Header Ads

«ΕΛΛΑΔΑ 2021» Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ φ.1696

«ΕΛΛΑΔΑ 2021» 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
μετά από την παραίτηση της Ιστορικού – Καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ, Μαρίας Ευθυμίου, σημαντικoύ μέλους, που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Είχαν αρχίσει πολλές διαμαρτυρίες για το άχαρο σήμα και τις κατά καιρούς απαράδεκτες για την περίπτωση αναρτήσεις μελών της Επιτροπής για Ιστορικά πρόσωπα της Εθνεγερσίας …

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ






Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Φωνή Της Κορινθίας φ.1696

Η Ιστορικός-Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, παραιτήθηκε από μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στις 6 Μαϊου, με μία προσωπική επιστολή της προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» και αναδημοσιευμένων σχολίων σε πληθώρα ηλεκτρονικών εφημερίδων την Τρίτη, 26/5/2020. Αναζητήσαμε το αυτούσιο κείμενο της παραίτησής της, για να μάθουμε την επίσημη αιτία, αλλά προφανώς η Πανεπιστημιακός δεν το έχει δημοσιεύσει ακόμη από διακριτικότητα. Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στη ΦτΚ όταν προβεί η ίδια σε αναλυτικές δηλώσεις. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΣΤΙΑ (αναδημοσίευση από tovima.gr) η κα Ευθυμίου ενοχλήθηκε από τις «ανιστόρητες αναρτήσεις», από τον ασύντακτο και χωρίς σχεδιασμό τρόπο προσέγγισης του εορτασμού από την επιτροπή, καθώς και από την «τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό». Συνδυάζοντας τα ανωτέρω με τον σάλο που γίνεται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των αναρτήσεων, ακόμη και στις επίσημες σελίδες της Επιτροπής στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τις απόψεις ενός άλλου ιστορικού-μέλους της Επιτροπής, του Αριστείδη Χατζή, σχετικά με την επιβολή από τον Καποδίστρια «δικτατορίας» και την ερωτική ζωή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, θεωρούμε προφανές ότι η κα Ευθυμίου βλέπει κάπως αλλιώς το έργο της Επιτροπής. 



Γνωστή για το πανεπιστημιακό και συγγραφικό έργο της, λαμβάνοντας το 2013 και το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, για την ικανότητά της να μελετά την Ιστορία χωρίς ιδεοληψίες αναζητώντας την αλήθεια και παρακινώντας τους Έλληνες να ωριμάσουν και να εξελιχθούν αφήνοντας τις ιδεοληψίες στο παρελθόν, για τις διαμαρτυρίες της μαζί με άλλους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εναντίον των καταλήψεων και τη διακοπή των μαθημάτων το 2014 και την προσπάθειά της να κρατήσει το Πανεπιστήμιο καθαρό για τους φοιτητές και το πανεπιστημιακό έργο, για τις απειλές που δέχθηκε τον Ιούνιο του 2019 από αναρχική ομάδα, για τη διοργάνωση σειράς δωρεάν διαλέξεων για χιλιάδες ενήλικες ανά την Ελλάδα από το 2006, η κα Ευθυμίου θα μπορούσε με την παρουσία της και τις γνώσεις της να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού ρόλου της Ελληνικής Επανάστασης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη δυναμική της Ελλάδος στο μέλλον. 

Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο www.lifo. gr στις 22/6/2019, «Η Ιστορία είναι ο κώδικάς μας, το στίγμα και ολόκληρη η ύπαρξή μας. Και μέσα από αυτήν ξανασυζητάμε το «τώρα» σε βάσεις βαθιές και ουσιαστικές. Γινόμαστε, δηλαδή, βαθύτεροι, ουσιαστικότεροι και δυνατότεροι. Γιατί η μεγαλύτερη επανάσταση είναι αυτή που συμβαίνει μέσα μας. Ως άνθρωποι αλλάζουμε και προχωράμε μόνο όταν αντιλαμβανόμαστε τι κάναμε λάθος. Ο πλούτος κάθε ανθρώπου εδράζεται σε αυτό το νέο στοιχείο που εντυπώθηκε στον χαρακτήρα του μετά από μια ατυχία, ένα λάθος, μια ανατροπή ή μια καταστροφή. Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα της ανατροπής του κακού μας σκηνικού μέσα από τη γνώση της Ιστορίας μας και του εαυτού μας. Μακάρι!». 



Με αφορμή την παραίτηση και τον σάλο που προκάλεσαν αφενός το σήμα της Διοργάνωσης «Ελλάδα 2021» που δεν φέρει καν το Εθνικό μας Σύμβολο, τη Σημαία μας, και αφετέρου οι απόψεις του Αρ. Χατζή, αναζήτησα την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής. Κι ενώ περίμενα να διαβάσω ως σκοπό της Επιτροπής τον «Εορτασμό Μνήμης στους Πεσόντες Ήρωες για την Ελευθερία του Γένους», την Ανάδειξη Διεθνώς του ρόλου της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών Τούρκων για την Ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και της Ευρώπης, την Ανάδειξη του δικαιώματος στην Ελευθερία και του σεβασμού προς τους άλλους λαούς ως θεμελιωδών για την ειρηνική συνύπαρξη, ευημερία και βιωσιμότητα της ανθρωπότητας, διάβασα χλιαρές αοριστίες. Αοριστίες περί σχεδιασμού του εορτασμού της «συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση…» χωρίς ρητή αναφορά σε απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, περί διοργάνωσης δράσεων/εκδηλώσεων… με «στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα», με 1ο έργο τη δημιουργία ημερολογίου, 2ο έργο τη διαχείριση προτάσεων φορέων/ιδιωτών για εκδηλώσεις κλπ, 3ο έργο τον σχεδιασμό δράσεων από φορείς με στόχο «να δείξουμε τον σεβασμό μας στην Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τη χώρα μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», συνοδευόμενες από μία ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς και ιδιώτες για προτάσεις δράσεων, χωρίς σαφή κριτήρια. Η χρήση φράσεων δε, όπως «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας…» και «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ», μου θύμισαν τα αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο κι ας στόχευε –ίσως- η Επιτροπή να τονίσει με αυτές τις λέξεις τον ρόλο της Σύγχρονης (μετά το 1821) Ελλάδας και των Σύγχρονων Ελλήνων. Οι παραπάνω τίτλοι «μένουν» στην μνήμη των αναγνωστών και είναι παραπλανητικοί! 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «επανασύσταση», χρειάζεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα κι αυτό οφείλει –κατά τη γνώμη μου- να το πράξει εσωτερικά, μέσα από διαδικασίες ενδοσκόπησης και αυτο-ίασης, και όχι μέσα από τον εορτασμό «Ελλάδα 2021», που θα’πρεπε να προβληθεί διεθνώς για πολλούς λόγους, ιστορικούς, στρατηγικούς, διπλωματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς.

Επίσης, η Επανάσταση είναι ένα από τα πολλά μεγαλειώδη γεγονότα μέσα στην μακραίωνη ιστορία μας, ένα σημαντικό ορόσημο! Με αυτήν την έννοια, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «καταστατικό στοιχείο» της ιστορίας μας, λέξη που παραπέμπει σε «συστατικό», δηλαδή «εναρκτήριο» της ιστορίας μας γεγονός, εκτός κι αν αποποιούμαστε την Αρχαία Ελλάδα, τα χρόνια κατάκτησης από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ιστορία του Βυζαντίου και της Σκλαβωμένης από τους Οθωμανούς Πατρίδας. Οι Έλληνες έχουμε ιστορία πλέον των 4.000 ετών και όχι 200, γεγονός που μαρτυρεί ο μεγαλύτερος θησαυρός μας, ο αγώνας για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας, παρά τις όποιες προσμίξεις και κατακτήσεις, με κυρίαρχο στοιχείο την ελληνική γλώσσα μας. Ο εορτασμός για την Επανάσταση οφείλει να αποπνέει πραγματικό σεβασμό στην Ιστορική Μνήμη, να αναδεικνύει την ανάγκη για γνώση της ιστορίας μας και φυσικά με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, απαλλαγμένο από διχαστικά κατάλοιπα του παρελθόντος. 

Επιπροσθέτως, ο εορτασμός δεν «δικαιούται» να έχει χαρακτήρα πανηγυριού, αλλά να γίνει ευκαιρία ανάδειξης των θετικών στοιχείων του πολιτισμού, της ιστορίας και της ικανότητας των Ελλήνων που διαπρέπουν με το σθένος, τις γνώσεις, την εργατικότητα και τη δημιουργικότητά τους. 

Ο περιορισμένος χώρος της στήλης δεν επιτρέπει μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι η συνέχιση ύπαρξης της Επιτροπής θα πρέπει να συνδυασθεί με επαναπροσδιορισμό από την αρχή του σκοπού και των στόχων της, επανασχεδιασμό του σήματός της, καλό προγραμματισμό κι οργάνωση, ώστε να κατατεθούν σοβαρές προτάσεις που να ανταποκρίνονται στο Μεγαλείο του Ιστορικού Γεγονότος. 

Έχει έρθει η ώρα της Κυβέρνησης, των Βουλευτών μας, αλλά και των Αυτοδιοικητικών Αρχών που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις ούτως ή άλλως, να παρέμβουν και να ανασχεδιάσουν τη Διοργάνωση «Ελλάδα 2021», όπως θα έκανε ο κάθε καλός μάνατζερ που βλέπει ότι «κάτι δεν πάει καλά στον αρχικό σχεδιασμό του», εκτός κι αν επαφίενται στον covid-19 να ανατρέψει τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Αναμένουμε! 


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια