Header Ads

Η Ακρόπολη φωταγωγείται εκ νέου! φ.1712

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Η Ακρόπολη φωταγωγείται εκ νέου!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Είθε το φως της να φωτίσει και τον κόσμο ολόκληρο! 
 

Χθες, Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 8:00μ.μ., εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα σπέρνοντας τον φόβο, την ανασφάλεια και τον θάνατο, αλλά και εν μέσω των απειλών της Τουρκίας, που απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν δεν υποκύψουμε στις αξιώσεις της, ένα νέο έργο πολιτισμού ήρθε να φωτίσει το σκοτάδι!

Η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε εκ νέου!


Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την γενναία χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και την αμέριστη υποστήριξη του Προέδρου του, Αντώνη Παπαδημητρίου, ανέθεσε το έργο της φωταγώγησης της Ακρόπολης στην καταξιωμένη διεθνώς φωτίστρια, Ελευθερία Ντεκώ με τους συνεργάτες της, οι οποίοι ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια μελέτης και σχεδιασμού, υλοποίησαν το έργο, παρά τις δυσκολίες της καραντίνας και της πανδημίας, και το παρέδωσαν εντυπωσιάζοντας με το αποτέλεσμα.

Η τελετή έλαβε χώρα, παρουσία της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, της Υπ.Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Αντώνη Παπαδημητρίου, κ.α. εκλεκτών προσκεκλημένων, στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, δίπλα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον λόφο των Νυμφών-Θησείο, που ήταν φωτισμένο στα κόκκινα, με προσανατολισμό την Ακρόπολη.

‘Οπως επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η αναβάθμιση του φωτισμού της Ακρόπολης ήταν επιβεβλημένη στο πλαίσιο της εν γένει αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών του Ιερού Βράχου. Η φθορά που είχε υποστεί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση από το 2004 που είχαν γίνει οι προηγούμενες εργασίες φωτισμού του μνημείου και η ανάγκη αντικατάστασης ηλεκτρικών πινάκων, προβολέων και λαμπτήρων για την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων, την μείωση του κόστους συντήρησης, την εξοικονόμηση ενέργειας, τον εν γένει εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων, οδήγησε στην αναβάθμιση του φωτισμού του μνημείου και αισθητικά.

‘Ετσι, για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερεχθείο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ φωτίζονται για πρώτη φορά 5 σημεία: Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης. Εκτός, όμως, από τον φωτισμό υλοποιούνται και άλλα έργα αναβάθμισης, όπως ο ανελκυστήρας πλαγιάς για τα άτομα με κινητικά προβλήματα προς αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου, που λειτουργούσε από το 2004 έως το 2019 με πολλά προβλήματα ασφαλείας για τους επιβαίνοντες. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ανελκυστήρας πλαγιάς και οι ξυλόστρωτες διαδρομές θα δοθούν στο κοινό στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Η εντύπωση που μου έκανε η Αθήνα είναι ό,τι εντονότερο έχω νιώσει ποτέ μου. Η τελειότητα υπήρξε μόνο μια φορά και σε έναν τόπο. Kαι ο τόπος αυτός ήταν η Αθήνα! Δεν είχα φανταστεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Είχα μπροστά μου το ιδεώδες αποκρυσταλλωμένο σε μάρμαρο πεντελικό. Μέχρι τότε, πίστευα πως δεν υπάρχει τελειότητα σ΄ αυτόν τον κόσμο…

‘Οταν είδα την Ακρόπολη, μου αποκαλύφθηκε το θείο… Υπήρξε ένα κοινό αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από γνώστες, μια Δημοκρατία που ύφανε τόσο λεπτές αποχρώσεις της τέχνης που ακόμη και οι εκλεπτυσμένοι μας, μόλις και μετά βίας διακρίνουν. Υπήρξε ένα κοινό ικανό να καταλάβει σε τι συνίσταται η ομορφιά των Προπυλαίων και η ανωτερότητα των γλυπτών του Παρθενώνα… Το εκπληκτικό πράγματι είναι πως το ωραίο, εδώ, ταυτίζεται με την απόλυτη σεμνότητα, το μέτρο, το σεβασμό προς τη θεότητα». Με αυτό το απόσπασμα από την “Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη» του Ερνέστου Ρενάν (Αθήνα 1865) και με τα κατωτέρω λόγια του Αντρέ Μαλρώ, Υπουργού Πολιτισμού του Ντε Γκωλ, με αφορμή την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, που εκφωνήθηκαν στις 28 Μαϊου 1959, στην ίδιο αυτό χώρο, στην Πνύκα, ξεκίνησε την ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:

«Για πρώτη φορά ξεπροβάλλει μπροστά μας, μέσα από τούτη τη χιλιόχρονη νύχτα το σύμβολο της Δύσης. Σε λίγο όλα αυτά θα είναι καθημερινό θέαμα, ενώ η νύχτα αυτή δεν θα ξανάρθει ποτέ… Μπροστά στο πνεύμα σου, που αποσπάστηκε από τη νύχτα της γης, χαιρέτισε λαέ της Αθήνας, την άσβεστη φωνή που υψώθηκε εδώ και από τότε στοιχειώνει τη μνήμη των ανθρώπων: ‘Ολα τα πράγματα είναι προορισμένα να παρακμάσουν, μακάρι όμως να μπορούσατε να πείτε για μας, μελλοντικοί αιώνες, ότι φτιάξαμε την πιο ξακουστή και την πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου… Αυτή η έκκληση του Περικλή θα ήταν ακατανόητη στη μεθυσμένη από αιωνιότητα Ανατολή που απειλούσε την Ελλάδα… Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε. Μέσω αυτού του πολιτισμού και προς δόξαν του φωταγωγείται η Ακρόπολη, η οποία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κανείς άλλος πολιτισμός δεν έθεσε… Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος. Απέναντι στην αρχαία Ανατολή ξέρουμε σήμερα ότι η Ελλάδα δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου που δεν είχε υπάρξει ποτέ ως τότε… Για τον κόσμο η Ελλάδα είναι πάντα η σκεπτόμενη Αθηνά που ακουμπάει στο δόρυ της. Και ποτέ πριν από αυτήν η τέχνη δεν είχε συνενώσει το δόρυ με τη σκέψη. Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: ‘Ο,τι σημαίνει για μας η συγκεχυμένη λέξη παιδεία –το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος- η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον θέμα διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου».

Φυσικά, η Υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επεμβάσεις στον φωτισμό της Ακροπόλεως, με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2004, 45 χρόνια μετά από την εγκατάσταση του πρώτου φωτισμού, ύστερα από την πιεστική παρέμβαση του Μιχάλη Κακογιάννη προς το Υπουργείο.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε ότι: «Ξαναφωτίζοντας το οχυρό της Ακρόπολης, στέλνουμε κι ένα σήμα διαχρονικής άμυνας σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την πορεία μας προς την πρόοδο», υπενθυμίζοντας πως «πριν από τρία χρόνια, στο ίδιο περίπου σημείο, στην Πνύκα, ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε, πρώτη φορά, για μια «νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία. Και όσα μεσολάβησαν από τότε, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της»... «Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασσικής Αθήνας, λοιπόν, χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας, καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρνει ισότητα, αλλά και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν, όμως, και διαφορετικό φωτισμό: Ανάδειξη δηλαδή εκείνων των πλευρών, που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων, στη σκιά των νέων προκλήσεων με τις οποίες αναμετρώνται».

Αναστοχασμός…! Ας θυμούνται, λοιπόν, οι μεν Κυβερνώντες τα λόγια τους και το Χρέος τους έναντι της Πολιτείας, οι δε πολίτες τα αγαθά της Δημοκρατίας και το Χρέος του Αγώνα επ’αγαθώ!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια