Header Ads

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ φ.1705


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ





Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


«Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας!

ένα θεματικό μουσείο, που αξίζει να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι!

Περιοδική ΄Εκθεση Γλυπτών της Αφροδίτης Λίτη (29/7 – 30/11/2020) και «Φεγγάρι μου ολόγιομο!», μουσική εκδήλωση στις 3/8


Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι ένα θεματικό μουσείο, ευρισκόμενο στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους, που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία, το οποίο αξίζει να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι. Υπάγεται στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και «επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας». Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου, www.piop.gr, αναφέρεται ως στόχος του η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής, ενώ περιγράφονται λεπτομέρειες για το μουσείο και τις δράσεις του.

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.




Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης μαθαίνει για το «πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων». Για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, της λαογραφίας, του περιβάλλοντος και της ζωής στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:

• Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων

• Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα

• Μακέτες

• Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις

• Ταινίες τεκμηρίωσης

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού. Περιοδική ΄Εκθεση Γλυπτών της Αφροδίτης Λίτη

Από τις 29 Ιουλίου έως και 30 Νοεμβρίου 2020 στο μουσείο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Αδάμαστη φύση» με Γλυπτά της Αφροδίτης Λίτη.

«Επιλεγμένα έργα της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ, διεισδύουν ειρηνικά στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης. Οι δημιουργίες της Λίτη, σε νατουραλιστικές ή σε πιο αφαιρετικές φόρμες, παίρνουν διάφορες μορφές, μεγεθύνονται και μεταλλάσσονται με μια ποικιλία υλικών, όπως μέταλλο, χρωματιστές ψηφίδες και καθρέφτες. Ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί και φιγούρες δραπετεύουν από τη φύση και παρεισφρέουν στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Μουσείου.

Όπως αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη, «μεταξύ των σκιερών και των φωτεινών πλευρών αυτών των ιδιότυπων κήπων, ζώα, φυτά και άνθρωπος υπερβαίνουν την υπόστασή τους, αποκτούν μυθικές διαστάσεις, μετατρέπονται σε σύμβολα. Στο έργο μου δύο είναι τα θέματα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο: η φύση και ο μύθος».

Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και τη θεματική του Μουσείου, τα έργα της Λίτη υπενθυμίζουν όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά και την ανάγκη προστασίας της.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου 2020 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:0018:00 (έως 15/10) & 10:0017:00 (από 16/10)

Κλειστά: 15 Αυγούστου, 14 Σεπτεμβρίου (τοπική εορτή)




Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

Μουσική βραδιά με τη Χρυσούλα Στεφανάκη και τους Γιώργο Σχοινά και Φοίβο Μπόζα Δευτέρα, 3 Αυγούστου (ώρα 21:00) Στο πλαίσιο των «Σικυωνίων 2020», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.) και το ΝΠΔΔ Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Σικυωνίων «Η Μηκώνη», συνδιοργανώνουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Πανσέληνο του Αυγούστου. Η Χρυσούλα Στεφανάκη ερμηνεύει σπουδαίους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα, με τη συνοδεία των μουσικών Γιώργου Σχοινά (πιάνο) και Φοίβου Μπόζα (σαξόφωνο) και συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου. Μια ξεχωριστή βραδιά με αγαπημένα τραγούδια και φόντο τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζαρακά, στη Στυμφαλία.

Τα Σικυώνια είναι η θερινή γιορτή πολιτισμού του Δήμου Σικυωνίων που διοργανώνεται από τη «Μηκώνη» και τον Δήμο από το 2010. Περιλαμβάνει πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.



29/08, 20:30-22:30 , θεατρική παράσταση «Ο μικρός Πρίγκιπας»

Θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια, σε σκηνοθεσία του Γεράσιμου Ντάβαρη.

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.



31/08, 20:30-22:30 Θεατρική παράσταση

«Ένα αταίριαστο ζευγάρι» Θεατρική παράσταση για ενήλικο κοινό από τον σύλλογο πολιτισμού «Σαν παραμύθι», σε σκηνοθεσία Τερέζας Λουίζου. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νιλ Σάιμον.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο τηλέφωνο 27470 22269 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). *Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι δράσεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

200 16 Στυμφαλία Κορινθίας

Τ: 27470 22296 | www. piop.gr

Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για τις δράσεις που πραγματοποιεί και τις συνέργειες που αναπτύσσει!



*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια