Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1712

 


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Όταν λέμε «Κόκκινες γραμμές» το εννοούμε!...


 Οι Μεγάλες Δυνάμεις καλοβλέπουν την στάση της Ελλάδας, αναφέρει ο πάντα επίκαιρος Δήμος Λιακόπουλος στο el.gr και δεν είναι μακράν της πραγματικότητας. Οι αλλεπάλληλες επαφές που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η φιλότουρκη Γερμανία που προσπαθεί με νύχια και με δόντια, λόγω προεδρίας εξαμήνου στην Ε.Ε., να κρατήσει τη διαβόητη διεθνώς Τουρκία του Ερντογάν σε τροχιά προενταξιακών σχέσεων. Η Ελλάδα όμως της σημερινής Κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη έχει φέρει τα πάνω κάτω σε επίπεδο διπλωματικής δραστηριότητας και διμερών ή πολλαπλών κρατικών σχέσεων..

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα νέο πλήγμα στον σουλτάνο αποτελεί η πληροφορία πως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί σε έναν μήνα την Ελλάδα. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη ικανοποίηση από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος καταδίκασε τις μονομερείς κινήσεις της ‘Αγκυρας. Ο Ερντογάν ενοχλημένος από την, ίσως, φαινομενική στήριξη των ΗΠΑ στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη, εκεί όπου χαίρει της στήριξης του Βερολίνου και των χωρών του Βορρά ωστόσο, οι δύο υπερδυνάμεις βλέπουν στην Ελλάδα, ένα κράτος που προάγει τον διάλογο και όχι τις προκλήσεις, κάτι που στην παρούσα φάση προωθείται διεθνώς στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης μίας, στρατηγικής σημασίας, παγκόσμιας ειρήνης. Αντίθετα η Τουρκία δημιουργεί συνεχώς εστίες έντασης με τελευταία εκείνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πίσω αυλή της Ρωσίας και μάλιστα ενάντια σε ένα στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Οι εξελίξεις στο άμεσο προσεχές μέλλον θα μας κάνουν σοφότερους. Πάντως όσο η Τουρκία ανάβει «φωτιές», τόσο η Ελλάδα κερδίζει σε εμπιστοσύνη. Αυτό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην συνέχεια. Αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να κρατήσει την Εθνική κόκκινη γραμμή. Αυτές τις ημέρες πιέζεται η κυβέρνηση να ενδώσει στην αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Αν το κάνει θα αποτελέσει εσχάτη και ασυγχώρητη προδοσία …

Ο « Κορίνθιος»

Δεν υπάρχουν σχόλια