Header Ads

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ φ. 1673


Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
 

Νίκος Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα
 για να υπογράψει τη συμφωνία


Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα  για να υπογράψει τη συμφωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνέστησε ψυχραιμία και ομοψυχία στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης.  Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει. Όπως είπε, η Αθήνα θα ετοιμάσει νότα σχετικά με το ζήτημα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει γειτονική, στην Τουρκία, χώρα που να μην έχει πρόβλημα μαζί της και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας». Τόνισε ότι στόχος του είναι η προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας, και επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της.

Ερωτώμενος για την σημερινή ανακοίνωση της Άγκυρας, με την οποία καταφερόταν κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με τεράστια αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε, ακόμη.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά», προσέθεσε, κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη.

«Η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας»: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με σημερινή του συνέντευξη, καλώντας, επίσης, να μην «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό».

«Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», σημειώνει ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», τονίζοντας παράλληλα ότι «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».

«Χάρη στην κινητικότητα που δείξαμε, άλλωστε, πετύχαμε μεγάλες χώρες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και ισχυρά κράτη της περιοχής να έχουν καταδικάσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας», επισημαίνει ο κ. Δένδιας και συνεχίζει: «Η  Τουρκία  θα ήταν ωφέλιμο, επίσης, να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτει όμως ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί  από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».



Γεώρφιος Κατρούγκαλος: Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση

 στα κρίσιμα εθνικά θέματα



 Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο τομεράρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και δηλώνει οτι χρειάζονται μεθοδευμένες κινήσεις.


news24708 Δεκεμβρίου 2019 15:18

Ψυχραιμία και εγρήγορση όσον αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, μετά την «παράνομη και ανυπόστατη» συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, συνιστά, με τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Και προσθέτει ότι «απαιτούνται μεθοδευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση για να μην παράξει de facto τετελεσμένα», ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «κινείται χωρίς πυξίδα στα κρίσιμα εθνικά θέματα». Χαρακτηρίζει «προβληματική» τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ότι «δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», προσθέτοντας «δεν είναι μεσολαβητής ο πρωθυπουργός για να κάνει μία δήλωση ίσων αποστάσεων», και ζητά η κυβέρνηση να επανέλθει στην «ενεργητική πολιτική» και να απαιτήσει την λήψη και εφαρμογή από την ΕΕ κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως με την Κύπρο.

Υπερασπίζεται το δικό του νόμο για το ασφαλιστικό και προσθέτει ότι «στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ένα σύστημα τύπου Πινοσέτ, ιδιωτικοποίησης δηλαδή της ασφάλισης, αρχικά της επικουρικής», αναφέροντας πως «όπου εφαρμόστηκαν παρόμοια συστήματα, το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη επισφάλεια για τις συντάξεις των εργαζομένων».

Τέλος για τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις στα επιμέρους, όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι η διεύρυνση είναι μονόδρομος», ενώ σχετικά με την εκλογή αρχηγού από τη βάση σημειώνει «δεν το θεωρώ το πιο ουσιώδες ζήτημα, δεν θα το απέκλεια όμως, εάν κριθεί στο συνέδριο ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνόταν η επαφή μας με μεγαλύτερο τμήμα του λαού.



Γεννηματά για Τουρκία: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές –


Αν παραβιαστούν πρέπει να απαντήσουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεννηματά για Τουρκία: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές –  Αν παραβιαστούν πρέπει να απαντήσουμε


 


Στις κόκκινες γραμμές και στην εθνική ομοψυχία που πρέπει να υπάρχει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.


news 24706 Δεκεμβρίου 2019

Με ειδική αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας και στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς "δυσκολίες" στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».

«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι' αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί. Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος αλλά δεν σημαίνει εκπτώσεις και προσδιόρισε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα: «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις».

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας. Ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει τη δέουσα απάντηση», συμπλήρωσε.

Η κα. Γεννηματά επέκρινε τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ επειδή «συνεχίζει να "νίπτει τας χείρας του", ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προτρέποντας τον πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ζητώντας συγκεκριμένα από την ΕΕ:Βουλή

Δημήτρης Κουτσούμπας: Σκαντζόχοιροι…

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Κουτσούμπας: Σκαντζόχοιροι…


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07.12.2019

Ο σκαντζόχοιρος έχει τη δική του σοφία. Μπορεί για τους περισσότερους η συζήτηση περί εκλογών να μοιάζει εντελώς άκαιρη· μπορεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει την απλή αναλογική όχι ως αδιέξοδο ακυβερνησίας, αλλά ως μοχλό για τη συγκρότηση «προοδευτικής πλειοψηφίας», να είναι εκτός θέματος· το ΚΚΕ, όμως, έσπευσε να τη γειώσει, προτού καλά καλά διατυπωθεί. Ο σκαντζόχοιρος ξέρει. Τι ξέρει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που ανέλαβε ο ίδιος, με άρθρο του στον «Ριζοσπάστη», να διαλύσει το σενάριο περί μετεκλογικού μετώπου το οποίο λάνσαρε ο Τσίπρας; Ξέρει ότι καμιά φορά τα σενάρια λειτουργούν ακόμη κι όταν δεν έχουν πραγματικές πιθανότητες υλοποίησης. Καλλιεργώντας τη φιλολογία περί «προοδευτικής διεξόδου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκά τόσο τη σύγκλιση με το ΚΚΕ – που ακόμη και τα πεζοδρόμια στην Κουμουνδούρου ξέρουν ότι είναι ανέφικτη.

Ο Τσίπρας θέλει απλώς να εμπεδώσει τη θέση του ως αντιδεξιού πόλου εξουσίας – στη λογική του όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με τη Δεξιά. Θέλει έτσι κάπως να ξορκίσει το αδιέξοδο που ο ίδιος μεθόδευσε, θεσπίζοντας έναν εκλογικό νόμο καταδικασμένο να καεί σε μια σπαταλημένη κάλπη.  Πίσω από αυτή την πρόωρη συζήτηση, μετά βίας κρύβονται δύο φόβοι. Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει, τώρα που είναι κυρίαρχος, να αιφνιδιάσει τον ζαλισμένο αντίπαλό του. Ο Τσίπρας θα κινδύνευε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το θλιβερό ρεκόρ να έχει χάσει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο.

ΝΑΤΟ:   Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής των παραπάνω κομμάτων καθώς θεωρεί βασικό πρόβλημα για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και μάλιστα ασκεί κριτική στα άλλα κόμματα για «κροκοδείλια δάκρυα» σε σχέση με το ρόλο της Συμμαχίας.




Κυριάκος Βελόπουλος – Απάντηση στον
 Ε. Τσακαλώτο στη Βουλή για το Ισλάμ

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριάκος Βελόπουλος – Απάντηση στον  Ε. Τσακαλώτο στη Βουλή για το Ισλάμ 

05/12/2019

Κόντρα του κ Γ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκο Βελόπουλο ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής στην οποία συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά τις δηλώσεις του δεύτερου για το Ισλάμ.

“Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκείας, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την θρησκεία του Ισλάμ”, είπε ο κ. Τσακαλώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε “ακραία φασιστική και ρατσιστική” την αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου “που στοχοποιεί και την δική μας μειονότητα και ανθρώπους με άλλη θρησκεία. Και περιμένω και από το Προεδρείο της Βουλής να υποστηρίξει τις αρχές που είναι στο Σύνταγμά μας”.

Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε την επίσης έντονη αντίδραση του κ. Βελόπουλου ο οποίος επαναλαμβάνοντας ότι είπε και στην πρωτολογία του τόνισε: “Όταν κάνεις κλειτοριδεκτομή σε κοριτσάκια 6 χρονών εσείς το δέχεστε κύριε Τσακαλώτο; Ξέρετε τι λέει το Ισλάμ για τους ομοφυλόφιλους; Τους πετάνε από τον πέμπτο όροφο. Εγώ δεν συναινώ σε μπούρκες και σε κλειτοριδεκτομή. Ούτε να πετάνε ανθρώπους από τον πέμπτο όροφο, δεν είμαι απάνθρωπος. Δεν ανακαλώ τίποτα”. 

Σκληρή κριτική του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στο φορολογικό νομοσχέδιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκληρή κριτική του επικεφαλής του ΜέΡΑ25  στο φορολογικό νομοσχέδιο


Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου κατηγορώντας την για «ανεύθυνη υπακοή στη Τρόϊκα και στην διεθνή ολιγαρχία», αλλά και για «διευκόλυνση ύποπτων φοροφυγάδων».

Παράλληλα έκανε λόγο για «φιλοδωρηματική πολιτική», που γίνεται -όπως είπε- «αβάσταχτη αν συγκριθεί με τις ελαφρύνσεις των προνομιούχων». «Το κράτος έδωσε 50 δισ. στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που χάνουν σπίτια και μαγαζιά οι μη προνομιούχοι. Πίσω από τη στροφή της κανονικότητας κρύβονται τα κέρδη των αρπακτικών ταμείων. Ελάχιστο βάρος σηκώνουν αυτοί που έχουν χρήματα, ενώ το κράτος το χρηματοδοτούν οι ασθενέστεροι με τις 12.000 και 15.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Βαρούφακης.

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 χαρακτήρισε «μείωση άνευ ουσίας και κοροϊδία» την φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, τονίζοντας ότι το 90% δεν έχουν κέρδη αλλά φυτοζωούν. «Η φορολογική σας προσήλωση είναι σε λάθος δρόμο, δεν κατανέμετε δίκαια τα βάρη», είπε και πρότεινε μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις μικρές επιχειρήσεις, στο 20% για τις μεσαίες και στο 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια