Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1740


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Βρετανικές φρεγάτες & αεροσκάφη της RAF φτάνουν στην Μ. Θάλασσα

  


Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με προκλητικές ενέργειες κλιμακώνουν την κατάσταση 18.04.2021 : Πολεμικά πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού θα πλεύσουν για τη Μαύρη Θάλασσα για αλληλεγγύη στο Κίεβο εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Sunday Times. Υψηλόβαθμα στελέχη του πολεμικού ναυτικού ανέφεραν στους Sunday Times ότι το πολεμικό πλοίο Type 45 εξοπλισμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους και η φρεγάτα Type 23 θα αποσπαστούν από τον στόλο της Μεσογείου και θα κατευθυνθούν μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.

Μαχητικά αεροσκάφη της RAF τύπου F-35B και υποβρύχιο Merlin θα είναι σε ετοιμότητα στη ναυαρχίδα του στόλου, όπως και το μεταφορικό HMS Queen Elizabeth, για τη στήριξη των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη ίδια εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι η αποστολή των πλοίων ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας έχει στόχο την επίδειξη αλληλεγγύης στο Κίεβο και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην περιοχή. Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τόνισε ότι η χώρα και οι σύμμαχοί της «υποστηρίζουν σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και καλούν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, μίλησαν τηλεφωνικά για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν ανέφερε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα κοντά στα σύνορα και ζήτησε από τη Μόσχα να χαλαρώσει την ένταση με τον γείτονά της. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η κίνηση των στρατευμάτων αποσκοπεί στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας ως απάντηση στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Στις 14 Απριλίου, με ΝΟΤΑΜ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου δεν υπάρχει δίοδος από τη θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά πλοία σε τρεις περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως αναφέρεται οι ζώνες που θα κλείσουν δεν θα εμποδίσουν την ναυσιπλοΐα στα στενά του Κερτς και βρίσκονται εντός ρωσικών χωρικών υδάτων.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα για το κλείσιμο και το χαρακτήρισε παραβίαση των συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου, από τη στιγμή που η Ουκρανία έχει το δικαίωμα τακτικής ναυσιπλοΐας σε αυτές τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται ότι, από μόνο το στενό του Κερτς από μόνο του και ο δρόμος προς αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό δελτίο ενημέρωσης, δεν βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα κλείσουν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με προκλητικές ενέργειες κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, η οποία δεν ανήκει στη συμμαχία και πυροδοτούν περαιτέρω τη διάθεση για «κάποιου είδους στρατιωτικής εκδίκησης».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει το πέρασμα δύο πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον ακύρωσε την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα έτσι ώστε να μην οξύνει την ένταση με τη Μόσχα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, για την ώρα δεν υπάρχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Ε.Θ. Newsroom






H ελληνική υπερδραστηριότητα στην Σ.Αραβία προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Άγκυρα 
Η απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει ελληνικούς «Patriot» στη Σαουδική Αραβία είναι ορθή και έχει επικριθεί πολύ «επιφανειακά».

  

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηυκαν την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef bin Falah Al Hajraf, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Faisal bin Farhan, και τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Adel Al-Jubeir, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις. Επίσης, αναμένεται υπογραφή της συμφωνίας ΕλλάδαςΣαουδικής Αραβίας για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας. Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα law&Order, μεταφέρουν στις «βαλίτσες» τους και μια ελληνική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων, «Patriot». Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ότι, κατά την επίσκεψη η ελληνική και η σαουδαραβική πλευρά θα υπογράψουν «συμφωνία στάθμευσης ξένων δυνάμεων» στο έδαφος των δύο χωρών.

Ως γνωστόν, πρόσφατα στη Σούδα βρέθηκαν για εκπαίδευση με ελληνικές άλλες ξένες δυνάμεις μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας. Η παρουσία σαουδαραβικών δυνάμεων στην Κρήτη, όπως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των «Patriot» από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση «Pac3».

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία. Μέχρι σήμερα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό πόσοι σταθμοί εκτόξευσης θα δανειστούν στη Σαουδική Αραβία





«Να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση»

  

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα Κύπρου, προκάλεσε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση από συνομιλία τους, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης του μίλησε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. «Όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές επιδιώξεις για δύο κράτη υπό το πρόσχημα της συνομοσπονδίας, ο κ.Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι μέσα από την συνομοσπονδία να μην επιδιωχθεί στο τέλος η οριστική διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη και είναι κάτι που ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά απεδέχθη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε πως δεν θα μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας, δίνοντας δικαιώματα ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Ήταν ένας από τους λόγους που όπως είπε, εισηγήθηκε την αποκέντρωση. Κληθείς να σχολιάσει για το πώς περιμένει την Τουρκία να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ευχή να παρουσιαστεί με δημιουργικές προτάσεις.

«Εγώ θα πάω», πρόσθεσε, «με θετική πρόθεση, με αποφασιστικότητα να διαβουλευτώ με σοβαρότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ελληνοκυπρίων».





Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία σε Αμερικανούς: Μείνετε μακριά τις επόμενες ημέρες από το Ντονμπας και την Κριμαία
  


Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021: Φοβάται σύγκρουση στο Ντονμπάς και την Κριμαία τις επόμενες ημέρες το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνοντας εντολή στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο να προβεί σε έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά από το Ντονμπας και την Κριμαία. Βέβαια το ερώτημα είναι φοβάται σύγκρουση μόνο στην ανατολική Ουκρανία ή και στη Μαύρη Θάλασσα;

https://www.pronews.gr





Οι ποινικοί του Ερντογάν συνεχίζουν τις εισαγωγές ηρωίνης στη χώρα μας
   

Δύο αλλοδαποί πέρασαν από την Τουρκία με πεντέμισι κιλά ηρωίνης Newsroom 18.04.2021 : Με μια αστραπιαία επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης στην παρέβρια περιοχή, συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου δυο αλλοδαποί οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα από την Τουρκία μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα ηρωίνης. Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν για την επικείμενη εισαγωγή ναρκωτικών στο ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου και έστησαν ενέδρα στην περιοχή των Φερών.

Όταν εμφανίστηκαν οι αλλοδαποί, προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν αλλά ο ένας από αυτούς προσπάθησε να περάσει ξανά τον Έβρο Μετά από καταδίωξη, οι άνδρες της Δίωξης κατάφεραν να τον συλλάβουν όπως και τον συνεργό του.

Σε ένα σακίδιο πλάτης που είχαν μαζί τους, βρέθηκαν περίπου 5,5 κιλά ηρωίνης.

Οι αλλοδαποί προσήχθησαν στην Ασφάλεια για ανάκριση και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης με κατηγορίες για εισαγωγή ναρκωτικών με σκοπό την διακίνηση και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια