Header Ads

ΔΟΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ»




Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΕΛΥΣΕ» ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ  ΔΕΣΜΟ





Της Κεντρικής Πλατείας Παναγή Τσαλδάρη Κορίνθου και απέδειξε τις ικανότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Είχαμε μία συζήτηση με τον Δήμαρχο Κορινθίων, ο οποίος προσφέρθηκε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα, που απασχολούν την κοινή γνώμη των δημοτών σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές του έργου ¨Ανάπλασης της Πλατείας ¨, που είχαν διακοπεί επί μήνες. Συνεχίζονται οι εργασίες μετά την πολύμηνη παύση και Παραδίδεται ολοκληρωμένο το έργο στους Κορινθίους στα τέλη Μαΐου 2020. Όλες οι λεπτομέρειες παρουσιάζονται  από την εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ», όπως ακριβώς καταγράφηκαν…



ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ «ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ»





Η Πλατεία "Παναγή Τσαλδάρη, η ανακατασκευή και ανάπλασή της είναι ένα θέμα, ένα έργο που κληροδότησε στην δημοτική αρχή του Βασίλη Νανόπουλου η προηγούμενη αρχή της Κορίνθου. Ένα κληροδότημα με "αγκάθια" ομολογουμένως που έμελλε ωστόσο ν αποδείξει στους Κορινθίους από τις πρώτες κιόλας ημέρες της Δημαρχίας του Βασίλη Νανόπουλου , τις ικανότητες του νέου Δημάρχου!

Διότι, ο Γόρδιος Δεσμός λύθηκε! Δεν κόπηκε, πράγμα που θα σήμαινε διαδικασίες από την αρχή, δικαστικές διαμάχες και μια πόλη "όμηρο" ανεκτέλεστων εργασιών ( με όποιες συνέπειες σε αισθητικό, κοινωνικό εμπορικό κομμάτι), αλλά λύθηκε χάρις στις διαπραγματευτικές ικανότητες του Δημάρχου ,στην στόχευσή του το έργο να εκτελεστεί και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό, απαλλάσσοντας αφενός την πόλη από ένα εργοτάξιο που κλείνει χρόνο και αφ΄ ετέρου δίνοντας την δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να παρέμβει εκ νέου με διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε η πλατεία να πλησιάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα του πρασίνου.

Οι εργασίες στην πλατεία λοιπόν συνεχίζονται εδώ και λίγες εβδομάδες με το χρονοδιάγραμμα να μιλά για παράδοσή της στα τέλη Μάϊου. Είναι προγραμματισμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα και οι εργασίες επίστρωσης με μαρμάρινες πλάκες, ένα θέμα που είχε αναχθεί σε μείζον και είχε οδηγήσει στις διαφωνίες αρχικά, εν τέλει στην παύση εργασιών!  "Τολμούμε την δύσκολη λύση" έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία που είχαν δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ Δήμου και Εργολάβου, κυρίως όμως τα χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας,  η οποία μιλά για ολοκλήρωση και εκτέλεση της αρχικής σύμβασης χωρίς αλλαγές,  αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε καθυστερήσεις και φυσικά χωρίς αυξήσεις στα τελικά ποσά που θα αποδοθούν!

Το σημαντικότερο στοιχείο στις ανακοινώσεις του Δημάρχου αφορά στις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το δήμο, αφού το έργο παραδοθεί, παρεμβάσεις που θα φέρουν ποιο κοντά την πλατεία στα σχέδια που η "Συμμαχία Πολιτών" είχε καταθέσει. "Η πλατεία συνεχίζεται και θα παραδοθεί στους Κορίνθιους το καλοκαίρι του 2020. Δεν είναι η πλατεία που ζητούσαμε να έχουμε, ξέρετε καλά πως εμείς σαν Συμμαχία είχαμε μιλήσει για περισσότερες προτάσεις, για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού , για περισσότερο πράσινο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε διαφορετικά. Έχω στα χέρια μου μια συγκεκριμένη σύμβαση, την οποίαν πρέπει να υλοποιήσω και αυτό θα κάνω γιατί αυτό είναι το φρόνιμο. Δεν αντέχει η πόλη, οι κάτοικοι και οι έμποροι την εναλλακτική λύση της έκπτωσης του εργολάβου, η οποία θα σήμαινε δικαστικές διαμάχες και μεγάλες καθυστερήσεις" εξηγεί ο Βασίλης Νανόπουλος.

Το έργο από την "γέννησή" του είχε προκαλέσει τριβές, ενστάσεις, αντιπαραθέσεις, ακόμα - ακόμα και αναφορές περί "σκανδάλου", αφού ο τότε Δήμαρχος υπεραμυνόταν την εκτέλεση του έργου από τον 4ο εργολάβο και με ένα επιπλέον κόστος για το δήμο της τάξεως των 500.000 ευρώ. Σε αυτήν την διαδικασία είχε αντιδράσει ο σημερινός Δήμαρχος, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Σταυρέλη μπήκαν τότε στο κάδρο του τέως Δημάρχου, ως "εχθροί της πόλης" αφού, σε μια <<ιστορική>> δήλωση ο Αλέξανδρος Πνευματικός είχε πει δημόσια πως θ΄ ακολουθήσει και θα συμφωνήσει με την αντιπολίτευση για να μην κατηγορηθεί για σκάνδαλο και ενώ ο ίδιος γνώριζε καλά πως η επιλογή θα ήταν αδιέξοδη για την πόλη!

Μάντης κακών; Ή μήπως απλά οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν; Το ερώτημα πλανάται στην πόλη αφού στους μήνες που ακολούθησαν τα προβλήματα αντί να λύνονται διογκώνονταν! Οι αντιπαραθέσεις και διαφωνίες με τον εργολάβο οδήγησαν σε παύση εργασιών, το ζήτημα έφτασε στο τεχνικό συμβούλιο Πελοποννήσου, ο τέως Δήμαρχος δεν ευτύχησε να εγκαινιάσει την πλατεία προεκλογικά λαμβάνοντας το όποιο εκλογικό  όφελος. Τουναντίον υιοθέτησε την θέση της έκπτωσης του εργολάβου (με  πολλές συνέπειες για την πόλη) και μια στάση δικαίωσης δικής του, η οποία καταλόγιζε τις ευθύνες του αδιεξόδου στους κ. κ. Νανόπουλο και Σταυρέλη, τους "εχθρούς της πόλης" δεδομένου ότι τα λεγόμενα του ιδίου δικαιώθηκαν, οτι δηλαδή ο εργολάβος δεν θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις και το έργο θα έμενε στην μέση !

Ένα έργο, που ο Βασίλης Νανόπουλος σαν νέος Δήμαρχος κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ουσιαστικά να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", κάποιοι ήλπιζαν να κάψει τα χέρια του στην προσπάθεια αυτή!

Τούτες οι προσδοκίες διαψεύστηκαν τις πρώτες ημέρες της Δημαρχίας Νανόπουλου! Ο Δήμαρχος βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών και της πόλης, την άρση της "ομηρίας " της από τα ¨Περιβολάκια, συνομίλησε με τον εργολάβο, συνεννοήθηκε μαζί του, βρήκε κοινή γραμμή πλεύσης και αποφάσισε την υλοποίηση μιας σύμβασης που ναι μεν δεν ικανοποιεί τους κατοίκους  πρέπει όμως να υλοποιηθεί¨, ώστε οι συνέπειες που σήμερα καταγράφονται να λάβουν τέλος και κατόπιν να δρομολογηθούν - σε μια έτοιμη πλατεία πια- οι όποιες διορθωτικές κινήσεις.

Έτσι ερμηνεύεται και η απάντηση του Βασίλη Νανόπουλου στο ερώτημα "τι άλλαξε στο έργο της Παναγή Τσαλδάρη;",  "Ο Δήμαρχος άλλαξε"!  Ο Δήμαρχος έχοντας διαγνώσει την συνέπεια στην πόλη, έχοντας εντοπίσει τα αγκάθια και έχοντας μελετήσει τις λύσεις έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά λύνοντας το Γόρδιο Δεσμό, που - κάποιοι λένε μάλιστα - πως εντέχνως του κληροδοτήθηκε!

Το αποτέλεσμα των ενεργειών, η συνέχιση των εργασιών, η παράδοση στα τέλη Μάη, αλλά κυρίως η ομονόηση που έχει επιτύχει ο Βασίλης Νανόπουλος για το θέμα στην πλειοψηφία των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων, δείχνουν πως αυτό το "έντεχνο κληροδότημα" μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, αφού έδωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή τη δυνατότητα στο Βασίλη Νανόπουλο να δείξει και να αποδείξει στους δημότες του πως είναι ένας Δήμαρχος που μπορεί! Ένας Δήμαρχος που κινείται από το συμφέρον των πολιτών και δεν υποκινείται από το πείσμα και την απόλυτη στάση του, ιδιαίτερα όταν αυτά στρέφονται εναντίον της πόλης του! Και η Κόρινθος έναν τέτοιο Δήμαρχο, όχι μόνο  αξίζει, αλλά απαιτεί να έχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια