Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1733

Μονάδα φυτωρίων επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής

  

Πρότυπη φυτωριακή μονάδα στο Καμάρι του Ξυλόκαστρου επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής.

Ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω επενδύσεις στην διάρκεια της πανδημίας, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές, αλλά και τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα.

Προς τον αντιπεριφερειάρχη εκφράστηκαν ευχαριστίες από τον ιδιοκτήτη της μονάδας, τόσο για την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Κορινθίας, όσο και προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τους λοιπούς αιρετούς της περιφερειακής Αρχής για τη συνδρομή τους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.






Υποβλήθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου το 4,9 εκ ευρώ κατασκευής ισόπεδων κόμβων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κορινθίας

  

Το προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ έργο κατασκευής ισόπεδων κόμβων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κορινθίας υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της αντίστοιχης πρόσκλησης του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020.

Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου αναβαθμίζεται η οδική ασφάλεια, επιλύονται οριστικά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που εντοπίζονται στην υφιστάμενη κατάσταση και απαλείφονται τα σημεία συμφόρησης.

Με την δημιουργία ραμπών στα κράσπεδα, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, διευκολύνεται η ελεύθερη όδευση των πεζών αλλά και η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και ενισχύεται η προσπελασιμότητα. Εξασφαλίζεται, επίσης, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών μετακίνησης προσώπων και μεταφοράς προϊόντων και μειώνονται οι καθυστερήσεις και ο χρόνος μετακίνησης των ευπαθών γεωργικών προϊόντων και αυξάνεται η χωρητικότητα.

Τέλος, αναπτύσσονται βασικοί άξονες του εθνικού συστήματος μεταφορών καθώς η προτεινόμενη πράξη στοχεύει στην βελτίωση τμημάτων της ΠΑΘΕ, βελτιώνεται η σύνδεση τμημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας με τα εθνικά και διεθνή εμπορικά, παραγωγικά και αστικά κέντρα και αναβαθμίζονται οι συνδέσεις οικιστικών κέντρων και τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών περιοχών.





Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  

  Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο -όπως ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση- χρηματοδοτεί έργα που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση του ΑΕΠ.

“Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι δεν προκρίνονται έργα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής (λόγου χάριν αθλητικές εγκαταστάσεις), χρηματοδοτικός μηχανισμός των οποίων είναι το ΕΣΠΑ” τόνισε ο Π. Νίκας, διευκρινίζοντας παράλληλα:

“Οι όποιες αναπλάσεις, για τις οποίες πάντως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι διατιθέμενες πιστώσεις, θα πρέπει να έχουν οικολογικό αποτύπωμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, με την έννοια της προσέλκυσης επισκεπτών”.




Ευχαριστήριο προς την Περιφέρεια από το Γ.Ν. Κορίνθου

  

Ευχαριστήρια επιστολή απευθύνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου προς την περιφερειακή Αρχή για την διάθεση προς το νοσηλευτικό ίδρυμα 500 επιπλέον rapid test για την ανίχνευση του νέο κορονοϊού. Στην ίδια επιστολή τονίζεται, εξ άλλου, η συνεχής συμπαράσταση εκ μέρους της Περιφέρειας προς το Γ.Ν. Κορίνθου και εν γένει προς τις δημόσιες δομές υγείας στον αγώνα τους εναντίον της covid-19





Μόνο έργα που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση του ΑΕΠ χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης

  

Εργα που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση του ΑΕΠ θα χρηματοδοτεί κατά βάση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν προκρίνονται έργα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις λόγου χάριν.

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα -όπως ανακοίνωσε ο τελευταίος σε συνέντευξή του στην Καλαμάτα, σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Οπως είναι γνωστό, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον εν λόγω υπουργό, καθώς και με τον Γιώργο Καραγιάννη, γενικό γραμματέα Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

ΟΧΙ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 

Αναφερόμενος, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης σήμερα στις πιο πάνω συναντήσεις δήλωσε ότι στο πλαίσιο που έθεσε ο Θ. Σκυλακάκης -με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- “στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προκρίνονται για χρηματοδότησης έργα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής (λόγου χάριν αθλητικές εγκαταστάσεις), χρηματοδοτικός μηχανισμός των οποίων είναι το ΕΣΠΑ”, για να διευκρινίσει παράλληλα:

“Οι όποιες αναπλάσεις, για τις οποίες πάντως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι διατιθέμενες πιστώσεις, θα πρέπει να έχουν οικολογικό αποτύπωμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, με την έννοια της προσέλκυσης επισκεπτών. Για τον ίδιο λόγο θα χρηματοδοτηθούν και πολιτιστικές διαδρομές, όπως αυτή που η Περιφέρεια σχεδιάζει σε συνεργασία με το ‘Διάζωμα’”.

Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωσή του από τον αναπληρωτή υπουργό, από το εν λόγω Ταμείο δεν χρηματοδοτούνται ούτε αναπλάσεις. Εξαίρεση, ίσως, αποτελέσουν αναπλάσεις που προσβλέπεται να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση, όπως αυτές πέριξ της διώρυγας της Κορίνθου, καθώς και του πολιτιστικού – περιβαλλοντικού πάρκου των 800 στρεμμάτων που μελετά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον παραχωρηθέντα από την ΓΑΙΑΟΣΕ χώρο εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής στη διαδρομή Κόρινθος – Δερβένι. “Αλλά κι εκεί μόνο για το τμήμα από τον Ισθμό μέχρι το Λέχαιο” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

ΤΟΜΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 

Δήλωσε, ωστόσο, ο Π. Νίκας ότι θα διατεθούν 60.000.000 ευρώ για την οδική ασφάλεια, την ανακατασκευή δηλαδή του εθνικού οδικού δικτύου σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία που έχουν υποδειχθεί, ενώ ευρεία χρηματοδότηση θα υπάρξει για αρδευτικά φράγματα και την επίλυση προβλημάτων με τους ΓΟΕΒ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλες πιστώσεις για αντιπλημμυρικά έργα –“τα μόνα σίγουρα είναι τα 22.000.000 ευρώ για το Λουτράκι, ενώ για όλα τα υπόλοιπα σχετικά έργα υπάρχει ερωτηματικό” παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Πάντως, συνέχισε -σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που είχε από τον Θ. Σκυλακάκη- σημαντική χρηματοδότηση θα διατεθεί για την ψηφιοποίηση, τα ενεργειακά, αλλά και για τα νοσοκομεία αποκλειστικά όμως για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ευρεία χρηματοδότηση θα υπάρξει για ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα για αυτές που συνδέονται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ 

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης στη συνέχεια στη συνάντησή του με τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, δήλωσε ότι προχωρεί κανονικά το έργο της περίφραξης στον Ισθμό της Κορίνθου, σε μήκος 7,5 χιλιόμετρα εκατέρωθεν της διώρυγας, με παράλληλη αξιοποίηση χώρου του ενδιάμεσου χώρου με δημιουργία σημείων θέας, ποδηλατόδρομων, πεζοδρόμων κ.α.

Τέλος, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι αλλαγή του νόμου 4412/2016 -ο οποίος, όπως δήλωσε- “ευθύνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων”, θα έχει επέλθει μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Μαρτίου.





Ξεκίνησαν τα έργα για την αντιδιαβρωτική προστασία στον Κορινθιακό Κόλπο
  

  Ξεκίνησαν τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας από την θάλασσα στα παράλια της Κορινθίας. Το εν λόγω σημαντικό έργο έχει προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια