Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1749

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Μητσοτάκης από Αίγυπτο: ‘’Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη’’
  


Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya, στο Κάιρο, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Μητσοτάκης: Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αλ Σίσι για την υποδοχή και τις γόνιμες συνομιλίες που είχαν κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν, καθώς υπηρετούν κοινές αρχές, για τη Μεσόγειο ως θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Κοινοί είναι οι στόχοι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, με πρώτο την αποφυγή νέων εντάσεων στη γειτονιά μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που ελπίζει ότι σύντομα θα βρει την επέκτασή της στα υπόλοιπα νερά μας.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Κυπριακό και τις κινήσεις της Τουρκίας που υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού.

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη», είπε, και πρόσθεσε πως «οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνη απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων για να αποφασίσει τελικά ο λαός της. Η Αίγυπτος συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της μεθαύριο στη διάσκεψη». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Πηγή 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ






Αλ Σίσι: Ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο
  


«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε νωρίτερα στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.



Απασφάλισε ο Δένδιας κατά της Γερμανίας:
«Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»

  


Τα είπε έξω από τα δόντια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον εκπρόσωπο του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής – Αιχμές για τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και το ζήτημα της Λιβύης. Συνάντηση με τον εκπρόσωπο Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Νίκος Δένδιας εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Χέλμουτ Σμιντ και ο Βίλι Μπραντ. Επεσήμανε, όμως, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία «Η παράδοση υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας εκφράζοντας τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη στάση της Γερμανίας.

Ο Έλληνας υπουργός δεν στάθηκε φυσικά μόνο σε αυτό και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. «Η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση», είπε ο κ. Δένδιας διαμηνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, επανέλαβε την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη. Aναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ανοικτό, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Μίλησε για την πολιτική απόφαση να υποβληθεί η διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που πλέον είναι σκόπιμο να προχωρήσει με την υπογραφή του συνυποσχετικού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή της οποίας ο Μουσουλμανικός πληθυσμός δεν έχει επηρεαστεί από ακραία στοιχεία. Υπογράμμισε την ανάγκη, σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στηριχθεί το μετριοπαθές Ισλάμ στα Βαλκάνια.

Τέλος, αναφέρθηκε στα Σκόπια, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή της προοπτική και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση προς την Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ. Παρατήρησε, όμως, ότι η χρήση ονομασίας που δεν συμβαδίζει με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα το Maedonia που εμφανίστηκε στην φανέλα της εθνικής ομάδας, δεν συμβαδίζει ούτε με το γράμμα, ούτε με το πνεύμα της εν λόγω Συμφωνίας.

5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ






Βούλγαροι: ‘’Να διαλύσουμε τα Σκόπια & να τα μοιραστούμε με την Αλβανία’’!

   


‘’Σφάζονται’’ οι δύο χώρες -Για ‘’Μακεδονία’’ μιλούν & οι ‘’φίλοι’’ μας οι Βούλγαροι Βουλγαρική εφημερίδα έχει δημοσιεύσει μια πρόταση η οποία έλκει το ενδιαφέρον, προτείνει τη διχοτόμηση των Σκοπίων, μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. «Όλοι γίνονται και δεν ξέρουν ότι οι πόλεμοι μας στο παρελθόν ήταν για την ενοποίηση της ‘’Μακεδονίας’’ και της Θράκης της Αδριανούπολης με τη μητέρα Βουλγαρία;» «Τώρα, μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς για τη διάσπαση της ‘’Μακεδονίας του Βαρδάρη’’ μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας», σύμφωνα με το echedoros.

«Όλοι όσοι γράφουν για τη ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ γνωρίζουν ότι θα χωριστεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, ωστόσο, όλοι προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα και περιμένουν κάποιον άλλον να το λύσει», σημειώνει η αλβανική gazetametro.

Την ίδια στιγμή, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος VMRO BND, Ανγκέλ Τζαμπάσκι, δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα το επίσημο βίντεο του κόμματος που είναι μέρος της εκστρατείας για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, στο οποίο τονίζει ότι η «‘’Μακεδονία’’ είναι βουλγαρική»!

«Η ‘’Μακεδονία’’ είναι βουλγαρική. Ένα γεγονός που δεν χρειάζεται απόδειξη. Γεγονός που ο Ζόραν Ζάεφ ξεχνά όταν βρίσκεται στα Σκόπια. Και θυμάται μόνο όταν ζητάει κάτι. Η Βουλγαρία αγαπούσε πάντα την ‘’Μακεδονία’’. Όμως η Βουλγαρία δεν πρέπει να εκβιαστεί! Η φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη συνέπεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να παρακαμφθεί και η ιστορία πρέπει να απορρίψει τη μοίρα κάθε προδότη. «Η Βουλγαρία και οι Βούλγαροι πατριώτες θα συνεχίσουν τη μάχη μας για την αλήθεια!», έγραψε ο Τζαμπάσκι στο επίσημο προφίλ του Facebook.

Είναι προφανές ότι οι Βούλγαροι δεν έχουν ξεχάσει τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις!

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό. Σκόπια και Βουλγαρία είναι δύο εχθροί του Ελληνισμού!





Παραδοχή Αλβανών: «Ο δικέφαλος αετός είναι βυζαντινό σύμβολο’’!
  


Δεν είναι η πρώτη φορά που γνώστες της ιστορίας δεν διστάζουν να πουν την αλήθεια στο αλβανικό κοινό.

ΟΣκεντέρμπεης- Γεώργιος Καστριώτης που έλαβε τον τίτλο του μπέη Αλέξανδρου- Σκεντέρ Μπέης- ήταν χριστιανός που πολέμησε τους μουσουλμάνους Οθωμανούς μέχρι το τέλος της ζωής του. Στις γιορτές των μουσουλμάνων Αλβανών στην κεντρική πλατεία των Τιράνων που φέρει το όνομα του ‘ΣκεντέρΜπέη’ το άγαλμά του καλύπτεται για να μην θιγούν οι Αλβανοί πιστοί του Ισλάμ.

Την Κυριακή, ο Μάρκ Μάρκου στην τηλεοπτική εκπομπή «Opinion» έφερε στη δημοσιότητα ένα ακόμη ‘κακό’. Ο δικέφαλος αετός της αλβανικής σημαίας δεν είναι αλβανικό σύμβολο, αλλά είναι βυζαντινό, των Ρωμιών. Γράφει το δημοσίευμα:

«Φανταστείτε εάν αυτό το έλεγε ο Gezim Kelmendi ή κάποιος χότζας, θα είχε γίνει ένα μηνιαίο, ετήσιο θέμα μέσω των πυλών μας από τους Berat Buzhalla, Arbana Xharra και πολλούς άλλους δημοσιογράφους , αναφέρει η Gazeta Infopress.



Δεν υπάρχουν σχόλια