Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1718

 


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  




Διαδικασία Βερολίνου – Μητσοτάκης : 
Μητσοτάκης για κοροναϊό : Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες – Τι είπε με τους ηγέτες που διαχειρίστηκαν επιτυχώς το πρώτο κύμα 
  


in.gr 10 Νοεμβρίου 2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κοροναϊού με επιτυχία. Αναφερόμενος στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός για τη διανομή του εμβολίου και τις τεχνικές προδιαγραφές που συνεπάγεται αυτό, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατόν. Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες. Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες κι ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είτε lockdown που αφήνει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων Προσήλωση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

«Ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Εκπλήρωση κριτηρίων Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας. Αναφερόμενος στην πανδημία του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση και την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ενωση.





Σκωπτικό σχόλιο για τις δηλώσεις του Β.Κικίλια

  


Με ένα σκωπτικό σχόλιο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον οποίο καταλογίζει “δημιουργική λογιστική”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ξεκινά επισημαίνοντας την εμφάνιση του κ. Κικίλια μετά από καιρό: “Καλωσορίζουμε τον εξαφανισμένο υπουργό Υγείας, που μετά από 8 μήνες πανδημίας, βγήκε επιτέλους σήμερα στην ενημέρωση των πολιτών. Οποιαδήποτε συσχέτιση της παρουσίας του άρον – άρον μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Τσίπρα, για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, είναι απολύτως συμπτωματική. Οπως και το άγχος του να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και όχι να παρουσιάσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ”.

Ακολούθως, το κόμμα ασκεί κριτική για την “εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης”:

“Στην παρθενική του εμφάνιση μετά 8 μήνες, (σ.σ. ο κ. Κικίλιας) δεν βρήκε μισή λέξη να πει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Για τη μείωση αντί για αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 6.000 ανθρώπους σε σχέση με το 2019 που δεν υπήρχε πανδημία. Για την ασφυξία των νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Για την πρωτοφανή ανεπάρκεια, ακόμα και στις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή, να λειτουργούν μόλις οι 9 λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τις ατέλειωτες παλινωδίες και αντιφάσεις, για τον ομολογημένο εφησυχασμό της κυβέρνησης. Και τίποτα φυσικά για τα πρακτικά της Επιτροπής που η κυβέρνησή του συνεχίζει να κρύβει”.

Καταλήγοντας, αναφέρει: “Ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος υπουργός, βγήκε μόνο να μας πει ότι αυτός και ο κ. Μητσοτάκης τα έχουν κάνει όλα καλά, αλλά δεν είπε κουβέντα για το πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι άλλο. Εχουν σπαταλήσει τόσους μήνες σε δημιουργική λογιστική, που πια δυστυχώς ξεπερνιέται από τη δραματική πραγματικότητα, και σε εκστρατείες αυτοθαυμασμού που οδήγησαν στα καθημερινά, πλέον αρνητικά ρεκόρ, και στην απόγνωση τους ανθρώπους του ΕΣΥ”. Πηγή: The President 10/11/2020





Υποκριτική η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ Να δημοσιευτούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

  

Ως υποκριτική σχολίασε το ΚΙΝΑΛ την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ζητώντας την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η κυβέρνηση έχει αναντίρρητη και ήδη υφιστάμενη θεσμική υποχρέωση, που απορρέει από το Σύνταγμα, τους Νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής τονίζει ο Β. Κεγκέρογλου

in.gr 10 Νοεμβρίου 2020

Ως υποκριτική σχολίασε το ΚΙΝΑΛ την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ζητώντας την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου είναι αδιαμφισβήτητη θεσμική υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει τη Βουλή, τα κόμματα και τους πολίτες όταν της κατατίθεται ανάλογο αίτημα.

Υφιστάμενη η υποχρέωση της κυβέρνησης

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι με αυτή την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αθωώνει τη ΝΔ. Αναλυτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση έχει αναντίρρητη και ήδη υφιστάμενη θεσμική υποχρέωση, που απορρέει από το Σύνταγμα, τους Νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής: 1ον Να τηρεί την διαφάνεια και να καταθέτει στη Βουλή όλα τα στοιχεία που ζητούνται από τα κόμματα. 2ον Να ενημερώνει τους πολίτες για όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας και φυσικά για τις απόψεις των επιστημόνων που γνωμοδοτούν στα θεσμικά όργανα.

Βγάζει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση Η κατάθεση τροπολογίας από το ΣYΡIZΑ για την τυπική νομοθέτηση μιας αδιαμφισβήτητης υποχρέωσης της κυβέρνησης -που δήθεν σήμερα δεν υπάρχει- βγάζει από τη δύσκολη θέση τον Π/Θ και τους υπουργούς του για την αδιαφάνεια με την οποία χειρίστηκαν μέχρι σήμερα πολλά ζητήματα και για την άρνησή τους να καταθέτουν τα έγγραφα και τα στοιχεία που ζητούνται στη Βουλή».





Κοροναϊός - Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης

  


Την άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα να επαναλειτουργήσει δομές υγείας, όπως την «Παναγία» «που το 2013 είχε κλείσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και τότε υπουργός Υγείας», καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης Την άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα να επαναλειτουργήσει δομές υγείας, όπως την «Παναγία» «που το 2013 είχε κλείσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και τότε υπουργός Υγείας», καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Εχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών του δημοσίου συστήματος υγείας». Προσθέτει, ότι «το ΑΧΕΠΑ σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και νοσοκομείο αναφοράς της συμπρωτεύουσας δεν έχει πλέον καμία κενή ΜΕΘ», με αποτέλεσμα «οι γιατροί του πια να εξαναγκάζονται να κάνουν διαλογή ασθενών, για να διασωληνώνονται».

Παράλληλα, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, « στο ίδιο νοσοκομείο οι νοσούντες από κοροναϊό υγειονομικοί έχουν φτάσει τους 150 και η κατάσταση αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων στην πόλη, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις και στα λύματα, δεν φαίνεται να βελτιώνεται». Πηγή ΑΜΠΕ

in.gr 10 Νοεμβρίου 2020






Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τη μόρφωση των μαθητών!

  


*** Το σημερινό φιάσκο στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η εξέλιξη αυτή “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία”. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έστειλε μήνυμα στα σχολεία, για να ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Αρα η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα! Κατά τ’ άλλα έφταιγαν οι αγώνες των μαθητών... Να αφήσει, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας τα κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες ώρες μαθημάτων και τους πανηγυρισμούς ότι “όλα βαίνουν καλώς” και να φροντίσει να λύσει άμεσα το πρόβλημα. Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα για:Την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για να μπορούν με ουσιαστικούς όρους να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών μέσων (tablet, laptop, σύνδεση γρήγορου internet) για την τηλεκπαίδευση, με ευθύνη του κράτους, μέσω των σχολείων στους μαθητές.

Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος και internet σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, που θα στερεί τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην καταγραφεί ούτε μια απουσία στους μαθητές, που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

*** Δεν είναι για γέλια αυτό που συμβαίνει και σήμερα με την τηλεκπαίδευση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, σε όλη τη χώρα. Το σύστημα σέρνεται, εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα, μαθητές πετιούνται εκτός. Κι όλα αυτά μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι σήμερα δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, οι μαθητές σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία για τη συγκρότησή τους, χάνουν τη σειρά τους και τη συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση. Πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα πριν να είναι αργά. Να στηριχτεί ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικά να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προτείνει ο εκπαιδευτικός κόσμος.






Η ΝΔ καλωσόρισε μελέτες από τους «επιστήμονες» του Βελόπουλου

  


Κι όμως συνέβη: Το κόμμα των «κηραλοιφών κατά του κορονοϊου» κατέθεσε στην Βουλή, «επιστημονική μελέτη» για τον φράκτη στον Εβρο και η κυβέρνηση την βρήκε ενδιαφέρουσα. Οπως και την κριτική του στο μεταναστευτικό…

Γεράσιμος Λιβιτσάνος 22 Σεπτεμβρίου 2020:

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο. Κι όταν ένα φαινόμενο καταγράφεται κάτω από τις ίδιες συνθήκες περισσότερο από μία φορά τότε έχουμε …πείραμα, που κάτι αποδεικνύει. Ετσι χθες, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευσης βρέθηκε να έχει κοινούς προβληματισμούς την ακραία και ξενοφοβική ρητορική της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Μόνο που τώρα το πράγμα …προχώρησε: Η κυβέρνηση αποδέχθηκε και τις «επιστημονικές μελέτες» του εν λόγω κόμματος, για το πώς θα χτίσει τον φράχτη στον Εβρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ολα έγιναν χθες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής, όπου ο Νότης Μηταράκης κλήθηκε να ενημερώσει για το μεταναστευτικό ζήτημα ως αρμόδιος υπουργός. Μετά την εισηγητική ομιλία του, όπου παρέθεσε σειρά αριθμητικών στοιχείων, ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι βουλευτές των κομμάτων.

Ανάμεσά τους και αυτοί της Ελληνικής Λύσης, Φαίνεται μάλιστα ότι ένιωσαν αρκετά άνετα για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να «ακονίσουν» τον ακροδεξιό λόγο τους με σειρά αδιανόητων επιχειρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια