Header Ads

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ φ.1680


Η άσκηση υψηλού συμβολισμού 
«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020»

με συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ έδωσε σημαντικές ειδήσεις



Αρχικά, είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις από τις τρεις χώρες εκπαιδεύονται μαζί σε Ελληνικό έδαφος. Πέραν τούτου, η Γαλλία, στέλνει για πρώτη φορά, εκτός των αεροναυτικών δυνάμεων και επίλεκτους πεζοναύτες για κοινά γυμνάσια με έναν από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. 

Η δεύτερη είδηση είναι πως οι πεζοναύτες, αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά, κάνουν αεροαποβατικές ενέργειες τόσο στην Σκύρο όσο και στον Αη Στράτη, σε μια περιοχή την οποία όλο και πιο συχνά δεσμεύει το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό με παράτυπες navtex και βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη λίστα της Αγκύρας. 

Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς Επιτελείς προβλέπει ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο «εχθρικών» δυνάμεων. Συνιστά δηλαδή άσκηση ανακατάληψης νησιού, σε περίοδο «θερμού» επεισοδίου με τους Τούρκους. 

Βέβαια καλύτερο θα ήταν να είμαστε και προετοιμασμένοι για χτύπημα μέσα στην Τουρκία, σε σημείο-κλειδί, κάτι που θα «πονέσει» πραγματικά την Άγκυρα. Το θετικό είναι πως οι μικτές ομάδες που συγκροτήθηκαν έδωσαν την ευκαιρία στους σκληροτράχηλους πεζοναύτες και από τις τρεις χώρες να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να προσθέσουν χρήσιμες εμπειρίες στην επιχειρησιακή τους εκπαίδευση κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες 

Ξεχωριστό τόνο δίνουν το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει όσο και τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90. ΟΙ «Ίκαροι» συνδράμουν τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα. Επιπλέον, ρόλο στην άσκηση έχουν και Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που προχωρούν σε αποστολές κατάδειξης στόχων αλλά και ανορθόδοξου πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια