Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1730


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Με παρέμβαση ο Πούτιν προμηνύει «αναταράξεις»:
Τα δήθεν HOAX «Ελέγχουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων»


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το τι θα δημοσιεύσουν και τι θα λογοκρίνουν, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δικά τους συμφέροντα και όχι τις ευρύτερες συνέπειες των πράξεών τους.

Απευθυνόμενος την Τρίτη στους νικητές του διαγωνισμού «Δάσκαλος της χρονιάς» της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι «αυτές οι πλατφόρμες είναι, φυσικά, πρωτίστως επιχειρήσεις… και ποιό είναι το κύριο μέλημα μιας επιχείρησης; Το κέρδος. Δεν τους ενδιαφέρει αν το ένα ή το άλλο περιεχόμενο προκαλεί ζημιά στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται. Ούτως ή άλλως οι σύγχρονες εταιρείες πληροφορικής ελέγχουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων όλο και περισσότερο», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «κάποιες φορές επιβάλλεται περιορισμός πρόσβασης σε ορισμένους τύπους δημοσιεύσεων», εννοώντας τις πρακτικές ιστοσελίδων, οι οποίες χαρακτηρίζουν HOAX όχι μόνο πραγματικά ψευδείς ειδήσεις, αλλά ειδήσεις ή έρευνες που δεν συμφωνούν με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και λέγοντας ότι «πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό». Τα σχόλιά του έρχονται εβδομάδες αφότου ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετώπισε αναστολές ή απαγορεύσεις στους λογαριασμούς του σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram.

Την ίδια ώρα λογοκρίνονται, αναστέλλονται και περιορίζονται εκατομμύρια λογαριασμοί μη διεθνιστών ανά τον πλανήτη.

Εμπρός σε αυτές τις εξελίξεις, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το προηγούμενο που δημιουργούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, έχει δηλώσει πως τέτοιου είδους γεγονότα ισοδυναμούν με «πυρηνική έκρηξη στον κυβερνοχώρο». «Είναι ένα πλήγμα για τις δημοκρατικές αξίες που ισχυρίζεται πως ακολουθεί η Δύση», έχει υπογραμμίσει.

Ο Ρώσος ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου VKontakte και της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Pavel Durov, προειδοποίησε ότι η κατάσταση που παγιώνεται θα έχει πιθανές συνέπειες στην ελεύθερη έκφραση. «Το δίπολο της Apple-Google» , είπε, αποτελεί απειλή για την ελεύθερη έκφραση, καθώς μπορεί «να περιορίσει εντελώς τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε».

Πηγή: el.gr 3.2.2021 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια