό φως, μια πραγματική ιστορική αποκάλυψις! Χλαμυδοφορεμένη η Ιστορία ετοιμάζει για την Ελλάδα μας καινούριες σελίδες δόξης και εθνικού μεγαλείου.

Τιτάνειες δυνάμεις εξαποστέλλουν την ιερά λέξη πέρα σε στεριές και θάλασσες, σ’όλη τη χώρα και στον κόσμο ολόκληρο. Και να που η ιστορία «ο της φθοράς καθαιρέτης» διαιωνίζει τα προστάγματα των προγόνων μας και διασαλπίζει σ’όλη την Οικουμένη το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Τότε άστραψαν οι ελληνικοί αιθέρες, εκεί ψηλά στον αττικό ουρανό ξεπροβάλλει το ελληνικό πάνθεο. Όλες οι μεγάλες ηθικές δυνάμεις του Έθνους μαζεύονται. Πορφυρόχρωμη η αυγή φωτίζει τον εθνικό συναγερμό. Καινούριος πυρσός ανάβει εμπρός στο εικόνισμα της Μεγαλόχαρης, της μητέρας του Γένους των Ελλήνων, κάτω από την ακοίμητη κανδήλα του Εσταυρωμένου λαμπάδες ανάβουν.

Κόσμος πολύ συγκεντρώνεται στο «Ιοστεφές Άστυ». Ποικίλα χρώματα το περιβάλλουν, χρώματα ποτισμένα από το φως της τέχνης, του πνεύματος και της σοφίας.

Η αναταραχή μεγαλώνει, μεταβάλλεται σε ήχους βροντερούς, σε φωνές υμνωδίας. Εδώ είναι Ελλάδα! Ακολουθεί πανδαισία επικού μεγαλείου. Υπερκόσμιοι διθύραμβοι αγγέλουν το ΟΧΙ του εθνικού κυβερνήτη και όλων των Ελλήνων. Σφυρηλατείται η Εθνική Ενότης ευρισκομένη ήδη στο αποκορύφωμα της.

Όραμα ουρανοχάρακτο φάνηκε. Ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, ο Αθανάσιος Διάκος με τη δράκα των αρματολών της Αλαμάνας, ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος με τα παλληκάρια της Γραβιάς, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στη Πύλη του Ρωμανού, λιτανεία ψυχών, ιεροτελεστία αθανασίας...

«Ίτε παίδες Ελλήνων!» 

Τα επακολουθήσαντα γεγονότα είναι γνωστά. Ο Μουσσολίνι (1883 -1945) ενόμιζε, ότι σε λίγες μέρες θα έπινε τον καφέ του θριαμβευτής στη Πλατεία Συντάγματος. Δυστυχώς όμως για τους Ιταλούς συνέβη πλήρης ο εξευτελισμός τους. Θα ερρίπτοντο οι Ιταλοί στη θάλασσα, πριν παρέμβη η Γερμανία, αλλά δεν υπήρχε η δέουσιν προπαρασκευή, λόγω της αυστηρός ουδετερότητος της χώρας και της δυσχέρειας εξευρέσεως πηγών εφοδιασμού, ούτε αγγλική βοήθεια, ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση του επιφανέντος νέου εχθρού, του πρώιμου και φοβερού χειμώνα.

Η Ελλάς επολέμησε μόνη, όπως ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε μόνη! Γι’ αυτό οφείλει και πρέπει να μη τραυματίζει τις ψυχές των παιδιών της και να διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας. Είναι το χρέος αυτό η παρακαταθήκη που αφήνει σ’όλους μας η 28η Οκτωβρίου 1940!

«Ίτε παίδες Ελλήνων!» Ενικήσαμε! Αλλά, μη ξεχνάμε, ότι πάντοτε επιζητούμε υπέρ την νίκη τη Δόξα!

* Ο κ. Χρίστος Φαραντάτος, είναι Υποστράτηγος ε.α. διαμένων στην Αθήνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια