Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ φ.1695

ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ 
Βουλευτής Ν. Κορινθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ EASTMED

«……η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ενός Συστήματος Αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές άπτεται της ενίσχυσης ενός ισχυρού πλέγματος ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας, τόσο για την χώρα όσο και για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει ξεκάθαρα τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και κατ’ επέκταση της ουσιαστικής εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων.» 

«…….Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν λαμβάνει χώρα σε μια ουδέτερη χρονική περίοδο, ούτε φυσικά σε μια περιοχή χαμηλών γεωπολιτικών εντάσεων. Είμαστε καθημερινά μάρτυρες της γεωπολιτικής όξυνσης που προκαλεί η Τουρκική αναθεωρητική στρατηγική με μια σειρά παράνομων ενεργειών….» 

«Η Ελλάδα αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς όφελος όλων των γείτονων κρατών. Δεν πρόκειται όμως να ανεχτεί τις παράνομες γεωπολιτικές ακροβασίες απο την γείτονα χώρα….» 

« …..Ο νέος ενεργειακός διάδρομος που δημιουργείται θα πρέπει να εξετασθεί αλλά και να ενταχθεί μέσα στο διεθνές ενεργειακό σύστημα ασφάλειας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενίσχυση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας ενέργειας αποτελεί για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση βασικό πυλώνα της Στρατηγικής Ενέργειας, της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, αφού είναι κατανοητό ότι η αναζήτηση ενεργειακών διόδων που προωθούν την ενεργειακή της ανεξαρτησία αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη…..» 

«….. η κατασκευή και η λειτουργία ενός Συστήματος Αγωγού για την μεταφορά αερίου αφορά το παρόν αλλά επίσης και το μέλλον της ενεργειακής μας πολιτικής. Διότι πέρα από το γεγονός ότι θα επιτρέψει στις χώρες που παράγουν ήδη φυσικό αεριο να το διανέμουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιτρέψει παράλληλα στη χώρα μας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε σε επόμενο στάδιο να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά το δικό μας σχέδιο εκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπεται επέκταση δυνατότητας χωρητικότητας του αγωγού στο σημείο προσαιγιάλωσης στην Κρήτη. Όταν και εάν βρεθούν κοιτάσματα στην Κρήτη από την αδειοδότηση των τεμαχίων που δόθηκε στην κοινοπραξία ΕΧΧΟΝ ΤΟΤΑLΕΛΠΕ θα είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας…..» 

«…..η μετατροπή της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβo φυσικά και θα έχει άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίαρχα θα ενισχύσει περαιτέρω το φιλο-επενδυτικό προφίλ της χώρας καθιστώντας την ακόμα πιο ελκυστική για επενδύσεις αφού είναι κατανοητό ότι η γεωπολιτική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επενδυτική ασφάλεια που αναζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές…» 

«…..σε αυτό το σημείο και ως η μοναδική γυναίκα-μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου απο την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την άμεση δέσμευση και μέριμνα που ανέλαβαν, ώστε οι πόλεις της Πελοποννήσου να μην αποκλειστούν απο την διανομή φυσικού αερίου. Όταν υπάρχει βούληση υπάρχει και αποτελεσματικός τρόπος και η κυβέρνηση μας μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια το αποδεικνύει εμπράκτως καθημερινά…..» 

«……. το τελευταίο διάστημα η χώρα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Κατάφερε να ενισχύσει τον δείκτη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, τόσο στο εσωτερικό, όσον αφορά την πολύπαθη σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών, όσο και στο εξωτερικό με την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό κράτος. Με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζουμε στον δρόμο της ενεργής και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών και γεωπολιτικών δυνατοτήτων της χώρας. Με σχέδιο και αυτοπεποίθηση χτίζουμε την Ελλάδα του Αύριο. Την Ελλάδα που επιτέλους αναδεικνύει το πραγματικό της πρόσωπο. Το πρόσωπο της Δημιουργίας και της Προόδου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια