Header Ads

«ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ» φ.1763

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Ήρθε η ώρα της Κορίνθου να «φωτίσει» τον επιβλητικό ιστορικό βράχο της!


Ο Δήμος Κορινθίων , στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 12:00΄ το μεσημέρι εκδήλωση λόγου, παραδοσιακής μουσικής και ιστορικών τραγουδιών , η οποία θα λάβει χώρα στον εξωτερικό χώρο του Ακροκορίνθου!
  

Ο επιβλητικός βράχος της Κορίνθου, αυτό το σημαντικό, γεμάτο ιστορικές μνήμες τοπόσημο της πόλης μας, ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, βανδαλισμού και απαξίωσης, ξαναζωντανεύει με την παρουσίαση βιβλίων που αναφέρονται στο 1821 από τους ίδιους τους δημιουργούς τους , οι οποίοι θα μιλήσουν για το έργο τους.

Η Δήμητρα Καμαρινού θα μιλήσει για το « Γυμνές αλήθειες γυναικών» - H αθέατη Ιστορία , ο Θωμάς Κοροβίνης για το « Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!» - Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο Παντελής Μπουκάλας για « Το μάγουλο της Παναγίας» - Αυτοβιογραφική εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη και ο Γιάννης Μπάρτζης για το ιστορικό μυθιστόρημα « Κρινολίνο και Γιαταγάνι».

Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μουσική από τον Παντελή Αγκιστριώτη στον ταμπουρά και στο λαούτο, τον Βαγγέλη Παπά στο κλαρίνο και τους Χρήστο Μπινιάρη και Μάνια Χρυσομαλλίδου στο τραγούδι, ενώ το Φωνητικό σύνολο «Opus Femina» του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
  

Διαβάζοντας την πρόσκληση, που απηύθυνε ο Δήμος στο κοινό, το βλέμμα μου καθηλώθηκε στην προγραμματισμένη ώρα και στον περιορισμό των θέσεων (150 θέσεις συνολικά) για προστασία από τον Covid-19 (χρειάζεται προεγγραφή στο τηλέφωνο 6984126010 από τις 9:00π.μ. έως 2:00μ.μ. καθημερινά).

Και φυσικά δεν με εξέπληξε πλέον ο αναγκαστικά μειωμένος αριθμός όσων μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και η απαραίτητη χρήση μάσκας –δυστυχώς εξοικειωθήκαμε με τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα, με παραξένευσε, όμως, η επιλογή της ώρας.

12:00΄ το μεσημέρι της Κυριακής! Γιατί διοργανώνεται τέτοια ώρα μία τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κίνδυνο να μην μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν; Και αμέσως θυμήθηκα ….

*Θυμήθηκα ότι ο Ακροκόρινθος πλέον δεν φωτίζεται , διότι οι γνωστοί άγνωστοι αποξήλωσαν προ ετών το δίκτυο φωταγώγησης του βράχου και του κάστρου και έτσι δεν είναι δυνατή η διοργάνωση εκδηλώσεων με ασφάλεια ούτε στον εσωτερικό, ούτε στον εξωτερικό χώρο απογευματινές/βραδινές ώρες…

*Θυμήθηκα ότι ουδείς καταδικάσθηκε για τον βανδαλισμό του Ακροκορίνθου…

*Θυμήθηκα ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ζημιά…

*Θυμήθηκα ότι με δυσκολία ανεβαίνει κανείς στο κάστρο, για να θαυμάσει τα επιβλητικά οχυρωματικά έργα από την αρχαιότητα έως σήμερα, την άγρια ομορφιά του, αλλά και την υπέροχη θέα του από ψηλά …

*Θυμήθηκα ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των επισκεπτών στον Ακροκόρινθο με διασύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, την Κόρινθο και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Κορινθίας, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να τον επισκεφθούν να πρέπει να μισθώνουν ταξί ή να έχουν Ι.Χ. δικό τους …

Πικράθηκα , γιατί

* θέλω να δω το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδος, το «Άστρο των Άστρων», τον «Παντεπόπτη και Κλειδοκράτορα της Πελοποννήσου», το «Κάστρον φοβερόν, το κάλλιον της Ρωμανίας», την Ακρόπολη της Κορίνθου να λάμπει, επιτέλους, ξανά από μεγαλείο και φροντίδα!

*Θέλω ο υπερασπιστής της ελευθερίας μας, το Κάστρο μας, το Κάστρο του Λέοντα Σγουρού, που γνώρισε στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας, το Κάστρο που ελευθέρωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στις 14.1.1822 κρατώντας στο χέρι του την γαλανόλευκη να τιμηθεί, όπως του αξίζει κυρίως από τους Κορίνθιους που το βλέπουν από μακριά, χωρίς να διεκδικούν τα αυτονόητα!

Θα αποτελέσει άραγε αυτή η εκδήλωση την αφορμή, για να αντιμετωπίσουν οι Αρχές πιο σοβαρά το ζήτημα της αξιοποίησης του Ακροκόρινθου;

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό σηματοδοτεί η εν λόγω εκδήλωση. Είναι έτσι;

Το εύχομαι ολόψυχα, γιατί μέσα από τα βράχια και τα ερείπια του Ακροκόρινθου μιλά η Ιστορία μας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε…!


* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη
είναι Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια