Header Ads

ΔΕΠ: Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΩΝ Ε.Δ. φ.1744

ΤΟ «ΒΑΠΤΙΣΜΑ» ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  

Σε ελάχιστο χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που υιοθέτησε πρόταση της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δημιουργήθηκε η νέα ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η Δ.Ε. ΠΟΛΕΜΟΥ υπάγεται πλέον απ΄ευθείας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και θα συμπεριλαμβάνει την ελίτ των μέχρι σήμερα Ειδικών Δυνάμεων. Οι σημερινοί Έλληνες Κομάντος και οι διάφοροι Σχηματισμοί, όπως Μοίρες Καταδρομών. Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, Μοίρες Αμφιβίων Επιχειρήσεων και Πεζοναυτών, Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών και Ανορθοδόξου Πολέμου, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το Ειδικό Τάγμα Διαβιβάσεων και το Π/ΚΕΜΚ, επικουρούμενες και με άλλα μέσα, ως Σχηματισμοί Στρατηγικής Σημασίας, υπάγονται ως Ανεξάρτητοι υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Η «Σιδερένια γροθιά» της ΔΕΠ αρχίζει με την ετήσια Άσκηση “ΟRION 21” σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο…


ΔΕΠ: Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΩΝ Ε.Δ.

Η μεγάλη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη ένα Εθνικό και ένα Διεθνές Ελάχιστο χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διοργανώνει τη μεγαλύτερη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα ακριτικά ανατολικά νησιά του Αιγαίου έως τον Έβρο και την ενδοχώρα. Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, μια πολυεθνική άσκηση με τα πιο σύνθετα σενάρια μάχης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων και με συμμετοχές υψηλού συμβολισμού παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Η ΔΕΠ, η «σιδερένια γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία συγκεντρώνει την ελίτ των Ελλήνων κομάντος ως ανεξάρτητος σχηματισμός υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο όχι απλά παίρνει «σάρκα και οστά», αλλά σε χρόνο ρεκόρ από την σύστασή της δείχνει ότι φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο «μακρύ χέρι» για την Άμυνα της χώρας.

Ειδικές Δυνάμεις: Οι Έλληνες κομάντος υπάγονται πλέον, ως Διοίκησης Ειδικού Πολέμου , απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ελάχιστο χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διοργανώνει τη μεγαλύτερη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου.

Πρόκειται για την άσκηση «ORION 21» η οποία αποκτά πλέον και πολυεθνικό χαρακτήρα με φιλοδοξία να αποτελέσει από φέτος και για τα επόμενα χρόνια τον «ΗΝΙΟΧΟ» των Ειδικών Δυνάμεων και των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Και μόνο οι διεθνείς συμμετοχές για την άσκηση «ORION 21» τις οποίες εξασφάλισε το ΓΕΕΘΑ μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες καταδεικνύουν ότι η άσκηση θα κινηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτός από τις Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, στην Ελλάδα φτάνουν κορυφαίες επίλεκτες Μονάδες SOF (SpecialOperation Forces) από τις ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, ενώ συμμετέχει επίσης η Σερβία με την ελίτ Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων όπως και η Κύπρος, η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά και το newpost.gr από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρούσα θα είναι η «αφρόκρεμα» των Ελλήνων SOF στις Ειδικές Επιχειρήσεις, όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων αλλά και εναέρια μέσα. Ουσιαστικά η άσκηση «ORION 21» θα είναι η πρώτη επίσημη επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου την ευθύνη για την οργάνωση και εκτέλεσή της θα έχει ο πρώτος Διοικητής της ΔΕΠ καταδρομέας Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Μοίρες Καταδρομών. Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, Μοίρες Αμφιβίων Επιχειρήσεων και Πεζοναυτών, Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών και Ανορθοδόξου Πολέμου, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το Ειδικό Τάγμα Διαβιβάσεων και το Π/ΚΕΜΚ, επικουρούμενες και με άλλα μέσα προπαρασκευάζονται πυρετωδώς για την άσκηση.

Επιπλέον στην «ΟRION 21» θα συμμετέχουν η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος όπως και η ΕΚΑΜ, η επίλεκτη Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη θα συνδράμουν εναέρια μέσα όπως ελικόπτερα ΝΗ90, CH-47 και UH-1H της Αεροπορίας Στρατού αλλά και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές Δίωξης Βομβαρδισμού Η μεγάλη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη ένα Εθνικό και ένα Διεθνές στο οποίο θα συμμετέχουν και αντίστοιχες Μονάδες από ΗΠΑ, Ισραήλ, Σερβία και Κύπρο. Ήδη οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και οι αξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου υπό τις οδηγίες του Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα έχουν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα σενάρια της άσκησης, η οποία ουσιαστικά θα περιέχει όλες τις μορφές Ανορθόδοξου και Ειδικού Πολέμου και κάθε αποστολή πάνω στην οποία έχουν εκπαιδευτεί τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος αντικειμένων όπως άμεσες επιθετικές ενέργειες με εξουδετέρωση High Value στόχων, τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC, ενέδρες και Ειδικές Επιχειρήσεις σε ξηρά αι θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον θα εκτελεστούν σενάρια αντιμετώπισης υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών και εξτρεμιστικών στοιχείων, αλλά και αποστολέςεπιτήρησης-αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Όπως και αντικείμενα που αφορούν βολές φορητού οπλισμού με υψηλό δείκτη δυσκολίας και άλματα ημέρα και νύχτα σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η «ORION 21» θα διεξαχθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου και θα κλείσει σύμφωνα με πληροφορίες με μια εντυπωσιακή επίδειξη. Ουσιαστικά θα «σφραγίσει» τη σύσταση και απαρχή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και θα καταδείξει την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και τις ισχυρές συμμαχίες της χώρας.

Στρατός Ξηράς 29.04.2021 - 07:23 Ε ν η μ ε ρ ώ θ η κ ε στις: 29.04.2021 - 10:45 Ειδικές Δυνάμεις: Οι Έλληνες κομάντος θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ποια η αποστολή του «νέου Κλάδου» των Ενόπλων Δυνάμεων Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού γυρίζουν σελίδα και περνάνε στη νέα εποχή. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη νέα Δομή Δυνάμεων η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η οποία θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό Κλάδο έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Θα διαθέτει δηλαδή όλες τις πάραπάνω Μονάδες και οπλικά μέσα.

H αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, αποτελούσε ένα όραμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από την εποχή που ήταν Διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο μετασχηματισμός αυτός δημιουργεί έναν οργανισμό που θα συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, οργανωμένου στα πρότυπα ειδικών δυνάμεων χωρών με σημαντική παράδοση στις Ειδικές Επιχειρήσεις, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Βασικός στόχος του ΓΕΕΘΑ, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τη δημιουργία του... τέταρτου πλέον Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

1. Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων
με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.

2. Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).

3. Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων. Πρόσφατα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην τελετή παραλαβής του νέου στεγάστρου του κολυμβητηρίου μάχης του στρατοπέδου, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Στο πλαίσιο βελτίωσης των υποδομών εντάσσεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο εκσυγχρονίζεται στα νατοϊκά πρότυπα.

Με τον τρόπο αυτό, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποκτά πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών, η διακλαδικότητα θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος τους, ενώ η υπαγωγή σε έναν ενιαίο Διοικητή θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων. Πρώτος Διοικητής έχει ορισθεί ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι:

• Οι άμεσες επιθετικές ενέργειες • Η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση • Ο ανορθόδοξος πόλεμος • Η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τεράστια εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ειδικές Δυνάμεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμεση δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έχει ζητήσει οι διαδικασίες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, θέτοντας ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων, όπως τυφέκια, κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης και εξαρτήσεις.

Πηγές: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, NEWSROOM, προσωπική πείρα

Δεν υπάρχουν σχόλια