Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1694

Επίσκεψη Παν. Νίκα και Χρ. Δήμα στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο αναβαθμίζεται ...



Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας μαζί με τον δ/ντη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή Εμμανουήλ Πλειώνη επισκέφθηκαν την περασμένη Δευτέρα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. 

Τα νέα είναι σημαντικά. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναβαθμίζεται άμεσα το τηλεσκόπειο του Αστεροσκοπείου ενώ προγραμματίζεται και η κατασκευή νέου κτηρίου με πλανητάριο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου έκτασης 80 στρεμμάτων. Στόχος είναι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να αναβαθμιστεί, να γίνει ένας χώρος επισκέψιμος από σχολεία και να εξελιχθεί σε ένα «εκπαιδευτήριο για τη νεολαία της Περιφέρειας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Νίκας. 

Ο Χρίστος Δήμας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέφερε: «Μπορεί ένα μικρό χωριό να έχει ουσιαστικό παγκόσμιο επιστημονικό αντίκτυπο; Πως συνδέεται το Κρυονέρι Κορινθίας με την Σελήνη; Και όμως, για όσους δεν γνωρίζουν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου διαθέτει ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m και είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα τηλεσκόπια της χώρας. Σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναλύει προσκρούσεις μετεωριτών στην Σελήνη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Με τον Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τον Διευθυντή κ. Βασιλάκο και τον Ερευνητή κ. Λιάκο επισκεφτήκαμε σήμερα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες Αναστάσιο Γκιολή , Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνά Κόρκα και τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Τσολάκο, Παναγιώτη Φιακά, Νίκο Τσιόγκα, Δημήτρη Ζάρκο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Ραυτόπουλο. Με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωράμε στην ουσιαστική αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε υποδομές αλλά και στο τηλεσκόπιο, επενδύοντας έμπρακτα στην έρευνα και την επιστήμη στον τόπο μας».





ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΡΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Αθήνα Κόρκα έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την επίσκεψη της στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου:«Επισκέφθηκα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με τον υφυπουργό ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο Σικυωνίων και εκπροσώπους του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση του αστεροσκοπείου, με χρηματοδότηση της περιφέρειας Πελοποννήσου και προϋπολογισμό €10.000.000, ως τόπου επιστήμης και εκπαίδευσης και περιβαντολογικού ενδιαφεροντος. Έχει ήδη γίνει μελέτη για καινούργιο κτήριο 1.200τ.μ. που θα αξιοποιηθεί ως πλανητάριο και χώρος εκθέσεων και συνεδριάσεων. 
Επίσης έχει γίνει προμελέτη για διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε μονοπάτια με προσομοιώσεις στις τροχιές των ουράνιων σωμάτων και επιμέρους θεματικά πάρκα γεωμετρίας, φωτοσύνθεσης φυτών και ναυσιπλοΐας.Είναι σημαντικό ότι το αστεροσκοπείο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Σικυώνα και άλλα 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Νεμέα. Πρόθεση μας είναι με αυτή την χρηματοδότηση να δημιουργήσουμε διαδρομές πολιτισμού περιβαντολογικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού σκοπού οι οποίες θα βοηθούν τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα από σχολεία και την ανάπτυξη του τόπου. Συνεχίζουμε!»




«ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ;



Σε «καραντίνα» διαρκείας, οδεύει η έλευση της παροχής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ( ΡΑΕ ) να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη όλων των πόλεων της Πελοποννήσου ( Α’φάση Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Β’φάση ΚαλαμάταΣπάρτη). 

Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αρνητική για την Κορινθία και φυσικά για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου απομακρύνοντας την, από την ένταξη στον απολύτως αναπτυξιακό πόρο του φυσικού αερίου. 
Ποιες ενέργειες έγιναν αλήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την οικονομία της Περιφέρειας μας; 

Κύριε Περιφερειάρχα καλές οι συσκέψεις, οι φωτογραφήσεις και τα μεγάλα λόγια, αλλά με αυτά δεν κερδίζονται στοιχήματα όπως αυτό. Θέλει συστηματική δουλειά , γνώση και στοχευμένες ενέργειες. Το να πηγαίνετε πέρα δώθε σε υπουργούς, ακόμα και στον Πρωθυπουργό και να μην έχετε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα ή τουλάχιστον τα απολύτως σοβαρά και αναγκαία τότε κάτι σημαίνει. Ή ότι κάνετε ,το κάνετε χωρίς καμμιά προετοιμασία ή ότι το κάνετε απλά για επικοινωνιακούς λόγους ή ότι τελικά η απόλυτη ταύτιση σας με το κυβερνητικό επιτελείο , σας έχει δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα. 
Άλλωστε κ.Νίκα εσείς ως έμπειρος Αυτοδιοικητικός έπρεπε να γνωρίζατε καλύτερα από τον καθένα ότι ο δεδομένος δεν εκτιμήθηκε ποτέ !!! Και οι δηλώσεις –υποσχέσεις- δεσμεύσεις του Υφυπουργού κ. Κώστα Βλάση ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην Αρκαδία τι κρύβουν; Γιατί όχι και στους άλλους νομούς; 
Αλήθεια οι τοπικοί Bουλευτές της Κορινθίας και ο Yφυπουργός, δεν θίγονται από τις δηλώσεις του συναδέλφου τους από την Αρκαδία; 

Υ.Γ. Και όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε τοπικά site, συνεχίζει κάποιους να τους κυνηγά το «φάντασμα» Τατούλη, το οποίο απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ποτέ. 

Για την Παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου» 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Κορινθίας 
Γιώργος Πετρίτσης




Κύριε Νίκα, παραλάβατε γεμάτα ταμεία – Σταματήστε να σκορπάτε το δημόσιο χρήμα! «Παραδώσατε σε ιδιώτη το φυσικό αέριο για την Πελοπόννησο»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.5.2020 

Τη διαπίστωση ότι «υπάρχει συμφωνία Νίκα και κυβέρνησης για να πάει σε ιδιώτη το έργο της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και μάλιστα όχι παντού» έκανε ο πρ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Π. Νίκας με αφορμή τις δυσμενείς εξελίξεις στο αναπτυξιακό αυτό ζήτημα. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η υπερκινητικότητα το τελευταίο διάστημα ήταν απλά ένας φερετζές, ένα άλλοθι για την δυσμενή εξέλιξη που ήταν μια προειλημμένη απόφαση. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι την υπόσχεση για φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο τη διακινούσε ο εκλεκτός της κυβέρνησης καθ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και στην συνέχεια ήταν η μόνη χειροπιαστή εξαγγελία στο σύνολο μηδενικών προγραμματικών δηλώσεων. Ασφαλώς και το πήγαινε-έλα στα υπουργικά γραφεία και οι φιοριτούρες δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν κανέναν. Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύομαι όταν έγκαιρα είχα προειδοποιήσει ότι ήταν μούφα και αυτή η ιστορία. Η μόνη υπόσχεση αυτού του ανθρώπου ήταν και αυτή ψέματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Π. Τατούλης. 

«Πρώτον: Πότε δέσμευσε τα 20 εκατομμύρια ευρώ και από ποιο πρόγραμμα; Μήπως δεν θα μπορούσε να τα εντάξει στο ΕΣΠΑ αφού στην επόμενη προγραμματική περίοδο – στην οποία το έργο θα περνούσε ως γέφυρα- δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση αυτών των έργων; 
Η απάντηση είναι απλή: Δεν έχει εξασφαλίσει καμία απολύτως χρηματοδότηση γιατί εξαρχής δεν τον ενδιέφερε ποτέ το έργο. 

Δεύτερον: Πού είναι η μελέτη της ΔΕΔΑ που υποτίθεται -όπως ο ίδιος διατεινόταν- ότι θα την είχε στα χέρια του τον Σεπτέμβριο, για να χρηματοδοτήσει το έργο; 
Η απάντηση είναι και πάλι απλή: «Δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη γιατί εξαρχής γνώριζε ότι το έργο δεν θα γινόταν», συμπλήρωσε ο πρ. Περιφερειάρχης. 
«Εμείς είχαμε εξασφαλίσει να ενταχθεί στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της ΡΑΕ η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στην Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη (σε πρώτη φάση) και στην Σπάρτη και την Καλαμάτα (σε δεύτερη φάση), ως επέκταση του αγωγού και όχι για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα. 
Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι από αυτόν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό απορρίφθηκε όλη η Πελοπόννησος. Αυτή ήταν τελικά η δέσμευση του π. δημάρχου που ήθελε να γίνει περιφερειάρχης, τάζοντας τα πάντα και λέγοντας ανηλεώς ψέματα; 

Καλώ σήμερα προσωπικά τον κ. Νίκα να σταματήσει να πηγαινοέρχεται στα υπουργεία , δεξιά κι αριστερά, επιρρίπτοντας ευθύνες πότε στην κυβέρνηση και πότε αλλού. Να χαζογελάει γλύφοντας όταν πηγαίνει στους υπουργούς και να μυξοκλαίει όταν γυρίζει πίσω σαν τη βρεγμένη γάτα. Έχει θεσμικό ρόλο τον οποίο και πρέπει να τον κατανοήσει. Αυτός ο ρόλος είναι συνεργατικός, αλλά και διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία. Δεν τον διόρισε κανείς το μακρύ χέρι του Μητσοτάκη και των συμφωνιών του. Να συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο άμεσα και να πει την αλήθεια ξεκάθαρα και πάνω στο τραπέζι. Το να κατηγορηθεί ως ένας ακόμη ψεύτης της δημόσιας σφαίρας ή ένας ακόμη ανίκανος ιδιοτελής σε αυτόν τον τόπο δεν έχει και πολύ σημασία. Το να καταφέρει όμως να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε πεδίο παραγωγής μπίζνες εις βάρος του τόπου μας και των πολιτών δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό. 

Τέλος, θέλω να επισημάνω στον εκλεκτό του Μητσοτάκη ότι αν δεν του είχαμε κληροδοτήσει μια νοικοκυρεμένη Περιφέρεια, με ταμείο και πλειάδα έργων σε εξέλιξη, δεν θα είχε μαντήλι να κλάψει. Αυτό ας το σεβαστεί και να κόψει τις απευθείας αναθέσεις που υπογράφει σωρηδόν ελέω κορονοϊού , διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα», κατέληξε ο Π. Τατούλης.




Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Η Περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα παρακάτω αιτήματα



Να καταργηθεί ο νόμος 4662/20 και όλοι οι αντιδασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος. 
Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. 
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από προηγούμενες πυρκαγιές. 
Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, δάση και δασικές εκτάσεις. 
Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, με ευθύνη του κράτους. 
Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, για την κάλυψη των αναγκών, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. 
Η Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στην Πελοπόννησο και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσα, επίγεια, σύγχρονα πλωτά μέσα για τα λιμάνια, αλλά και τον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης και διάσωσης. 
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν. 
Επιπλέον, Να βάλει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι, 5ετούς θητείας, συμβασιούχοι). 
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και 5ετείς πυροσβέστες. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό. Να εφαρμόσει σύγχρονο μισθολόγιο για τους πυροσβέστες. Ακώλυτη μισθολογική προαγωγή όλων με τα χρόνια υπηρεσίας άσχετα από τον βαθμό. 
Πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. 
Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τα αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης 
Γιάννης Κελλάρης







Δεν υπάρχουν σχόλια