Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1730

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Οι 3+1 επιτυχίες του Χρίστου Δήμα

  


Μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Χρίστος Δήμας ακόμα μια φορά φαίνεται πως χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αφού έμεινε αμετακίνητος στην θέση του στο δεύτερο τη τάξει ανάμεσα σε όλα τα Υπουργεία. Ο Κορίνθιος βουλευτής ως υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο Υπουργείο έχει συνδέσει το όνομά του με τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες.

Δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Οι παλιές εγκαταστάσεις του ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, ένας εγκαταλελειμμένος εδώ και 40 χρόνια χώρος 18.000 τ.μ. , θα μετατραπεί σε Πολιτεία Καινοτομίας. Σε έναν χώρο δηλαδή όπου θα συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα με σκοπό την μεταξύ τους αλληλεπίδραση με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η επένδυση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ – όλα από τον ιδιωτικό τομέα - και ο χώρος αναμένεται συνολικά να μπορεί αν φιλοξενήσει πάνω από 2000 εργαζόμενους.

Elevate Greece . Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Δημιουργήθηκε λοιπόν το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων όπου εγγράφονται πλέον οι επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να θεωρούνται νεοφυείς. Το κράτος πλέον έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει στοχευμένα μέτρα υποστήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του συστήματος καινοτομίας.

Νέο κτήριο για την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στεγάζονταν σε ένα παλαιό ακατάλληλο κτήριο το οποίο κόστιζε στο ελληνικό κράτος 450.000 ετησίως σε ενοίκια. Πλέον μεταφέρονται σε ένα δημόσιο κτήριο. Πρόκειται το Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί που είναι ένα αναξιοποίητο ακίνητο από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το ακίνητο αυτό διαμορφώνεται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο όπου θα φιλοξενούνται όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος.

Υπάρχουν πολλές ακόμα δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Κορίνθιος πολιτικός σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά παραπάνω αναφέραμε ενδεικτικά μόνο τις τρεις πιο εμβληματικές.

Όμως εκτός από τις επιτυχίες του στο Υπουργείο, ο Χρίστος Δήμας έχει κάνει σημαντικά πράγματα και για την Κορινθία με πιο πρόσφατες τις πρωτοβουλίες του για την αποκατάσταση των προβλημάτων της διώρυγας του Ισθμού.

Επίσης αξίζει να αναφερθούν η ενίσχυση της αστυνόμευσης στο Νομό με επιπλέον 40 αστυνομικούς, η ουσιαστική αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κορίνθου με επιπλέον 70 άτομα προσωπικό και η επαναλειτουργία της παιδιατρικής κλινικής καθώς και δράσεις όπως η ενίσχυση φορέων και σχολείων σε εξοπλισμό αλλά και σειρά χρηματοδοτήσεων προς όλους τους Δήμους της Κορινθίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού μας επανειλημμένως έχουν εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες τους προς τον Κορίνθιο υφυπουργό για χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει. Επιπλέον, καθοριστική ήταν η συμβολή του στο θέμα της σύμβασης για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κόρινθο αλλά και για την παραχώρηση των 10 στρεμμάτων του στρατοπέδου στο Δήμο Κορινθίων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η άριστη συνεργασία του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια όπως η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και η αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής από Κόρινθο μέχρι Δερβένι.

Και για εμάς τους Κορίνθιους αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Χρίστου Δήμα. Το ενδιαφέρον του και η αποτελεσματικότητα με την οποία ενεργεί προς όφελος του Νομού μας.





Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτής Κορινθίας Ν Δ

«Νέα σημαντική εξέλιξη για την Διώρυγα της Κορίνθου»

  


Αθήνα, 3.2.2021 Χρίστος Δήμας: «Νέα σημαντική εξέλιξη για την Διώρυγα της Κορίνθου».

Εθνικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας χαρακτηρίστηκαν τα έργα αποκατάστασης στην Διώρυγα της Κορίνθου. Σε επικοινωνία που είχε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας στις αρχές της εβδομάδας με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, του επεσήμανε την ανάγκη να χαρακτηριστεί το έργο «Αποκατάστασης ζημιών στα πρανή Διώρυγας Κορίνθου» ως σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου με αποτέλεσμα να μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία των μελετών και της αποκατάστασης του από την πλευρά του κράτους.

Πράγματι, πριν από λίγο ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να επιταχύνεται, ειδικότερα η αποκατάσταση ζημιών και η σταθεροποίηση των πρανών ώστε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η ασφαλής επαναλειτουργία της Διώρυγας.

Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός πως η Διώρυγα Κορίνθου αποτελεί παγκόσμιο γεωγραφικό κόμβο επικοινωνίας μεταξύ του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους και μαζί με την Διώρυγα του Παναμά και του Σουέζ αποτελούν τις τρεις τεχνικές διώρυγες που υφίστανται σήμερα στον κόσμο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, παρατηρούνται συχνές καταπτώσεις, όπως και σήμερα, και για να μη σημειωθούν ατυχήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους της διώρυγας και τους επιβαίνοντες σε διερχόμενα πλοία απαιτείται άμεσα η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των ζημιών που έχουν παρουσιαστεί στα πρανή.

Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη για την άμεση κινητοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια