Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1728

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  


Εγκρίθηκε, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η δημοπράτηση του αρδευτικού έργου στο Ψάρι προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, όπως και του προϋπολογισμού 180.000 ευρώ έργου κατασκευής των αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Φενεού, στα χωριά Μάτι Γκούρα, Μεσινό και Αρχαία Φενεός (Καλύβια).

«Πρόκειται για έργα σημαντικά για την ορεινή Κορινθία, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίασή της η Επιτροπή ενέκρινε την δημοπράτηση της εκπόνησης μελετών, αφ’ ενός για την βελτίωση του επαρχιακού δρόμου Φενεός – φράγμα λίμνης Δόξα και αφ’ ετέρου για την αναβάθμιση του επαρχιακού δρόμου Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα, στον οποίο εκδηλώνονται συχνά κατολισθήσεις. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 785.000 ευρώ.

«Προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, στόχος μας είναι ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο, που θα δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης στα διάφορα τουριστικά μέρη, από την Γκούρα στα Τρίκαλα κι από εκεί στη Ζάχολη, με σύνδεση παράλληλα και με τις παραλιακές πόλεις όπως το Δερβένι, το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο, το Βραχάτι» δήλωσε ο Τ. Γκιολής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΛΗ - ΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ

  


Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Άγγελο Χρονά το Κέντρο Υγείας Κιάτου όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Νίκος Χρυσικός.

Ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία καθώς και τη συνεισφορά από μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενός isobox στο οποίο και πραγματοποιούνται εξετάσεις σχετικά με ύποπτα περιστατικά covid. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Χρονά και τον κ. Γκιολή, για την άμεση ανταπόκριση σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά όπως γάντια μάσκες κλπ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



Κλειστή και πάλι η διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου, λόγω νέας κατάπτωσης χωμάτων από τα πρανή
  

Νέα κατάρρευση χωμάτων από τα πρανή της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου σημειώθηκε το πρωί σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, με συνέπεια το κανάλι να κλείσει για τη ναυσιπλοΐα, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση των πλοίων από αυτό.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου, επισημαίνεται ότι “η κατάπτωση σημειώθηκε λόγω γεωμηχανικών συνθηκών, παρά τη μέχρι τώρα άμεση επέμβαση και λήψη μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για την ενίσχυση των συντελεστών ασφαλείας και ευστάθειας. Οι εργασίες αποκατάστασης βάθους ξεκίνησαν άμεσα και θα εκτελούνται επί 24ώρου βάσεως, έως ότου απομακρυνθούν περί τα 1.000 κυβικά υλικού”.

Η ΑΕΔΙΚ, στην ίδια ανακοίνωση, καταλήγει με την εκτίμηση ότι οι εν λόγω εργασίες “θα ολοκληρωθούν τις βραδινές ώρες της Τρίτης 19 Ιανουαρίου, και η διώρυγα Κορίνθου θα λειτουργήσει κανονικά εξυπηρετώντας τη ναυσιπλοΐα”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα στην μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει στα γραφεία της ΑΕΔΙΚ -με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημονικών φορέων- αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, αφ’ ενός για να διακριβωθεί η πηγή του προβλήματος και αφ’ ετέρου για να δοθεί οριστική λύση σε αυτό:

“Η επικουρία της Περιφέρειας είναι δεδομένη, παρ’ όλο που το έργο αυτό δεν είναι δική της αρμοδιότητα” τόνισε ο Π. Νίκας.




Υπογραφή για την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα στις επόμενες 10 ημέρες
  

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να υπογραφεί το συμφωνητικό μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας που έχει αναλάβει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τρίπολη, σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

“Το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών που ταλανίζει την Περιφέρειά μας για δεκαετίες -και είναι γνωστή η κατάσταση, ιδιαίτερα και σε περιοχές τουριστικές- φθάνει στο τέλος του” σημείωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

“Η εκτίμηση είναι ότι σε 10 μέρες από τώρα θα έχουμε υπογράψει με την εταιρεία, καθώς έχει ολοκληρωθεί πλήρως η απαιτούμενη θεσμική διαδικασία”. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι “η εξέλιξη αυτή δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς τις αυξημένες αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής. Με ένα Περιφερειακό Συμβούλιο στο οποίο, λόγω της απλής αναλογικής, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πολιτική, είναι κατανοητό ότι ακόμα θα βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν” για να τονίσει στη συνέχεια:

“Η Οικονομική Επιτροπή και οι αυξημένες αρμοδιότητες που της δόθηκαν, μας έδωσαν τη δυνατότητα να είμαστε σήμερα εν όψει της άμεσης έναρξης κατασκευής των εργοστασίων, τα οποία είναι τυποποιημένα και σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί”. Παράλληλα, όμως, ο περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ:

“Το πρόβλημα με τις χωματερές, δυστυχώς εξακολουθεί. Αποκαταστάθηκαν, υποτίθεται, κάποιες, αλλά στη συνέχεια δέχονταν και πάλι σκουπίδια -αλήθεια, όμως, πού να τα πάνε και οι δήμαρχοι; Πρόσφατα κλήθηκα από τον εισαγγελέα για την περιοχή της Πύλου, κληρονομώ καταστάσεις που πράγματι είναι εφιαλτικές για τις περιοχές που τις υφίστανται” κατέληξε ο περιφερειάρχης.



Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σε τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη
  

Στην τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Ο περιφερειάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Εσωτερικών επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, δήλωσε ικανοποιημένος για το έργο που παρήγε ο Μ. Βορίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ανάλογη πορεία θα έχει και κατά την θητεία του στο Εσωτερικών. Επίσης, ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες για το έργο που παρήγε ως υφυπουργός Εσωτερικών προς τον Θεόδωρο Λιβάνιο -ο οποίος είναι πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην παρέμβασή του, κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Ενωσης- τόνισε ότι “ακόμα πιο σημαντικό κι από το οικονομικό ζήτημα είναι η τακτοποίηση των θεσμικών ζητημάτων”, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι θα “πρέπει σύντομα να υπάρξει νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με δεδομένο ότι έχει ήδη εξαγγελθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής και ανάδειξη με 40% από την πρώτη Κυριακή”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει άμεσα “να ψηφιστεί η τροποποίηση του νόμου παραγωγής έργων, του ν. 4412/2016 ‘Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών’, ο οποίος έχει υποστεί εκατοντάδες τροποποιήσεις μέχρι σήμερα” για να σημειώσει χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας ότι ο εν λόγω νόμος “ακόμα κι όταν διατίθενται οι πιστώσεις καθιστά τουλάχιστον προβληματική την σύντομη παραγωγή έργου”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταφορά στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων, αλλά και στελεχιακού δυναμικού, που τώρα ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση -εκτός από εκείνες που έχουν περιεχόμενο κρατικής εξουσίας και τη μεταφορά τους δεν την επιτρέπει το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι επιβάλλεται η τροποποίησή του -“ως ισχύει σήμερα, μόνο κατ’ επίφαση αφορά τις Περιφέρειες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση τόσο στο θέμα των διατιθέμενων πιστώσεων, όσο και στο θέμα της κατανομής τους.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η εφαρμογή από όλους του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων “Ιριδα” και του διπλογραφικού συστήματος, τα οποία ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οπως είπε ο Π. Νίκας, με την εφαρμογή του πρώτου επιτυγχάνεται οικονομία και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ προσδιορίζεται επακριβώς ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών, ενώ με το δεύτερο επέρχεται απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές.

Τέλος, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα που έχουν επανειλημμένα τονιστεί, προκειμένου -όπως είπε“να είναι διακριτοί οι ρόλοι τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πολιτείας”.




Τηλεδιάσκεψη της ΠΟΕΕ για την επιχειρηματικότητα, με συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Αθ. Κόρκα
  

Στην πρώτη για το 2021 τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ) συμμετείχε την περασμένη Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, προσκεκλημένη του προέδρου της Ομοσπονδίας Βασίλη Παγώνη και του Δ.Σ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης βουλευτές, στελέχη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων του εμπορίου.

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “ο γόνιμος διάλογος και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων θα βοηθήσουν τη μικρή επιχείρηση που έχει υποστεί τεράστια ζημία μετά τη δεκαετή κρίση, στην οποία προστίθεται επιπλέον και η τρέχουσα υγειονομική κρίση της covid-19”.

“Είναι υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε όλοι να κρατηθεί ζωντανή́ η μικρή επιχείρηση” δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενη στις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον επιχειρηματικό κόσμο και την στήριξή του από τις επιπτώσεις των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι προέβη, στην αξιοποίηση των πόρων μέσω ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά και στην ενσωμάτωση επιπλέον ΚΑΔ προκειμένου να βοηθηθούν πολύ μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Μίλησε ακόμα για το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνει η Περιφέρεια για επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα από τα έργα που υλοποιούνται, όπως οι οδικοί άξονες, οι μαρίνες και τα αρδευτικά έργα, με στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάδειξη της Ιστορίας και της Πολιτισμικής Κληρονομιάς μαζί με τον τουρισμό, “ένα σχέδιο που θα φέρει την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με μεγάλα έργα οδικά, αρδευτικά έργα, επαγγελματική κατάρτιση των επαγγελματιών και προσαρμογή στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση”.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΡΚΑ, ΒΥΤΙΝΙΩΤΗ ΣΕ ΝΕΜΕΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
    

Σημαντική επίσκεψη παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου πραγματοποιήσαν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Αργολίδας – Κορινθίας κ. Χάρης Βυτινιώτης στην Ιερά Μονή Παναγίας Βράχων Νεμέας. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κ. Φρούσιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θανάσης Καρκώνης, ο κ. Σιδηρόπουλος και η κα Αγρέβη ως εκπροσώπους της εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναβάθμιση του Ιστορικού αυτού μνημείου στο οποίο έγιναν παρεμβάσεις από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο έργο παλαιότερα δεν συμπεριελήφθη η αποκατάσταση στο Αρχονταρίκι. Μετά τις ανάλογες μελέτες υπάρχει η πρόθεση να στερεωθεί και να αναδειχτεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες φορείς.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Νεμέας με το Δήμαρχο Νεμέας κ. Κ.

Φρούσιο σχετικά με τα έργα όπου πρόκειται να εκτελεσθούν σε σχέση με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως:

Η κατασκευή αποδυτήριων στο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας(εν όψει της Νεμεάδας) Ο κόμβος προς τον Αρχαιολογικό χώρο και Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας με προϋπολογισμό 361.000€.

Το έργο «Αρση επικινδυνότητας κατολισθήσεων» από τον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο προς Αρχαία Νεμέα με προϋπολογισμό 295.000€.

Τα οδικά έργα τα ενταγμένα και εγκεκριμένα ήδη, Κούτσι- Στιμάγκα, Νεμέα- Ψάρι – Σκοτεινή, βελτίωση και συντήρηση του δρόμου Νεμέα – Κρυονέρι στο Παλαιό Επαρχιακό δρόμο και τη μελέτη του μεγάλου έργου Νεμέα- Φράγμα Ασωπού (παραποτάμιου) – Κιάτο Τέλος οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ενημερώθηκαν για:

Τα αρδευτικά έργα του Δήμου καθώς και την αγροτική οδοποιία.

Την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της πόλης της Νεμέας (οδός Δερβενάκια).

Τις προτάσεις για Εργα Πολιτισμού που μπορούν να ενταθούν στα επικείμενα προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


  


 
  



  






Δεν υπάρχουν σχόλια