Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1726

  


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Οι πολιτικές προτεραιότητες Μητσοτάκη και κομμάτων για το 2021

  


Οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναδεικνύονται στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών δίνοντας έτσι μια πρόγευση για το πολιτικό σκηνικό της νέας χρονιάς

Ό Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το 2021 εστίασε στο ρόλο του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ φαίνεται πως στο πλαίσιο της επιδίωξής του για τη διατήρηση της πολιτικής του κυριαρχίας κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για «εθνική εξόρμηση» κατά το 2021 αναφερόμενος στους δύο αιώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και των «40 χρόνων ευρωπαϊκής εμπειρίας», όπως ανέφερε σημειολογικά ο κ. Μητσοτάκης υπονοώντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΌΚ το 1979.

Στο πλαίσιο αυτό το αφήγημα που θέτει σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός είναι πως το 2021 θα κλείσει παλιές πληγές και θ’ ανοίξει νέους ορίζοντες εγκαινιάζοντας όπως τόνισε μία καινούργια δεκαετία ευημερίας.

«Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ό κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ουσιαστικά κάνοντας απολογισμό εμφάνισε την πανδημία ως παράγοντα που ανέκοψε την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης.

«Άφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η εμπειρία του 2020 θα πρέπει να γίνει δύναμη για το 2021.

in.gr 31 Δεκεμβρίου 2020, 22:49





Ν’ αφήσουμε πίσω όσους δεν πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος

  


Άπό την πλευρά του ο Άλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΆ ουσιαστικά προαναγγέλλουν μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το 2021 και επί της ουσίας προσανατολίζονται σε ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο είναι θέμα χρόνου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αιτηθεί» πρόωρες εκλογές με αίτημα την «απαλλαγή» της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις ενόψει της πρωτοχρονιάς και του νέου έτους τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΆ όσο και του κόμματος όπου ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμά τους είναι πως η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την αξία του κοινωνικού κράτους το οποίο η ΝΔ δεν μπορεί να υπηρετήσει. Στο τιμόνι της χώρας βρέθηκαν άνθρωποι που δεν πίστεψαν ποτέ στην αξία του κοινωνικού κράτους και παρά την πανδημία δεν άλλαξαν προτεραιότητες σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες προκλήσεις. Ιδιαίτερη δε, αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΆ -σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά- για τους νεκρούς από την πανδημία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια η «απώλεια» και ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Συμπεριλαμβάνοντας τα εθνικά θέματα και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς και την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας σε μια προεκλογικού τύπου δήλωση τονίζει ότι πρώτο βήμα για τη νέα αναγέννηση της πατρίδας μας είναι να αφήσουμε πίσω όσους μας καταδικάζουν στο σκοτάδι και την οπισθοδρόμηση.






Έχουμε δρόμο μπροστά μας

  


Λιτή ήταν στα πολιτικά της μηνύματα η πρόεδρος του ΚΙΝΆΛ η οποία στη δική της δήλωση ευχήθηκε το 2021 «να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» και μαζί με το 2020 να τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.ν ν«Εύχομαι ολόψυχα το 2021 να είναι η χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Με υγεία, δύναμη και χαμόγελο. Με αισιοδοξία ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Πάντως δεν παρέλειψε στη συνομιλία που είχε με την χορωδία που της είπε τα κερκυραϊκά κάλαντα να επισημάνει ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας, άρα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε». Η κα Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του ενώ ζήτησε να προχωρήσουμε οργανωμένα, με σχέδιο, κάτι για την έλλειψη του οποίου έχει πολλάκοις κατηγορήσει τον κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των εμβολιασμών των υγειονομικών, ασκεί το Κίνημα Άλλαγής με ανακοίνωσή του.

«Άυτοσχεδιασμοί και ανικανότητα από την Κυβέρνηση και στους εμβολιασμούς» αναφέρει στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, περί του αντιθέτου, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κρίσιμα νοσοκομεία με κλίνες COVID -19». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «περιμένουμε απάντηση τώρα για το τι έχει συμβεί. Όχι άλλο ράβε-ξήλωνε εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».





Τα μαθήματα της πανδημίας να γίνουν αγώνας και αντεπίθεση

  


«Μαθαίνουμε από το «χτες», αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά το «σήμερα», οργανώνουμε την αντεπίθεση παλεύοντας για το «αύριο»» τόνισε στο δικό του μήνυμα ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ένα λακωνικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Πάντως όπως γίνεται αντιληπτό και από το βίντεο της νεολαίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, ο Περισσός θέλει να επενδύσει σε μια σειρά από πολιτικές και συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 για να πραγματοποιήσει την «αντεπίθεση» για την οποία μίλησε ο κ. Κουτσούμπας στη δήλωσή του.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το σποτ της ΚΝΕ, το οποίο ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ΚΚΕ τονίζεται ότι «το 2020 είχε και καλές στιγμές…» ενώ προσθέτει ότι «η αισιοδοξία βρίσκεται στη δύναμη του λαού! Όταν σηκώνεις κεφάλι ανασαίνεις αληθινά!» και στο πλαίσιο αυτό εύχεται «καλή και αγωνιστική χρονιά!».





Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο εμβολιασμών της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει 
Έντονη κριτική της Ελληνικής Λύσης στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών στη χώρα. Τι λέει για τους επώνυμους που ταξίδεψαν στο Ντουμπάι.

  


news247 03 Ιανουαρίου 2021 Λόγο για «μαζική ακύρωση εμβολιασμού υγειονομικών λειτουργών σε ολόκληρη τη χώρα» κάνει η Ελληνική Λύση σε σημερινή της ανακοίνωση και ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως το σχέδιο εμβολιασμών «έχει καταρρεύσει χωρίς καμία επίσημη εξήγηση».

«Όπως καταγγέλλεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τις τελευταίες ώρες έχουν ακυρωθεί οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών λειτουργών χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο εμβολιασμών» της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει χωρίς καμία επίσημη εξήγηση» αναφέρει και προαναγγέλλει ότι το κόμμα «θα απαιτήσει λοιπόν επισήμως εξηγήσεις εντός κοινοβουλίου».

Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Ελληνική λύση αναφέρεται σε «προκλητικές εικόνες «επωνύμων» σε πολυτελές ρεβεγιόν στο Ντουμπάι, την ώρα που οι Ελληνες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι». Κάτι που σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, αποδεικνύει «ότι κάποιοι σ’ αυτή τη χώρα είναι υπεράνω νόμων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», απαιτώντας «την επιβολή αυστηρής και ελεγχόμενης καραντίνας στους «ανέμελους» ταξιδιώτες, οι οποίοι με την ανοχή της κυβέρνησης προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.





Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη:

  


31 Δεκ, 2020 Το 2020 αφήνει πίσω του ανοικτές πληγές, διαλυμένα όνειρα, φόβο. Άφήνει όμως και μια ανέλπιστη ελπίδα. Ξεσκεπάζοντας μυστικά που μας καθήλωναν, η πανδημία που στιγμάτισε το 2020 μας άνοιξε τα μάτια σε δυνάμεις και δυνατότητες που είχαμε ξεχάσει ότι είχαμε. Το 2020 είδαμε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αδύναμες. Ότι προσποιούνται τις αδύναμες επειδή θέλουν να αφήνουν ανενόχλητη την ολιγαρχία να ασκεί την εξουσία της. Με την πανδημία όμως είδαμε τις εξουσίες του κράτους να ξεδιπλώνονται τρομακτικές.

Είδαμε ακόμα πως το λεφτόδεντρο είναι υπαρκτό, και πως την ύπαρξή του αρνούνται μόνο εκείνοι που το βάζουν να γεννά αποκλειστικά χρήμα για τους λίγους. Διαπιστώσαμε πως, πράγματι, η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους δεν ήταν ποτέ θέμα αγορών. Ηταν εργαλείο που η τρόικα το χρησιμοποιούσε για να μεταφέρεται η περιουσία, κρατική και τώρα ιδιωτική, στην ολιγαρχίαχωρίς-σύνορα. Εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο γρήγορα, όταν τους συνέφερε, οι νεοφιλελεύθεροι ασπάστηκαν τον κρατισμό κι οι φιλελεύθεροι αγκάλιασαν την απολυταρχία.

Ναι, το 2020 ήταν δύσκολη χρονιά. Χάσαμε ανθρώπους. Είδαμε τον σκοταδισμό και την εκμετάλλευση να γιγαντώνεται, σπρώχνοντας τόσο κόσμο στην αγκαλιά της απόγνωσης. Χάσαμε δημοκρατικές ελευθερίες που γενιές ολόκληρες θυσιάστηκαν για να έχουμε. Όμως, το 2020 μας έκανε κι ένα μεγάλο δώρο. Μας αποκάλυψε το μέγα, το ελπιδοφόρο, μυστικό που η εξουσία δεν ήθελε να μάθουμε: Ότι τα πάντα μπορούν να είναι διαφορετικά. Ότι ο Μπρεχτ είχε δίκιο όταν είπε πως επειδή τα πράγματα είναι όπως είναι δεν θα παραμείνουν όπως είναι. Ευχαριστούμε το 2020 που μας το θύμισε. Τώρα, στο χέρι μας είναι το 2021 να γίνει η αρχή της ριζικής αλλαγής υπέρ των πολλών. Σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια