Header Ads

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ φ.1752

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το Ζωντανό παράδειγμα
  


Ένας άγγλος Κοινωνιολόγος αναφέρει ότι: Όσο και αν είναι άφωνο το παράδειγμα , ωστόσο είναι η πλέον αποτελεσματική διδασκαλία , γιατί εισχωρεί βαθιά στην ψυχή και παίζει πρωταρχικό ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού». Η συζήτηση μας σήμερα , περί του παραδείγματος μέσα στην οικογένεια. Όλοι οι παιδαγωγοί , παλαιοί και νέοι , υπογραμμίζουν την τεράστια επίδραση που έχει το παράδειγμα των γονέων για την καλή ανατροφή των παιδιών τους. Ο δρόμος της αρετής μόνο με τη θεωρητική διδασκαλία είναι πολύ μακρινός.

Με το παράδειγμα όμως , γίνεται πολύ σύντομος.

Αυτή την αλήθεια την επισφραγίζει και η πείρα της ζωής , καθώς έμφυτη είναι η τάση στο παιδί να μιμείται τους τρόπους και την συμπεριφορά των μεγάλων . Ας πάρουμε την αρνητική πλευρά. Οι αφορμές που προκαλούν ανάμεσα στους γονείς την ασυμφωνία και τους διαπληκτισμούς , συνήθως είναι πολλές ( π.χ. άλλα να υποστηρίζει ο πατέρας για ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών ή με τη μόδα ή το φαγητό κλπ., και άλλα να φρονεί και να ισχυρίζεται η μητέρα). Από κει και μετά, επόμενο είναι να σκοτεινιάζει ο ορίζοντας όλης της οικογένειας . Πολλές φορές η φιλονικία των γονιών δηλητηριάζει την ψυχή των παιδιών και την κατευθύνει ενάντια ή προς τον πατέρα ή προς τη μητέρα , όταν κάποιος από τους δύο δεν εννοεί να υποχωρήσει. Οι γονείς δεν φαντάζονται πόσο μεγάλη βλάβη προξενούν στα παιδιά τους με τις ανάρμοστες συζητήσεις και τη ανταλλαγή απρεπών λόγων και διαπληκτισμών μεταξύ τους . Τα ελαττώματα των παιδιών , είναι πρώτα και κατά κύριο λόγο ελαττώματα του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Συχνά οι γονείς εργάζονται υπερβολικά και κάνουν το πάν για την κατάλληλη διατροφή και κατοικία καθώς και την υγιεινή ανάπτυξη της οικογένειάς τους.

Τρέμουν να μην πάθουν τίποτε τα παιδιά τους. Αλλά δεν τους φοβίζει και το κακό που προξενούν στις παιδικές ψυχές και δεν σκέφτονται τη βλάβη που προκαλούν στα παιδιά τους με την ανάρμοστη και αψυχολόγητη συμπεριφορά τους; Με την οποιαδήποτε πνευματική τροφοδοσία που προσφέρουν , μ αυτήν , θα τραφούν και θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους . Συνεπώς αν τα παιδιά μορφώσουν μέσα στη οικογένεια ευγενικό , τίμιο , ηθικό χαρακτήρα , τούτο θα οφείλεται κατά μέγα μέρος στους γονείς . Αντίθετα αν τα παιδιά στερούνται από ευγενείς πράξεις , ιδανικά και συμπεριφορές των μεγάλων , σ’ αυτό υπεύθυνοι κατά πρώτο και κύριο λόγο θα είναι πάλι οι γονείς. Ο άγγλος διανοούμενος R.Bacon δίδασκε παραστατικά :

«Όποιος δίνει καλή συμβουλή χτίζει με το ένα χέρι, όποιος δίνει καλή συμβουλή και καλό παράδειγμα χτίζει και με τα δύο . Όποιος όμως δίνει καλή συμβουλή και κακό παράδειγμα χτίζει με το ένα χέρι και γκρεμίζει με το άλλο». Όταν εν γένει η καλή συμπεριφορά , η υπομονή ,η ευγένεια , η εργατικότητα , η τιμιότητα, η ανθρωπιά , υπάρχουν στο περιβάλλον που ζει το παιδί , τότε οι αρετές αυτές δεν γίνονται μόνο αντιληπτές από αυτό ,αλλά γίνονται και βιωματικές καταστάσεις που εκδηλώνονται σε ανάλογες περιστάσεις της ζωής τούς . Ας μη παραχωρείται ότι τη μεγαλύτερη δύναμη για τη μετάδοση των σκέψεων και συναισθημάτων και τρόπων ενέργειας έχει το ζωντανό παράδειγμα .

Εύστοχα έχει διατυπωθεί το παράδειγμα στην οικογένεια ότι είναι <<το σχολείο της ανθρωπότητας μέσα στο οποίο εκπαιδεύονται οι ακέραιοι χαρακτήρες , οι σωστοί πολίτες και οι καλοί άνθρωποί». Ο ιερός Χρυσόστομος , μεγάλος παιδαγωγός και διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, σε μια παιδαγωγική του πραγματεία («Πως δει τους γονέας ανατρέφει τα τέκνα») , αναφέρει ότι η έλλειψη καλής ανατροφής των παιδιών από μέρους των γονέων Είναι το κύριο αίτιο που φέρνει την αναταραχή και τη κακοδαιμονία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τρομάζει κανείς ,όταν αναλογίζεται τα χάλια της κοινωνίας μας και την τεράστια ευθύνη που έχουν οι γονείς για τη σμίλευση του χαρακτήρα και τη διάπλαση του ήθους των παιδιών τους.

Λουκάς ΣΥΝΕΡΓΟΣ (Βλ. το π «Ο ΠΥΡΣΣΟΣ) (Πηγή:ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ 970 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020) (Επιμελείται :ΕΛΕΝΗ Κ.ΑΡΜΠΉ)




Δεν υπάρχουν σχόλια