Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1704




ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Με Navtex απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία


Με NAVTEX και διάβημα απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά την παράνομη τουρκική οδηγία της Αγκυρας με την οποία δεσμεύει για έρευνες τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

1. Ανατρέπεται υπόθεση απαγωγής το 2014 – Το «θύμα» είχε κρυφτεί εσκεμμένα

2. Μεγάλος Περίπατος – Τι αλλάζει στη Βασιλίσσης Όλγας [εικόνες]

Με NAVTEX και διάβημα απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά την παράνομη τουρκική οδηγία της Αγκυρας με την οποία δεσμεύει για έρευνες τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Την ώρα που πολεμικά πλοία συρρέουν στην περιοχή του Καστελόριζου, αυξάνοντας τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο, εξελίσσεται παράλληλα ένα πινγκ- πονγκ με ναυτικές οδηγίες εκατέρωθεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική NAVTEX που καθίσταται σαφές ότι είναι παράνομη η οδηγία που εκδόθηκε από την Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, απάντησε ήδη με νέα οδηγία η Τουρκία. Στην ελληνική αντι- NAVTEX που μεταδόθηκε σε όλα τα σκάφη και αναμεταδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου, της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού διαμηνύει ότι η τουρκική Νavtex που μιλάει για έρευνες του Oruc Reis αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τονίζεται ακόμη ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή.

«Η NAVTEX που βγάλατε σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εξουσιοδοτημένος σταθμός να εκδίδει NAVTEX είναι ο σταθμός Ηρακλείου. Ολοι οι ναυτιλομένοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX. »

Το κείμενο της ελληνικής αντί Νavtex στα αγγλικά IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA. 2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA10-977/20. 3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20. NNNN

Διάβημα Δένδια Είχε προηγηθεί το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας η οποία όπως επεσήμανε παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.







Μισά λεφτά και μνημόνιο πήρε ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης εξαπέλυσε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι «παρά τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες φέρνει για την Ελλάδα:

• 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια) και όχι 70 δισ. ευρώ, όπως έσπευσε να πει ο ίδιος.

• Μνημονιακούς όρους, τα «φρένα των φειδωλών εταίρων» και διαδικασίες έγκρισης «δόσεων» μέσω Eurogroup, που ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θετικά βήματα του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων.

• Την εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη για τη διανομή των χρημάτων, μέσω της οποίας ορίζεται ως αναπτυξιακή στρατηγική η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και δημόσιων υποδομών, αλλά και το κλείσιμο και η συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».








Φώφη Γεννηματά: Oι κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί


Την ελληνική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δοθεί απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την τηλεδιάσκεψη στην Κρήτη, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απ’ όλο το νησί. Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι από το πρωί σε δηλώσεις της είχε τονίσει ότι «δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και άφησε αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια. Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη». Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας». Πηγή: Newsroom Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020






Για NAVTEX: Δεν είναι ώρα για μικρές αποφάσεις και μικρούς…


Ανακοίνωση σε σκληρό τόνο κατά των τουρκικών προκλήσεων εξέδωσε η Ελληνική Λύση με αφορμή τη NAVTEX της Τουρκίας για το Καστελλόριζο. Τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι η ανυπαρξία οποιασδήποτε ανακοίνωσης ή απόφασης επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, συνιστούσε πράσινο φως για εισβολή» αναφέρει η Ελληνική Λύση. Καλεί ακόμα τον πολιτικό κόσμο να σταματήσει το κλίμα διχασμού.

«Το έθνος σύσσωμο θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας. Να σταματήσει αμέσως το κλίμα διχασμού, πόλωσης και ψευτοπανηγυριών για δήθεν επιτυχίες. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία! Οι στιγμές είναι κρίσιμες και μεγάλες, δεν είναι ώρα για μικρές αποφάσεις και μικρούς πολιτικούς» καταλήγει.

Οι Τούρκοι εξέδωσαν σήμερα NAVTEX η οποία έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου για να καταπλεύσει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου. Με την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χτύπησε συναγερμός, όπως είναι φυσικό, στο ελληνικό Πεντάγωνο







Δημήτρης Κουτσούμπας για τουρκική Navtex: Νίπτουν τας χείρας τους ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ


Για «βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» κάνει λόγο o γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας μέσω Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ με αφορμή την τουρκική navtex για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποδίδει ευθύνες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι αυτό έρχεται μία μέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «νίπτουν τα χείρας τους» έναντι της Τουρκίας προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών. Αναλυτικά η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ:

«Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».

Πηγή: Newsroom Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020







Μέρα Αλληλεγγύης: 2.000 μάσκες ατομικής προστασίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου


20 Ιούλ, 2020 2.000 μάσκες ατομικής προστασίας προδιαγραφών FFP2, δώρισε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 κατά την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο. Η δωρεά αυτή εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Δράση Αλληλεγγύης» που ξεκίνησε το ΜέΡΑ25 με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιώργο Λογιάδη, την Βουλευτή Ά Αθήνας Αγγελική Αδαμοπούλου, τον Εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη του κόμματος συνομίλησαν με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.

Τα προβλήματα και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο καταδεικνύουν το καθόλα απατηλό αφήγημα της Κυβέρνησης περί θωράκισης και στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας. Εμείς θα συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Κυβέρνηση άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των πόρων για την υγεία. Αφού οι Βρυξέλλες δεν υπολογίζουν στο έλλειμμα τις δαπάνες για την υγεία όπως μας διαβεβαιώνετε κ. Μητσοτάκη γιατί δεν προχωράτε στην άμεση και σοβαρή ενίσχυση του συστήματος υγείας;

Δεν υπάρχουν σχόλια