Header Ads

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1711


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Στρατιωτική θητεία: Αυτό πρέπει να γίνει Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο εχθρός απέναντι

  


19 Σεπτεμβρίου, 2020 Κρίσιμες αποφάσεις... Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι έπεται αύξηση της θητείας στο Στρατό στους 12 μήνες, ώστε αυτός να είναι ισοδύναμος με την θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία μαζί με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και την πρόσληψη στις Ενοπλες Δυνάμεις 15.000 επαγγελματιών σε διάφορες ειδικότητες. Θα προχωρήσουμε σε μία ανάλυση όλων των παραπάνω ξεχωριστά.

ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Είναι πανθομολογούμενο ότι υπάρχει υποεπάνδρωση των μονάδων του Στρατού και ως εκ τούτου έχει κριθεί από το ΓΕΣ ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της θητείας μαζί με αυτό των αναβολών, μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των οπλιτών θητείας που εισέρχονται στο στράτευμα με αποτέλεσμα οι μονάδες να μην έχουν τέτοια επάνδρωση που θα τους επιτρέψει να εκτελέσουν στο 100% την αποστολή τους.

Η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στο Στρατό έπρεπε να είχε γίνει ήδη αν και ποτέ δεν είναι αργά. Η αύξηση της θητείας, όπως είναι λογικό, θα επέφερε άμεσα μεγαλύτερη επάνδρωση στις μονάδες του Στρατού λύνοντας τα χέρια των διοικητών. Πιο σωστό όμως θα ήταν να αυξηθεί η θητεία στους 16-18 μήνες για να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα για εκπαίδευση σε μονάδες πρώτης γραμμής. Προς στιγμήν, αναμένουμε η Κυβέρνηση να προχωρήσει έστω σε αύξηση στους 12 μήνες για να γίνει η αρχή.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ένα δραστικό μέτρο, το οποίο αναμένεται να αποδώσει μία αύξηση της επάνδρωσης κατά 20-25% από μόνο του αφού πλέον δε θα υπάρχει το καθεστώς των αναβολών. Ο μέτρο ισχύει ήδη σε Κύπρο και Ισραήλ. Αυτό έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα ως προς την επάνδρωση, ως προς το ότι ο μέσος όρος ηλικίας των στρατευσίμων θα κατέβει αρκετά χαμηλά (μεγαλύτερη αντοχή, φρεσκάδα, καλύτερη προσαρμογή στην εκπαίδευση). Στα αρνητικά προσμετράται ότι ο Στρατός θα στερηθεί ειδικότητες τις οποίες δεν μπορεί να κατέχει ένας 18χρονος (γιατροί, νοσηλευτές, προγραμματιστές και μερικές ακόμα ειδικότητες). Αυτό σημαίνει ότι ο Στρατός θα χρειαστεί να αντλήσει από αλλού κρίσιμες ειδικότητες τις οποίες κάλυπτε κατά ένα μέρος με οπλίτες θητείας. Αναφορικά με τις δηλώσεις ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 επειδή οι νέοι θα “μείνουν πίσω στην αγορά εργασίας” μπορούμε να απαντήσουμε ότι κανενός η ζωή δεν καταστράφηκε για έναν χρόνο υπηρεσίας προς την Πατρίδα. Οι Σχολές, στις οποίες δεν περνούν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου, μπορούν να κρατούν τις θέσεις των υπό θητεία στρατιωτών όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο συνδυασμός των μέτρων της αύξησης της θητείας στους 12 μήνες με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα έχουν ως αποτέλεσμα, όπως λέγεται, αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων κατά 50%. Καλό είναι, η Κυβέρνηση να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος καθώς η Πατρίδα αντιμετωπίζει έναν υπαρκτό κίνδυνο από την Τουρκία και κάθε παράλειψη μπορεί να αποβεί μοιραία σε τυχόν σύγκρουση με τους εξ ανατολών γείτονες. Τα παραδείγματα του Ισραήλ και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος με αυτά τα μέτρα.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η τελευταία σειρά επαγγελματιών εισήχθη το 2010 στον Στρατό και από τότε δεν υπήρξε καμία σοβαρή προσπάθεια για ανανέωση και ενίσχυση του δυναμικού των επαγγελματιών, οι οποίοι είναι υπερ-αναγκαίοι στο στράτευμα από την στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορεί να γίνει πλήρως επαγγελματικός. Με τον μέσο όρο ηλικίας του Στρατού να έχει ανέβει, η κυβέρνηση ορθώς θα προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις και αυτές καλό θα είναι να αφορούν ειδικότητες αρχικά, οι οποίες θα λείψουν λόγω της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ( αν εφαρμοστεί το μέτρο ). Ο Στρατός χρειάζεται πεπειραμένα άτομα σε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η κυβερνοάμυνα. Απαξ και καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες που απαιτούν επαγγελματίες, ας ακολουθήσει μετά και η στελέχωση των υπολοίπων ειδικοτήτων που απαιτούνται στον Στρατό και γενικά στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 15.000 αυτές νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν και τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται αυτομάτως μέσω των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευελπιστούμε πως αυτό δεν συμβαίνει. Οι παραγωγικές σχολές δεν πρέπει να συνδεθούν με αυτό το μέτρο ενίσχυσης του στρατεύματος καθώς αποτελούν κάτι ξεχωριστό. Ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να αυξηθεί καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί λόγω των μνημονίων. Θα επανέλθουμε με ξεχωριστό μας άρθρο όσον αφορά τις παραγωγικές σχολές. Εν κατακλείδι, ελπίζουμε η Κυβέρνηση να αυξήσει την θητεία καθώς επίσης και να επιβάλλει υποχρεωτική στράτευση στα 18 χωρίς περιστροφές και λοιπές δικαιολογίες, καθώς η Πατρίδα αποδεδειγμένα βρίσκεται πλέον υπό απειλή και απαιτείται η επάνδρωση των μονάδων να αυξηθεί. Πηή: el.gr






Ερντογάν:
Να γίνουμε παγκόσμια δύναμη 
Τα νεοοθωμανικά του όνειρα ανέπτυξε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ

  


Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

«Την Τουρκία θέλουμε να την κάνουμε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Κάθε μας βήμα είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του οράματος μας. Εχει ζωτική σημασία για εμάς να πετύχει ο αγώνας που δίνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε.

«Κάποιοι θέλουν την Τουρκία να δίνει αγώνα με τα εσωτερικά της ζητήματα και θέλουν να εμποδίσουν την αιώνια αφύπνισή μας… Η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει…» , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.» Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ





«Σιγουρεύουν» την ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο 
Ο Τραμπ στέλνει στην Ελλάδα τον Αμερικανό ΥΠΕΞ – Για καλό δεν έρχεται…

  


19 Σεπτεμβρίου, 2020 Μία επίσκεψη η οποία συμπίπτει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Επιβεβαιώνονται πλέον και από ελληνικές διπλωματικές πηγές οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να επισκέπτεται μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου τη χώρα μας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κινητοποίησαν ακόμη περισσότερο την Ουάσινγκτον, η οποία στέλνει άρον-άρον τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί ελληνικού εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται ενδεχομένως ακόμη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί αστραπιαία να μεταβεί στην βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ο τελευταίος προορισμός του θα πρόκειται για μία στρατηγικής φύσεως κίνηση, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συναντήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους αλλά και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Προς ώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, ωστόσο όλες οι πληροφορίες θέλουν τον Μάικ Πομπέο να έρχεται στη χώρα μας αμέσως μετά το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου όπου και τοποθετείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχε πραγματοποιήσει ταξίδι-«αστραπή» στην Λευκωσία, στέλνοντας από εκεί μηνύματα…διαλόγου και ειρήνευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο κορυφαίος λόγος της επίσκεψής του στη χώρα μας θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η απομάκρυνση του ενδεχομένου μίας ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ένα σενάριο το οποίο όλο το καλοκαίρι συγκέντρωσε ανησυχητικά υψηλές πιθανότητες. Πηγή: el.gr





Προς οδυνηρή εθνική ήττα – Πάιατ: ‘’Η Κυβέρνηση θα κάνει αναγκαίους συμβιβασμούς με την Τουρκία!’’

  


Αποκαλυπτικός ο αμερικανός πρέσβης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο αμερικανός πρέσβης προέβη σε πολύ σημαντικές εκτιμήσεις.

Το βάρος των λόγων του, είναι απόυτα αντιληπτό από όλους, καθώς όπως φάνηκε, η εμπλοκή του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ήταν καθοριστική για την αποκλιμάκωση όπως εννοούν την απόσυρση του Ούρουτς Ρέις και των συνοδών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ερωτώμενος για την έναρξη διερευνητικών επαφών πως: «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προσηλωμένοι σε μία 100% διπλωματική λύση, καθώς και στην σκληρή δουλειά αλλά και στους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν για να λυθούν αυτά τα προβλήματα». Ο Αμερικανός διπλωμάτης που μετείχε στο Φόρουμ της Ολυμπίας αποκάλυψε επίσης ποιο ήταν το γεγονός που σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης.

«Κλείδωσε» η έναρξη των διερευνητικών 
Ο»κύβος ερρίφθη». 

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια