Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ με Σειρά Συναυλιών MUΣΑ 2020, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Σουκαρά. φ.1708


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 
με Σειρά Συναυλιών MUΣΑ 2020, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Σουκαρά.




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Το καλοκαίρι στον Δήμο Κορινθίων καλά κρατεί με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα!


Μπορεί να πέρασε ο Αύγουστος, όμως, το καλοκαίρι καλά κρατεί με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Κορινθίων και του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων)! Όπως είχαμε δημοσιεύσει και πριν το κλείσιμο της εφημερίδας για την καθιερωμένη θερινή ανάπαυλα, πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εντός κι εκτός Κορίνθου, κατά το διάστημα αυτό.

Αναφερόμαστε σήμερα, ιδιαίτερα, στη «Σειρά Συναυλιών MUΣΑ», που αιχμαλώτισε τις αισθήσεις μας, τόσο χάρις στο υψηλότατο επίπεδο των συντελεστών και του έργου τους, όσο και στην παρουσία και συμμετοχή του εμπνευστή τους, Δημήτρη Σουκαρά, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου πραγματοποιήθηκε.

Ο Δημήτρης Σουκαράς, ο Κορίνθιος κιθαρίστας που διακρίθηκε με υποτροφίες και αρίστευσε στις μουσικές σπουδές του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Λονδίνο, συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του στον χώρο της κλασικής μουσικής ως επαγγελματίας πλέον, με συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και κονσέρτα, κάνοντας υπερήφανους όχι μόνον τους γονείς του, Ζέτα Τσώρη και Νίκο Σουκαρά, αλλά και όλους εμάς τους Κορίνθιους! Η πρότασή του για την καθιέρωση της Σειράς Συναυλιών MUΣΑ αγκαλιάστηκε από τον Δήμο Κορινθίων και το ΚΕΠΑΠ κι έτσι οι συναυλίες συνεχίσθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, τηρουμένων, όμως, αυστηρά όλων των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ερωτηθείς ο Δημήτρης Σουκαράς για το όραμά του αυτό, μας δήλωσε ότι «Η σειρά Συναυλιών MUΣΑ έχει ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό νέους ανερχόμενους μουσικούς, σχήματα, αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες της χώρας μας και του εξωτερικού. Στοχεύει να εξοικειώσει τον θεατή με την ενόργανη μουσική, σε όποια μορφή της, αλλά και με το τραγούδι. Το τραγούδι, όμως, που δεν σκοπεύει απλώς να τον διασκεδάσει, αλλά να του αποκαλύψει τη φύση της μουσικής του. Δεν φιλοδοξεί να γίνει ένα «περιστατικό» του καλοκαιριού, αλλά ένας θεσμός με μεγάλο ακουστικό ενδιαφέρον. Δεν έχει σκοπό να διαχωρίσει τα μουσικά είδη, αλλά αντιθέτως να τα ενώσει σε μια σειρά συναυλιών, που θα μας χαρίζει τον πιο «Μουσικό Αύγουστο».

Έτσι, απολαύσαμε εντός του ειδυλλιακού Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, μπροστά στον Ναό του Απόλλωνα, δύο εξαιρετικές συναυλίες στις 27 Αυγούστου και στις 2 Σεπτεμβρίου, σε έναν χώρο που, σίγουρα, δεν έχει επιλεγεί τυχαία λόγω και της ισχυρής ενέργειας που εκπέμπει, δίνοντας έμπνευση -ιδίως στους καλλιτέχνες- και καθαρή σκέψη. Άλλωστε, ο Απόλλωνας ήταν ο Θεός του Φωτός, προστάτης των Τεχνών και της μαντείας!


(Photo: Vas-Val) Κουαρτέτο Εγχόρδων L' Anima & Δημήτρης Σουκαράς

 Το φωτογραφικό υλικό είναι έργο των φωτογράφων, Βασίλη Ψωμά και Valerie Gache (Vas-Val)! 


 (Photo: Vas-Val) Κωνσταντίνος Δεστούνης στο πιάνο

Η συναυλία της Πέμπτης, 27/8, ήταν αφιερωμένη σε κλασικό ρεπερτόριο. Ακούσαμε Antonio Vivaldi (Lute Concerto in D major RV 93), Wolfgang Amadeus Mozart (Piano Concerto K. 414), Astor Piazzolla (Double Concerto "Hommage à Liège") από το Κουαρτέτο Εγχόρδων L' Anima, τον Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν), τον Κωνσταντίνο Δεστούνη (πιάνο) και τον Δημήτρη Σουκαρά (κιθάρα), ο καθένας δεξιοτέχνης στον χώρο του και όλοι μαζί σε απόλυτη αρμονία.


(Photo: Vas-Val) Δ. Σουκαράς (κιθάρα) – Χ. Ζερμπίνος (ακορντεόν)

 Χθες, 2 Σεπτεμβρίου, υπό το φως της πρώτης Πανσελήνου του μήνα, γνωστής ως Πανσελήνου του Καλαμποκιού, σηματοδοτούσα το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου κατά τους Ιθαγενείς της Αμερικής, όπως επεσήμανε στην παρουσίασή της η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΚΕ.Π.Α.Π., Τόνια Τζαναβάρα, απολαύσαμε για πρώτη φορά στην Κόρινθο το ελληνικό συγκρότημα ENCARDIA (Ενκαρδία, «Η άγνωστη πέτρα»). Στη συναυλία συμμετείχε το γνωστό γυναικείο φωνητικό σύνολο «Opus Femina» του Δήμου Κορινθίων, υπό τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, χορωδία που διακρίνεται πάντα για το ποιοτικό έργο της, εντός κι εκτός συνόρων!


(Photo: Vas-Val) Χορωδία «Opus Femina» Δήμου Κορινθίων

 Οι ENCARDIA τραγουδούν και εμπνέονται από το μουσικό και εν γένει πολιτισμικό τοπίο της Μεσογείου, ιδίως δε των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας (Απουλίας-Grecìa Salentina, Καλαβρίας), όπου ομιλούν ακόμη Γκρεκάνικα (Grico). Οι Γκρίκο, υπερήφανοι για την αρχαιοελληνική καταγωγή τους κάνουν μεγάλο αγώνα για τη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας τους, που κρατά τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα, όπως γράψαμε προ ημερών στη ΦτΚ στο «Οδοιπορικό στην Grecìa Salentina, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, που επιμένουν ελληνικά!». Οι ENCARDIA συνδράμουν σε αυτόν τον αγώνα συνδέοντας τη μουσική και τους χορούς της Ελλάδας με αυτούς της Κάτω Ιταλίας! Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου, ενώ πλαισιώνονται και από χορευτές. Άντρα μου πάει, Tarantella Pizzica De San Vito, Καληνύφτα (Kalinifta), Bella Ciao, είναι λίγα από τα πολλά τραγούδια που τραγούδησαν και χόρεψαν χθες ξεσηκώνοντας τον κόσμο, που με το «ζόρι» έμεινε στις καρέκλες του λόγω των «αυστηρών μέτρων μη συνωστισμού».

Κρίμα, διότι χωρίς τα μέτρα θα είχαμε όλοι σηκωθεί και θα χορεύαμε μέχρι το πρωί σε έναν ξέφρενο ρυθμό το τσίμπημα της αράχνης ταραντούλας (tarantella pizzica)!


(Photo: Vas-Val) Οι ENCARDIA τραγουδούν και χορεύουν! 

Ένα μπράβο στον εμπνευστή και καλλιτεχνικό υπεύθυνο, Δημήτρη Σουκαρά, στον Δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, στο ΚΕ.Π.Α.Π. και τον Πρόεδρό του, Θέμη Κουτσογκίλα, στην Διευθύντρια του Opus Femina, Φάλια Παπαγιαννοπούλου, σε όλους τους μουσικούς-τραγουδιστές, στο προσωπικό του ΚΕ.Π.Α.Π. και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, είναι λίγο για τις υπέροχες μουσικές βραδιές που μας χάρισαν.


Εύχομαι καλή συνέχεια και του χρόνου χωρίς covid!


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας 
Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια