Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη για τους λίγους, «ψίχουλα» για τους πολλούς


Άρθρο του Γιώργου Ψυχογιού *

21/10/2019
     Όταν προεκλογικά μιλούσαμε για τον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας που θα ισοπεδώσει τα όσα με τον κόπο των Ελλήνων πολιτών είχαμε καταφέρει να χτίσουμε την τετραετία 2015-2019, ιδιαίτερα όμως από το επίσημο τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, πολλοί μας χλεύαζαν ότι κινδυνολογούμε και επιχειρούμε να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες για να αποκομίσουμε εκλογικό όφελος.
     Το αναφερόμενο ως, “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση η κυβέρνηση είναι ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα στα βασικά που καταφέραμε να πετύχουμε τα τελευταία χρόνια για τον κόσμο της εργασίας. Δεν καταργεί θεσμικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις καταργεί, όμως, ουσιαστικά, καθώς δίνει την “ευελιξία” στον εργοδότη να μην τις εφαρμόζει, επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα να υπογράφονται τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
     Στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου είναι ξεκάθαρη η υπεροχή του εργοδότη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των συνθηκών εργασίας και της αμοιβής που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα σε μια αγορά εργασίας με 17% ανεργία (από 27% που παραλάβαμε). Για το λόγο αυτό είχαμε φροντίσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ΝΔ λέει τώρα ότι θα μπορεί ο Υπουργός να μην επεκτείνει μια Συλλογική Σύμβαση αν θεωρεί ότι μπορεί να “βλάψει” την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτεί, να διαβουλευθεί, ή να αλληλεπιδράσει με όποιον τρόπο με τα σωματεία εργαζομένων και τις οργανώσεις του κλάδου.
     Η ΝΔ μιλούσε προεκλογικά για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, φέρνει ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στην μεγάλη επιχειρηματικότητα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών με την συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, φάνηκε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής τόσο της ΓΣΒΕΕ όσο και της ΕΣΕΕ ότι οι υγιείς επιχειρήσεις επιθυμούν περισσότερο απ' όλους τη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων και της επεκτασιμότητάς τους καθώς είναι θεμέλιος λίθος για την διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης.
     Από παλιά η Νέα Δημοκρατία είχε δυσανεξία σε κάθε έννοια κοινωνικού και προνοιακού κράτους, σε κάθε μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των πιο αδύναμων. Στο πνεύμα αυτό προχωρά στη θεσμοθέτηση μιας σειράς σκληρών πολιτικών για τους εργαζόμενους, δίνοντας "γη και ύδωρ" στους εργοδότες και αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς νομικά εργαλεία να αντιδράσουν στις αυθαιρεσίες εναντίον τους.
     Ο νόμος σε ένα κράτος δικαίου πρέπει πρώτιστα να προστατεύει τους αδύναμους. Η κυβέρνηση, αντί γι' αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους ισχυρούς εργοδότες να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς σύμβαση, αφού οι αυστηρές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα, γίνονται κατ' ουσίαν επιπλήξεις, χωρίς ουσιαστικό αντικίνητρο. Με την απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας που λειτούργησε αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια και τη λειτουργία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που απέδωσε πάνω από 6 εκατ. υπερωρίες που δεν είχαν ποτέ πληρωθεί μέχρι σήμερα, επιστρέφουμε στο «νόμο της ζούγκλας».   
     Η ΝΔ μιλάει εννοεί την ανάπτυξη μέσα από την αυτορρύθμιση της αγοράς, δηλαδή εκεί όπου ο πιο ισχυρός θα επιβιώνει απέναντι στον πιο αδύναμο και θα του επιβάλει τους όρους του. Αυτό δηλαδή που έγινε με το δεύτερο μνημόνιο και οδήγησε σε εκτόξευση της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης και της πλήρους κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων.  Είναι το τέταρτο μνημόνιο που κατηγορούσε η ΝΔ ότι δήθεν έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που εκείνη φέρνει στη μεταμνημονιακή περίοδο κι αποτελεί το πραγματικό της πρόγραμμα.
     Για μας τα ισχυρά εργασιακά δικαιώματα αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και όχι το αντίστροφο. Ο μόνος δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι μέσα από την δημιουργία ενός πλαισίου δίκαιης ανάπτυξης που η κοινωνική πλειοψηφία θα έχει όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στον παραγόμενο πλούτο και που θα υπάρχουν κανόνες για όλους. Και αυτό θα απαιτήσουμε εντός κι εκτός Βουλής χτίζοντας πάνω σε αυτά που οικοδομήσαμε το προηγούμενο διάστημα. 

*Ο κ. Γεώργιος Ψυχογιός είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δικηγόρος από τη Δυτική Κορινθία.

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΑΣ
   
    Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς μεγάλος αριθμός κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών καταγράφεται στο  Γυμνάσιο και Λύκειο της Γκούρας, που ανέρχεται στο 40% του εκπαιδευτικού δυναμικού.
     Οι γονείς και   οι μαθητές της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τα παραπάνω σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την στιγμή που  καμία πρόνοια δεν έχει υπάρξει για μόνιμες προσλήψεις, ενώ η επόμενη φάση αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το … Νοέμβριο.
     Πανελλαδικά τα προβλήματα  της αναπλήρωσης των κενών είναι υπαρκτά και κρίσιμα και δυστυχώς δεν βαίνουν όλα καλώς στην παιδεία, όπως ισχυρίζεται η κ. Ζαχαράκη, τη στιγμή μάλιστα που η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε αυξημένες πιστώσεις και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
     Οι γονείς και οι μαθητές απαιτούν από το Υπουργείο Παιδείας να δείξει την ανάλογη ευαισθησία και να προβεί άμεσα στην κάλυψη των  κενών θέσεων, ώστε να λειτουργήσει και πάλι το σχολείο στην Ορεινή Κορινθία, τονίζοντας τις δυσκολίες προσβασιμότητας της περιοχής αλλά και την έλλειψη των εναλλακτικών λύσεων που προσφέρονται.
     Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ στηρίζει τα αιτήματα των γονέων και των μαθητών των σχολείων της Γκούρας και απαιτεί την άμεση εκπλήρωση τους.
Επιτροπή  Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 

 Κόρινθος, 23 Οκτωβρίου 2019
Γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας


Δεν υπάρχουν σχόλια