Header Ads

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ φ.1703

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ το 1974 μηχανορραφεί στην Ιταλία με πολιτικούς παράγοντες Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ, αναλύει τη συνωμοσία και δίνει τις εντολές του: 
Αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης της Ελλάδας με το Πολυτεχνείο, αφού έδωσε ραδιοφωνικό υλικό και συνθήματα ξεσηκωμού σε μετέπειτα πολιτικό της αριστεράς, απομάκρυνση του Γ. Παπαδόπουλου και περιορισμό κατ΄ οίκον, γιατί δεν έδινε πράσινο φως για πραξικόπημα στην Κύπρο και πήγαινε για εκλογές, αφού κατάργησε τον Στρατιωτικό Νόμο, πλην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ανάληψη εξουσίας από τον Ιωαννίδη και Ανδρουτσόπουλο, «πράσινο φως» στον Σαμψών, διχασμός των Ελληνοκυπρίων με το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Ο Μακάριος ζητάει παρέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων (γιατί δεν γνώριζε;), παρενέβησαν Τουρκία και Αγγλία, ενώ για την Ελλάδα «Η Κύπρος είναι μακράν», κατάληψη από τον Αττίλα Ι και ΙΙ του 38% της Μεγαλονήσου και κατοχή μέχρι και σήμερα με ανακήρυξη Τουρκοκυπριακής οντότητας στη Β. Κύπρο. 
Ακόμη και επί των ημερών μας η υπερδύναμη και η Αγγλία ερωτοτροπούν Ανθελληνικά με την Τουρκία και ζητούν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δηλαδή μία ακόμη προδοσία από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας…ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ…


  Δημοσιεύω μίαν ανάμνηση που με πλήγωσε βαθιά γιατί έζησα από κοντά τα γεγονότα του Ιουλίου 1974, ως επιστρατευμένος Ανώτ. Αξιωματικός στη διοίκηση Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. 
Ο «Κορίνθιος» 
Από το ιστολόγιο της Λέσχης Καταδρεομέων – Ιερολοχιτών.  Σε μία λιτή τελετή στην έδρα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε των Χανίων, τιμήθηκαν οι πεσόντες της ηρωικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ» (Ιούλιος 1974), του Αεροσκάφους που επλήγη από φίλια, ενώ οι υπόλοιποι άνδρες της μοίρας έγραψαν σελίδες Ηρωισμού και Δόξας. Ήταν αρκετοί για να σταματήσουν τους τούρκους στην επιχέιρηση κατάληψης ολόκληρης της Λευκωσίας και του Αεροδρομίου. Το τιμητικό άγημα των Αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ ξεχώρισε για το παράστημα και την άριστη παρουσία του. 

Όλοι οι Ήρωες της Α’ Μ. Καταδρομών έχουν προαχθεί μετά θάνατον στον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Ένα λιτό μνημείο με 29 μαρμάρινες στήλες (όσοι και οι πεσόντες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας) ξεχωρίζει στο Ηρώο του στρατοπέδου της ‘Α Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. Λίγο πριν το πέρας της σεμνής τελετής, ο Διοικητής της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών καλεί επτά Κρήτες Καταδρομείς… οι οποίοι με ένα ριζίτικο τραγούδι τιμούν τους πεσόντες, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Κατά το προσκλητήριο νεκρών, το τιμητικό άγημα πραγματοποίησε βολές στον αέρα προς τιμή των Ηρώων.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΙΚΗ» – Ιστορικό 

Η επιχείρηση «Νίκη» εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β’ Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α’ Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως αντί για τα Δωδεκάνησα θα μεταφερθεί στην Κύπρο. 

Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. 

Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά, ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν. Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α’ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες. Παρ’όλα αυτά, στις μάχες που ακολούθησαν η Α’ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας και να σταματήσει τα εχθρικά τεθωρακισμένα που επιχείρησαν να καταλάβουν το ελεύθερο τμήμα της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια