Header Ads

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟ ThePresident φ.1734

Συνέντευξη Χρίστου Δήμα στο ThePresident:

«Το πρόγραμμα “ΘΩΡΑΞ” είναι τεράστια τεχνολογική πρόκληση»

  

Τη λειτουργία του προγράμματος νέας γενιάς «ΘΩΡΑΞ», το οποίο θα προσφέρει πλήρη επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, αναλύει εκτενώς ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο ThePresident.

Όπως επισημαίνει, με το πρωτοποριακό αυτό σύστημα τα θεσμικά όργανα θα λαμβάνουν αποφάσεις με τάχιστη απόκριση, για κρίσιμα θέματα, από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι την υπερπτήσεις αεροσκαφών, UAV αγνώστου ταυτότητας και του μεταναστευτικού.

Κληθείς να σχολιάσει σε ποια φάση βρίσκεται η Πολιτεία Καινοτομίας, ο κ. Δήμας τονίζει ότι το εν λόγω project δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη πριν από 1,5 χρόνο, ενώ πρόκειται για μία επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και μέσα στον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.

Ο Βουλευτής Κορινθίας παραδέχεται ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ραγδαίες και σημειώνει πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δράση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το Elevate Greece, το οποίο παρομοιάζει με νεογέννητο μωρό, αναφέρει ότι φιλοδοξία είναι να αποτελέσει τον «θύλακα» που θα συγκεντρώνει ιδέες από τους νέους και ταλαντούχους Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες, ώστε να συμβάλλει σταδιακά στον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολιτείας και οικονομίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δήμας στην Ελένη Κριτσιδήμα.

– Kύριε Δήμα, πριν από έναν χρόνο, αναφερόμενος στο εμβληματικό project για την Πολιτεία Καινοτομίας, είχατε δηλώσει πως, μετά την κρίση του κορωνοϊού, η χώρα θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ. Μάλιστα, είχατε τονίσει ότι είναι χρέος σας η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι βλέπουμε -επιτέλουςτο τέλος του τούνελ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η Πολιτεία;

-Το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρχε ως σκέψη πριν από 1,5 χρόνο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε σημαντικά βήματα προόδου. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαμε την έκταση, την φέραμε στην χρήση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίσαμε επιχειρηματικό σχέδιο, πήρε την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, πήρε την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και τεχνό-οικονομικές μελέτες που απαιτούνται και ήδη έχει δημοσιευτεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Πρόκειται για μία επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζουμε πως στον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε πραγματοποιήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το έργο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2000 εργαζόμενους.

-Πώς οραματίζεστε την εξέλιξή της;

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» φιλοδοξούμε να εξελιχθεί στη φυσική έδρα της καινοτομίας της χώρας, έναν χώρο παραγωγικότητας και δημιουργίας στον οποίο θα συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Θα λειτουργεί ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο προκαλώντας, μεταξύ τους συνέργειες και παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ελπίζουμε πως αντί οι ταλαντούχοι Έλληνες επιχειρηματίες και ικανοί επιστήμονες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε οργανωμένους χώρους του εξωτερικού -όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, επιταχυντές ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρανα μπορούν να το κάνουν και στην Ελλάδα.

– Elevate Greece, όσο περνά ο καιρός κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κολοσσοί ανάμεσα στους επίσημους υποστηρικτές του και εκατοντάδες εγγεγραμμένες start ups. Aπό αυτές – σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου -το 7% έχει έδρα στο εξωτερικό με υποκατάστημα στη χώρα μας και το 8% έδρα στο εξωτερικό με θυγατρική εδώ. Σας ικανοποιούν τα ποσοστά;

-Το Elevate Greece είναι σαν ένα νεογέννητο μωρό. Χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη για να μεγαλώσει. Πράγματι, μέχρι στιγμής το οικοσύστημα δείχνει να έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια και να εισέρχονται σε αυτό όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες.

(Συνεχίζεται στο επόμενο φύλλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια