Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ Φ. 1668




ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ EΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ




Γράφει και επιμελείται
Η Εύη Κοκκίνου *
Την Πέμπτη, 31/10, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών  ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Σπανός, στο σπίτι του στο Κιάτο μετά από βαρύ εγκεφαλικό. Η κηδεία του τελέστηκε το Σάββατο (2/11) στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην γενέτειρά του, στο Κιάτο Κορινθίας, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων και σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Ο Γιάννης Σπανός δεν χρειάζεται συστάσεις, ιδιαίτερα σε μας τους Κορινθίους, αφού είναι γέννημα θρέμμα της Κορινθιακής γης (γεννήθηκε στο Κιάτο στις 26 Ιουλίου 1934). Ένας από τους μεγαλύτερους μελωδούς, μας χάρισε όμορφες μουσικές στιγμές επί δεκαετίες και αξέχαστα τραγούδια. Στην ελληνική δισκογραφία ξεκίνησε με το τραγούδι «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι» (ερμηνεύτρια: Καίτη Χωματά), ενώ συνέθεσε δεκάδες τραγούδια του «νέου κύματος», μουσικό είδος που άνθισε στις μπουάτ του ’60 με τη συνοδεία μιας κιθάρας ή ενός πιάνου. Τραγούδια όπως το "Σαν με κοιτάς", "Οδός Αριστοτέλους", "Σπασμένο καράβι", "Μια φορά θυμάμαι", "Μαρκίζα", "Είπα να φύγω", "Βροχή και σήμερα", "Θα με θυμηθείς", "Στην αλάνα", "Μια Κυριακή" κ.ά. έχουν αφήσει εποχή, ενώ οι λάτρεις της αισθητικής στη μουσική είμαι σίγουρη ότι θα φροντίσουν να διαιωνισθούν.
Ο Γιάννης Σπανός είχε κλίση στη μουσική από μικρό παιδί, έπαιζε «πιάνο με το αυτί», όπως έλεγε, αφού πρώτα άκουγε την αδερφή του να παίζει. Γυμνάσιο τελείωσε στην Αθήνα. Την ίδια εποχή γράφεται στο Ωδείο και αρχίζει μαθήματα πιάνου. Το ταλέντο του ήδη διαφαινόταν. Η επαγγελματική του ενασχόληση, όμως, με τη μουσική δεν ταίριαζε στα σχέδια της μεσοαστικής οικογένειάς του. Ο πατέρας του οδοντίατρος, ήθελε να δει τον Γιάννη δικηγόρο. Όπως ο ίδιος είχε πει και διαβάζουμε στο musicpaper (27.5.2013 www.musicpaper.gr«Μετά το Γυμνάσιο ψαχνόμουν μουσικά... Ο πατέρας μου, όπως όλοι οι πατεράδες, με ήθελε επιστήμονα, ούτε λόγος ν’ ακούσει για μουσική. Μου έκανε πάντως το δώρο ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ευρώπη, που είχε διάρκεια ενός χρόνου. Έτσι, πέρασα για ένα μικρό διάστημα από Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία και κατέληξα στο Παρίσι, η ατμόσφαιρα του οποίου αμέσως κατάλαβα ότι μου ταίριαζε.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, μπήκα στη Νομική για να κάνω το χατίρι του πατέρα μου. Αλλά μετά από λίγο αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό που είχα στο κεφάλι μου και έφυγα ξανά για το Παρίσι.».   Μόλις εγκαταστάθηκε μόνιμα στην «Πόλη του Φωτός» το 1961, αποφάσισε να μην ξαναζητήσει χρήματα από τον πατέρα του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το πιάνο συνοδεύοντας διάφορους τραγουδιστές της λεγόμενης «αριστερής όχθης». «Επρόκειτο για δύο διαφορετικά ρεύματα: η δεξιά όχθη ήταν η «εμπορική» και η αριστερή η «ποιοτική». Για παράδειγμα, ο Brassens, ο Reggiani και η Barbara ανήκαν στην αριστερή όχθη, ενώ ο Aznavour και ο Becaud στην δεξιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γαλλική παράδοση του τραγουδιού –και ειδικά στην αριστερή όχθη- έδινε πολύ μεγάλη σημασία στο μελοποιημένο κείμενο (το οποίο αρκετά συχνά ήταν ενός μεγάλου ποιητή), αλλά και την ερμηνεία του. Γι’ αυτό και λέμε συνήθως για κάποιον πως είναι interprète και όχι chanteur, δηλαδή ερμηνευτής και όχι τραγουδιστής. Διότι τα περισσότερα γαλλικά τραγούδια τότε ήταν σαν μικρά μονόπρακτα.».
Ο Γιάννης Σπανός γίνεται γνωστός σιγά σιγά στο Παρίσι και αρχίζουν οι σοβαρές επαγγελματικές προτάσεις: «Η πρώτη που μου ζήτησε να γίνω προσωπικός της ακομπανιατέρ ήταν η Cora Vaucaire, που όλοι την αποκαλούσαν «La Dame Blanche de Saint-Germain-des-Prés», δηλαδή «η Λευκή Κυρία του Σεν Ζερμαίν Ντε Πρε.». Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο όνομα του γαλλικού τραγουδιού, μια διανοούμενη ερμηνεύτρια, λίγο μικρότερη σε ηλικία από την Edith Piaf. Ο άντρας της, ο Michel Vaucaire ήταν ο στιχουργός της μεγάλης επιτυχίας «Non, Je Ne Regrette Rien», που τραγούδησε η Piaf. Αργότερα, η Cora Vaucaire ερμήνευσε σε δίσκους τραγούδια του Γ.Σπανού. Ως ακομπανιατέρ συνόδευσε τον Serge Gainsbourg, την Béatrice Arnac, η οποία τραγούδησε και δική του μουσική, την Brigitte Bardot, που ερμήνευσε τα τραγούδια του «Sidonie», «Les amis de la musique», «Rose d’ eau» και «Une histoire de plage» (1963).
Συνεργάσθηκε επίσης με τον Marcel Rothel (ερμήνευσε 20 τραγούδια του, 1964-66, μεταξύ των οποίων το «Et c’ etait l’ amour», που είχε ήδη τραγουδήσει στην Ελλάδα ο Γιάννης Πουλόπουλος με τον τίτλο «Μια φορά μονάχα φτάνει», αλλά και το «Linardo», που ερμήνευσε στα ελληνικά αργότερα η Χάρις Αλεξίου). Η Marie Laforêt τραγουδά με επιτυχία το «Roseline», που ερμήνευσε αργότερα ως «Επεισόδιο» η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ συνεργάζεται και με την Pia Colombo , την Catherine Sauvage, τη Michele Arnaud, την Claude Parent, τον Marc Ogeret και φυσικά την Juliette Gréco («Frère Jacques» και «Six soldats», 1968, δίσκος «Complainte amoureuse» με 12 τραγούδια του σε στίχους γάλλων ποιητών -Paul Verlaine, Louis Aragon, Paul Eluard, Robert Desnos, Maurice Maeterlinck, Marie Noël, Pierre Seghers-, κ.ά., 1969). (Πηγή www.musicpaper.gr, 27.5.2013)
Ενώ έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Γιάννης Σπανός, ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για 3-4 μήνες κάθε χρόνο, αποφασίζει –ευτυχώς για μας- να γυρίσει οριστικά στην Ελλάδα και να μας χαρίσει γενναιόδωρα την εκπληκτική μουσική του. Τη γενέτειρά του τίμησε όχι μόνον με την επιλογή της κατοικίας του εκεί, αλλά και με τη δημιουργία του καλύτερου πιάνο-bar (μπουάτ), στο οποίο μοιράστηκε μαζί μας τη δεκαετία του ΄90 την αγάπη του για τη μουσική, με απλότητα και σεμνότητα, κι εμείς διασκεδάσαμε μαζί του σιγοτραγουδώντας!
Γιάννη Σπανέ, σ’ ευχαριστούμε για όλα! Αιωνία σου η μνήμη!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ NEA   φ.1668

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ 
κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ



Φιλική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.
Μέσα σε θερμό κλίμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και ο άγιος Μαδαγασκάρης συζήτησαν θέματα που άπτονται της σύγχρονης εκκλησιαστικής επικαιρότητας καθώς και της Τοπικής μας Εκκλησίας, αφού, ως γνωστόν, ο άγιος Μαδαγασκάρης είναι Κορινθιακής καταγωγής.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης για την ευγενική επίσκεψη του, αντάλλαξε μαζί του συμβολικά δώρα και του ευχήθηκε ο Θεός να τον ενδυναμώνει στα ιεραποστολικά του καθήκοντα!     

ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ 
ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ
  

Στην Εξόδιο Ακολουθία της μακαριστής Σωτηρίας Λεονταρίτη, μητρός του Σεβ. Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου, παρέστη ως εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή Καμίνια της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Καμερούν κ. Γρηγόριος και Ιερείς εκ των Ι. Μητροπόλεων Πειραιώς, Κορίνθου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.     
Στον Επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της αοιδίμου Σωτηρίας και στην διακονία της στις ιεραποστολικές δράσεις του υιού της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου.   Παράλληλα, μίλησε με παραμυθητικούς λόγους προς την οικογένεια της εκλιπούσης, ενώ μετέφερε και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ ως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ.
Η ταφή της αοιδίμου εγένετο εις το Κοιμητήριο της Αναστάσεως Πειραιώς.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 
ΣΤΗΝ Β’ ΠΑΝΗΓΥΡΗ 
ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ.


Την 3η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αυτή την ημέρα η Ιστορική Ι. Μονή του Φενεού, που τιμάται επ’ ονόματί  Του, εορτάζει την Β΄ Πανήγυρη της. 
Το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου 2019, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε από τους πατέρες της Ι. Μονής ο πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη μετέβη στην πανηγυρίζουσα η Ι. Μονή και τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τους πατέρες της Ι. Μονής. 
Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ι. Μονή από νωρίς το πρωί, με λεωφορεία τόσο από την Ι. Μητρόπολή μας όσο και από άλλες Ι. Μητροπόλεις, για να τιμήσει τον εορτάζοντα Άγιο και να λάβει την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο οποίος ομίλησε στους συμπροσευχόμενους πιστούς για την ιστορικότητα της Ι. Μονής, που σε όλα τα στάδια της Ιστορίας, με το μεγάλο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό της έργο στάθηκε ως σημείο ανακούφισης και ελπίδας στους Χριστιανούς της περιοχής αλλά και γενικότερα στους Χριστιανούς της Πελοποννήσου αποτελώντας πόλο έλξης για τους πιστούς έως σήμερα.  Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ευχόμενος ο Άγιος Γεώργιος να δίδει σε όλους υγεία και φώτιση, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν ξανά μαζί και την επόμενη χρονιά.  
Την ίδια ημέρα και στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στο Χιλιομόδι Κορινθίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία όπου και ομίλησε στους ευσεβείς πιστούς ερμηνεύοντας το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής. Στο κήρυγμα του τόνισε ότι όσα ο Χριστός αγγέλλει στο Ι. Ευαγγέλιο Του, αυτά είναι η μοναδική αλήθεια, που οδηγεί τον άνθρωπο στην αιώνια μακαριότητα. Τέλος ευχήθηκε στους πιστούς ο Κύριος δια πρεσβειών του Αγίου Γεωργίου να τους χαρίσει πνευματική, σωματική υγεία και ειλικρινή αγάπη προς τους συνανθρώπους μας.   
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Ενημερωτική ημερίδα με ελεύθερη είσοδο 

στην Κόρινθο

για προστασία από φυσικές καταστροφές

 


Αγαπητοί φίλοι,
Παρακαλώ βρείτε συνημμένα Δελτίο Τύπου και ραδιοφωνικό σποτ για ανοιχτή (με ελεύθερη είσοδο) εκπαιδευτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρες 17.00-21.00 με θέμα την πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές και την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Η εκδήλωση, που υποστηρίζεται από τον Δήμο, θα πραγματοποιηθεί στο Μικρό Θεατράκι του Δημαρχείου Κορινθίων.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 310649.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση!
* Η ίδια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 10.00 πμ. στο Ναύπλιο.
Φιλικά
Μένη Κουρκουτά
Γραφείο Τύπου / Δημόσιες Σχέσεις
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Κεντρική Διοίκηση - Θεσσαλονίκη
Κηφισίας 13, T.K. 54248, Θεσσαλονίκη
τ: 2310310649 | e: inform@hrt.org.grwww.hrt.org.gr

Εκπαιδευτική ημερίδα στην Κόρινθο για προστασία από φυσικές καταστροφές
Ελεύθερη είσοδος!
Ανοιχτή εκπαιδευτική ημερίδα για την προστασία από φυσικές καταστροφές πραγματοποιεί στην Κόρινθο, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο του προγράμματος “Act to Protect” .
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Μικρό Θεατράκι του Δημαρχείου Κορίνθου (Κολιάτσου 32) και ώρες 17.00 – 21.00, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους σωστούς τρόπους πρόληψης, διαχείρισης μίας έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μετά από μία φυσική καταστροφή, όπως η πυρκαγιά, ο σεισμός και η πλημμύρα. Συγχρόνως, θα υπάρχει θεματική ενότητα με οδηγίες για την παροχή Πρώτων Βοηθειών σε περιπτώσεις τραυματισμού.
Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στον τομέα της πρόληψης, προκειμένου να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι ανθρωπογενείς καταστροφές που συχνά πλήττουν την χώρα μας.
Την ημερίδα υποστηρίζει, εκτός από την Παπαστράτος, ο Δήμος Κορινθίων και η Aegean, μεγάλος χορηγός και επίσημος αερομεταφορέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα “Act to Protect
Το“Act to Protect” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διεξαγωγή 25 ενημερωτικών ανοιχτών ημερίδων, ενώ η διάρκειά του είναι επτά μήνες, με έναρξη τον Μάιο.
Από τον Μάιο του 2019 η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Παπαστράτος «ταξιδεύουν» σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής και τελευταίο σταθμό κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Άλλες περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική ημερίδα είναι η Θεσσαλονίκη (2 ημερίδες), η Αθήνα (5 ημερίδες), η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος και η Τρίπολη.
Οι ημερίδες είναι 4ωρες και εισηγητές είναι έμπειροι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια