Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1718

 


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Με αφορμή την αποκόλληση Κροαζερόπλοιου…


Η επόμενη Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Κορίνθου, που αναφέρει : 

« Συνέχεια ενημέρωσης: αναφορικά με την προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου ‘’AEGEAN MAJESTY’’ σημαίας Βερμούδων σε αμμώδη στο λιμένα Κορίνθου την Παρασκευή 06-11-2020, ανακοινώνεται ότι πρωινές ώρες σήμερα, αποκολλήθηκε με τη συνδρομή των Ρ/Κ ‘’ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΣΙΦΝΟΣ’’ Ν.Π. 12503 και Ρ/Κ ‘’ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ’’ Ν.Π. 12370 και ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια εκτός λιμένα Κορίνθου, χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση». 

Να ευχαριστήσουμε την σχολή Κατάδυσης ¨ Jason¨ και ειδικά τον κ. Δημήτρη Μπινιάρη για την πολύτιμη βοήθεια στην λήψη Video & εικόνων…», μας έδωσε την αφορμή να επικαλεστούμε και να υπενθυμίσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, κυρίως όμως στον καθ΄ ύλην αρμόδιοι Δήμο Κορινθίων και τους αναγνώστες μας κάποιες σχετικές απόψεις.

Το εν λόγω κορουαζερόπλοιο για ειδικούς λόγους και αιτία είχε ρίξει άγκυρες και ελλιμενίζετο πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στο λιμάνι της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα τεράστιο σε μέγεθος πλεούμενο που δέσποζε στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο της πόλεώς μας. Στο εν λόγω σημείο, κατά καιρούς η βυθοκόρος της ΑΕ ΔΙ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ είχε προβεί σε εκβάθυνση του βυθού της θάλασσας με στόχο τη δυνατότητα να ελλιμενίζονται πλοία μεγάλου τονάζ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης του Λιμένος. Μεγάλη θαλασσοταραχή και θυελλώδεις άνεμοι πριν από δέκα ημέρες περίπου έσπασαν τους κάβους πρόσδεσης και το πλοίο παρασύρθηκε στα αβαθή νερά του λιμανιού.

Υπήρξε χρονική περίοδος κατά την οποίαν με τη συγκυρία και πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, ετέθη θέμα ανάπτυξης και αξιοποίησης με ένταξη του Λιμένος Κορίνθου σε ειδική ευνοϊκή κατηγορία με σκοπό να γίνει λιμάνι χρήσιμο στον εμπορικό και τον τουριστικό τομέα. Και ενώ οι δημότες και η πλειοψηφία της Κορινθίας ανέμενε τις σχετικές εξελίξεις, ένας παραπολιτικός Αυτοδιοικητικός πόλεμος για το αν πρέπει το Λιμάνι να είναι Εμπορικό ή τουριστικό, αν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη θέση, που έφραξε τον δρόμο αξιοποίησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξαν ελάχιστες φωνές κατά της Σωληνουργίας Κορίνθου Α.Ε. όταν προγραμμάτιζε να επενδύσει 1,5 δις ευρώ, που έκαναν τη διοίκηση να πάρει των ομματιών της και να μεταφερθεί στα απέναντι του Κορινθιακού Κόλπου Ασπρα Σπίτια. Εκτοτε το λιμάνι μας έχασε την ευκαιρία γιατί ολιγώρησαν οι αρμόδιοι φορείς.

Το συμβάν με το Κρουαζερόπλοιο, ας γίνει αφορμή να μελετηθεί το θέμα από την αρχή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αξιοποιηθεί ο στολίσκος της ΑΕΔΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ στην περαιτέρω εκβάθυνση της λεκάνης του Λιμανιού και τυχόν σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης ανάπλασης και αξιοποίησης του Λιμανιού της πόλεώς μας…

«Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια