Header Ads

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ φ.1705




του Γεωργίου Γρηγοράκου*


Η υπεροχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο


Η πρόσφατη κρίση στο Καστελόριζο, με την έκδοση της προκλητικής τουρκικής NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis, έφερε για 4η φορά μέσα σε λίγα χρόνια Ελλάδα και Τουρκία μία ανάσα από τον πόλεμο (86’ Χόρα - 87 Σισμίκ - 96 Ίμια). Ένας πόλεμος στις μέρες μας είναι κάτι που κανείς δεν εύχεται και δεν επιθυμεί. Παράλληλα όμως κανένας Έλληνας πατριώτης δεν θέλει να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή του Ελληνικού εδάφους.

Εδώ και δεκαετίες η πατρίδα μας βιώνει έναν ιδιότυπο πόλεμο με καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ τα τελευταία χρόνια προστέθηκε μια νέα απειλή, αυτή τη φορά ασύμμετρη στα νησιά και τον Έβρο, με τις προωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που ενορχηστρώνει & υποστηρίζει η Τουρκία. Αναμφίβολα ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, αν ένας πιλότος πατήσει την σκανδάλη ή αν ένας κυβερνήτης πολεμικού σκάφους κάνει το ίδιο, σε κάποια στιγμή έντασης ή ευθείας απειλής. Όμως ένας γενικευμένος πόλεμος για αλλαγή συνόρων με τους όρους που ξέραμε, δεν μπορεί πλέον να συμβεί και δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Οι πολεμικές εμπλοκές αφορούν συμβάντα περιορισμένου χώρου και χρονικής διάρκειας. Πραγματοποιούνται δε αποκλειστικά για την τροποποίηση της γεωπολιτικής επιρροής και των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων (πρ. Γιουγκοσλαβία, Συρία, Κριμαία, Ιράκ κλπ).

Η περίπτωση του γείτονά μας είναι ιδιάζουσα. Η Τουρκία είναι μια χώρα χωρίς εθνική συνείδηση και ιστορική ταυτότητα, καθώς δημιουργήθηκε από την κατάρρευση των απολίτιστων και αμόρφωτων Οθωμανών του μεσαίωνα. Ως λαός είναι φοβικός, παραδόπιστος και υποτελής σε κάθε μεγάλη ή μεσαία δύναμη, όπως ιστορικά αποδεικνύεται από την συμπεριφορά της σε κάθε παγκόσμια ιστορική πρόκληση. Κάποιοι, ελάχιστοι, τούρκοι ηγέτες με δυτική παιδεία όπως ο Μουσταφά Κεμάλ, προσπάθησαν να την εντάξουν στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, όμως απέτυχαν παταγωδώς αφού το DNAαυτού του λαού δεν αλλάζει.

Τα 20 περίπου τελευταία χρόνια, αυτή η χώρα έθεσε στο τιμόνι της έναν αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπό της. Ο Ερντογκάν, ταγός και ζηλωτής του Ισλάμ, κουλουράς το επάγγελμα και απόφοιτος Γυμνασίου, μέχρι να αναδειχθεί πολιτικά και να εξαγοράσει τίτλους σπουδών, απευθύνθηκε στο λαό του μέσω της οπισθοδρομικής φιλοδοξίας του και έλαβε την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τούρκων, καθώς είναι και αυτοί επί το πλείστον αμόρφωτοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι.

Τα υπαρξιακά και κοινωνικά του συμπλέγματα, τον έχουν οδηγήσει να προσπαθεί να ξεπεράσει τον Μωάμεθ Β’. Έτσι λοιπόν με αυτόν το τρόπο πολιτεύεται, πλάθει φανταστικούς εχθρούς που τον επιβουλεύονται εντός της χώρας του, και προσπαθεί ως ύαινα να αρπάξει αποφάγια από τους μεγάλους θηρευτές. Ταυτόχρονα και με την ανοχή των δυνατών του κόσμου, έβγαλε τη χώρα του από τον δρόμο της Ε.Ε και τον έστρεψε στην δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους-τρομοκράτη.Η διαχρονική τακτική της Τουρκίας να κατασπαράζει το ευάλωτο και πληγωμένο ερίφιο, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση στο μυαλό του Ερντογκάν, ότι θα μπορούσε να την εφαρμόσει και στην Ελλάδα, που τόσο έχει πληγωθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

Όμως δεν τα υπολόγισε καλά. Αφού δέχθηκε το πρώτο χαστούκι, όταν «έσπρωχνε» τις ορδές των προσφύγων και των μεταναστών στον Έβρο, αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να δημιουργήσει μεγαλύτερο θέμα γκριζάροντας την υφαλοκρηπίδα στο ακριτικό Καστελλόριζο, ποντάροντας στον αιφνιδιασμό της Ελλάδος, λόγω της εγγύτητάς του με την ηπειρωτική Τουρκία. Μέγα λάθος και ηχηρότερο ράπισμα αυτή τη φορά, που ακούστηκε μέχρι τις Βρυξέλλες. Απέναντί του εν ριπή οφθαλμού, είδε τις, είναι η αλήθεια πολλές, αλλά παρωχημένες ναυτικές του μονάδες με το ανεκπαίδευτο προσωπικό τους, περικυκλωμένες από το σύγχρονο, υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης και από τα κορυφαία του κόσμου, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.



Φυσικά οι επιτελείς του θα τον ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στις Νατοϊκές ασκήσεις, όταν εμπλέκονται ελληνικά με τουρκικά πλοία. Αποκορύφωμα η δημόσια παράκληση των τούρκων επιτελών στην πρόσφατη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ για τη μη επιχειρησιακή εμπλοκή Ελληνικών και Τούρκικων πλοίων, προκειμένου να αποφευκτούν οι ντροπιαστικές αλλεπάλληλες ήττες που υπέστησαν σε όλες τις διασυμμαχικές ασκήσεις των τελευταίων ετών. Ακόμη θα του υπενθύμισαν το αήττητο που ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τις διαχρονικές δεξιότητες των ελλήνων στον θαλάσσιο πόλεμο, όπως την νίκη επί των πολυάριθμων περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον εφιάλτη για τους τούρκους Θωρηκτό Αβέρωφ στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου που απελευθέρωσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έτρεψε σε φυγή τον τουρκικό στόλο. Ο Ερντογκάν, ευτυχώς για αυτόν και τη χώρα του, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι το Αιγαίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια θανατηφόρα θάλασσα εγκλωβισμού του τουρκικού ναυτικού και διάλυσης του από Πολεμικό μας Ναυτικό και ως γνήσιος τούρκος σταμάτησε του λεονταρισμούς του και έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια αποσύροντας τις μονάδες του.

Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος με μεγάλη βεβαιότητα θα διαρκούσε λίγες ώρες ή μιαδυο ημέρες το πολύ. Το φιάσκο στον Έβρο και στο Καστελλόριζο έστειλαν ισχυρά μηνύματα στον Ερντογάν, αφού και τις δύο φορές οι τουρκικές δυνάμεις υποχώρησαν ντροπιαστικά.

Πέραν της επιβλητικής παρουσίας των ενόπλων μας δυνάμεων, αναδείχτηκε περίτρανα η αλληλεγγύη και η στήριξη όλων των Ελλήνων. Αν νομίζουν οι τούρκοι ότι οι αριθμοί κερδίζουν τον πόλεμο, τότε μάλλον ξεχνούν τι σημαίνει ελληνική ψυχή. Δεν είναι όλα αριθμοί, δεν είναι τα πάντα αριθμοί, είναι η γεωγραφία, η ιστορία, η παράδοση. Η ψυχή και η περηφάνια είναι κληρονομιά και ιδιοσυγκρασία.

Είναι η Ελλάδα είναι ο Έλληνας. Είναι όλα αυτά τα οποία δεν μπαίνουν σε ζυγαριά, αλλά κάνουν την διαφορά. Η ελληνική ψυχή είναι το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και το πιο απρόβλεπτο όπλο. Είναι αυτό που κράτησε ζωντανή την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στους αιώνες. Η ελευθερία είναι αυτό που χαλυβδώνει τους Έλληνες και τους κάνει άτρωτους στις απειλές και τις επιβουλεύσεις επίδοξων κατακτητών. Πρέπει να καταστεί σαφές και σε όλους τους τόνους στους γείτονες, ότι επιθυμούμε την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος. Αν μας αναγκάσουν, θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με επιτυχία και θα τους τσακίσουμε. Η Ελλάδα θα απαντήσει αν προκληθεί. Θα το τολμήσει γιατί αυτό είναι το πρέπον καθώς ο τολμών νικά. Αν μπορείτε τολμήστε...... Είμαστε εδώ έτοιμοι και σας περιμένουμε. -ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ-

*Ο κ. Γεώργιος Γρηγοράκος είναι Αξιωματικός Πολεμ. Ναυτικού ε.α Δημότης ΛουτρακίουΠεραχώρας-Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια