Header Ads

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1688

ο «Κορίνθιος»

ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στους FT: 
Να μπει τέλος στη «διπλωματία του εκβιασμού» που ασκεί η Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα για «διπλωματικό εκβιασμό» που ασκεί η Τουρκία στο θέμα των προσφύγων και η οποία πρέπει να λάβει τέλος, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στου Financial Times, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «από το καλοκαίρι του 2015 έως τις αρχές του 2016, η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μαζική εισροή αιτούντων άσυλο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν διαφύγει από τη σύγκρουση της Συρίας. Περίπου 1 εκ. άνθρωποι πέρασαν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μέσω της Τουρκίας, φθάνοντας αρχικά στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου». Η Τουρκία αθετεί μονομερώς τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον ίδιο, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μαζική εισροή και να μειωθεί το βάρος, ΕΕ και Τουρκία προχώρησαν σε μια πολιτική συμφωνία, τον Μάρτιο του 2016, η οποία οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη μείωση των αφίξεων στην ΕΕ από την Τουρκία. Απέδειξε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ικανή να ελέγξει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων». 

Η κοινή δήλωση περιελάμβανε μια σειρά δεσμεύσεων, συνέχισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. τις τήρησε «εντούτοις, η Τουρκία προσπάθησε να συνδέσει τη συμφωνία με στήριξη της ΕΕ στα ευρύτερα νεο-οθωμανικά της σχέδια στη βόρεια Συρία και πέρα από αυτήν, καθώς και για να αποσπάσει ακόμη περισσότερα κονδύλια. 

Αρχικά απείλησε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της και θα επιτρέψει να εισέλθουν τεράστιοι αριθμοί μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Έπειτα, τον περασμένο μήνα, μετά τις απώλειες της Τουρκίας στην Ιντλίμο, ο Πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υλοποίησε τις απειλές του και “άνοιξε τις πύλες” σε όσους προσπαθούσαν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Έτσι, η Τουρκία μονομερώς αθέτησε τις υποχρεώσεις της που εκπηγάζουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, του 2016. Επιδίωξε, επίσης, να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους ως πιόνια, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την ΕΕ. Πρόκειται για την ίδια Ένωση στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δηλώνει»



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η Τουρκία «τελειώνει» από τον χάρτη... 

31 Μαρτίου, 2020: Σε μία άτονη εμφάνισή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους μεγαλεπήβολους στόχους της χώρας του, παρά το γεγονός πως η κρίση του κορωνοϊού μοιάζει να αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα και να αποδυναμώνει ηγέτες που δεν δέχονται να εγκαταλείψουν βλέψεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τα σχέδια που εφαρμόζονται. Δήλωσε μεταξύ άλλον ο Ερντογάν, λέγει ο πάντα ενημερωμένος και καλός εκτιμητής διεθνών καταστάσεων, Δήμος Λιακόπουλος στο el.gr: 

«Δεν υπάρχει ιός που να είναι δυνατός από την εθνική μας ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη. Καμία αρρώστια δεν μπορεί να αποτρέψει το λαμπρό μέλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Καμία απειλή δεν μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τους στόχους μας. Επειδή είμαστε Τουρκία. Επειδή είμαστε το τουρκικό έθνος». 

Και όλα αυτά όταν: 
Η Τουρκία χάνει σε Συρία και Λιβύη 
Έπαθε «στραπάτσο» στον Έβρο 
Μειονότητες «ξυπνούν» εντός Τουρκίας ζητώντας ελευθερίες 
Η οικονομία βρίσκεται σε πρωτοφανή κατρακύλα 
Η Ρωσία καραδοκεί και το απέδειξε με την πρόσφατη επίθεση στην Συρία, η οποία κόστισε τον θάνατο περισσοτέρων από 100 Τούρκων σταρτιωτικών. 

Και ταυτόχρονα ακούς τον Ενρτογάν να μιλά για «λαμπρό μέλλον» και «εθνική ενότητα», τότε ο λόγος του μοιάζει με επικήδειο. Η Τουρκία τελειώνει, τουλάχιστον όπως την έχει φανταστεί ο Ερντογάν, ο οποίος διολισθαίνει καθημερινά στην κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει ο Καντάφι με την γνωστή κατάληξη διάλυσης του κράτους της Λιβύης., έναρξη μακροχρόνιου εμφυλίου Πολέμου, που ακόμη συνεχίζεται και φυσικά τον θανατό του. 

Θα βγουν αληθινές αυτές οι προβλέψεις ή όχι; 
Θα το δούμε στο εγγύς μέλλον;



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ 
Κινέζοι επιστήμονες ανκοίνωσαν μέθοδο που «μπλοκάρει» τον κοροναϊό και συμβάλει στη θεραπεία της νόσου

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020: Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν ορισμένα αντισώματα, τα οποία είναι «υπερβολικά αποτελεσματικά» στο να μπλοκάρουν τον νέο κορονοϊό, ώστε να μη διεισδύει στα κύτταρα και να μολύνει τους ανθρώπους. Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου. Ερευνητές του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου, με επικεφαλής τον δρα Ζανγκ Λιντσί, εκτίμησαν ότι ένα φάρμακο με βάση αυτά τα αντισώματα θα ήταν πιο αποτελεσματικό σε σχέση με άλλες υπό δοκιμή θεραπείες όπως η χρήση πλάσματος, που περιέχει επίσης αντισώματα ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν, αλλά έχει περιορισμούς ανάλογα με την ομάδα αίματος. 

Από τον Ιανουάριο, η συγκεκριμένη κινεζική επιστημονική ομάδα, σε συνεργασία με γιατρούς στο 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σεντσέν, άρχισαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Έτσι, είχαν απομονώσει 206 μονοκλωνικά αντισώματα που είχαν μεγάλη ικανότητα να προσδένονται στις πρωτείνες του ιού. 

Το επόμενο βήμα ήταν να ελέγξουν κατά πόσο αυτά τα αντισώματα όντως εμποδίζουν τον ιό να «τρυπώνει» στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που τώρα επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Ρόιτερς. Βρέθηκαν τέσσερα αντισώματα που μπλοκάρουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και, από αυτά, τα δύο είναι «υπερβολικά καλά», σύμφωνα με τον δρα Ζανγκ. 

Οι ερευνητές εξετάζουν, πλέον, την πιθανότητα να συνδυάσουν τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα, ώστε ένα νέο φάρμακο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Αν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι δοκιμές -σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους- ενός νέου αντιικού φαρμάκου με βάση αυτά τα αντισώματα. 

Ήδη, οι ερευνητές έχουν συμμαχήσει με την κινεζο-αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Brii Biosciences για την ανάπτυξη μίας νέας θεραπείας. 

ΑΠΕ ΜΠΕ




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Μανώλης Γλέζος 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εμένα. Καλοστραθιά… 

Μνημόσυνο Θυμάτων των χωριών του Κέντρους, στο Αμαριώτικο σπίτι, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκε τιμώντας τα θύματα των χωριών του Κέντρους ο. Μανώλης Γλέζος ο οποίος παίρνοντας το λόγο ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Όλη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα .Έχομε 102 ολοκαυτώματα. Όταν τελείωσε ο πόλεμος η Σοβιετική Ένωση είχε 20 εκατομμύρια παραπάνω πληθυσμό. Η Γερμανία είχε περισσότερο πληθυσμό. Η μόνη χώρα που είχε λιγότερο πληθυσμό ήταν η Ελλάδα. Η Μεραρχία της Κρήτης έμεινε στο Αλβανικό Μέτωπο. Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε.Όλος ο Ελληνικός λαός είναι εμποτισμένος με την αντίσταση και είναι αυτό προ Ομηρικής εποχής. Είναι μέσα στο αίμα του Έλληνα και ιδιαίτερα στο λαό της Κρήτης το ιδίωμα της αντίστασης… » 

Αιωνία σου η μνήμη Μανώλη Γλέζο, σύμβολο της αντίστασης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εμένα. Καλοστραθιά. 30 Μαρτίου του 2020 Σταύρος Φωτάκης


Γιώργος Ψυχογιός: 
Άδικος ο αποκλεισμός των Περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ για την καμπάνια του κορονοιού

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο βουλευτής της Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός. 

«Στο ΣΥΡΙΖΑ βάλαμε και βάζουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την αλληλεγγύη μας προς τους πιο αδύναμους αλλά και με τις παρεμβάσεις μας στη βουλή για τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης της οικονομίας... 

Η Κυβέρνηση κατά παρέκκλιση κάθε υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αναθέτει με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, τη χρηματοδότηση μεγάλων καναλιών, χωρίς να περιλαμβάνει τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ που όλο αυτό τον καιρό έχουν συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα όρια του κλεισίματος.. 

Ταυτόχρονα αναστέλλει την υποχρέωση των καναλαρχών να καταβάλουν 21.000.000 ευρώ στερώντας αυτά τα χρήματα από την πλειοψηφία των πολιτών. Απαιτούμε να συμπεριληφθούν μέσα σε αυτή τη χρηματοδότηση για λόγους δικαιοσύνης και λόγους επιβίωσης όλα τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ψυχογιός



Δεν υπάρχουν σχόλια