Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


"ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2019"
Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου δεν ξεχνά!


Γράφει – Επιμελείται
Η Εύη Κοκκίνου  *



Οι τριήμερες εκδηλώσεις Ιστορικής μνήμης και Παράδοσης της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου έχουν γίνει πλέον θεσμός στην Κόρινθο και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Έτσι και φέτος στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου έλαβαν χώρα τα "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2019" για τις αλησμόνητες πατρίδες και την Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής από το 1912 έως το 1923 με τραγικό αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Λίγο νωρίτερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, είχε εορτασθεί με λειτουργία η μνήμη του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Αρχιερέων: Γρηγορίου Κυδωνίων, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου και Ευθυμίου Ζήλων, αλλά κι όλων των κληρικών και λαϊκών ανδρών, γυναικών και παιδιών που σφαγιάστηκαν κατά την "Μικρασιατική καταστροφή" , κατά την οποία η καθηγήτρια Τόνια Γιοτζοπούλου γόνος προσφυγικής οικογενείας μίλησε για τα δεινά που υπέστησαν οι νεομάρτυρες.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, κήρυξε επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων και συνεχάρη την Στέγη παρουσία πλήθους κόσμου, εκλεκτών προσκεκλημένων, ιδιαιτέρως δε της πρώτης κυρίας της χώρας και συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σίσσυ Παυλοπούλου, που τίμησε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις. Οι ομιλίες των κ.κ. Θέμιδος Παπαδοπούλου, εφόρου μουσείων και βιβλιοθήκης της Εστίας Ν. Σμύρνης, και Αντωνίας Δήμου, Εταίρου στο CMED του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες, αναδεικνύοντας τη μεγάλη τραγωδία και το δράμα των αμάχων χριστιανικών πληθυσμών.
Το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό θέατρο παρουσιάστηκε η εξαιρετική παράσταση "Μικρασία, Πατρίδα αξέχαστη" με τη συμμετοχή 80μελους ερασιτεχνικού θιάσου του "Κέντρου Νεότητος Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου" της Ιωνίας Κορίνθου παρουσία της συγγραφέως, Βασιλικής Ράλλη, που συγκλόνισε το κοινό στο κατάμεστο θέατρο και αξίζει καθένας μας, Έλληνας και μη, να δει!
Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα η καθιερωμένη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε το μνημόσυνο "των εις Κόρινθο κι όπου γης ταφέντων Ελλήνων εκ Μικράς Ασίας, Πόντου, Ανατολικής Θράκης, Κωνσταντινουπόλεως, Ανατολικής Ρωμυλίας προγόνων, πάππου προς πάππου, γονέων, ιερέων, διδασκάλων, αναδόχων, ευεργετών, φίλων και συμπολιτών αυτών", ενώ η θεολόγος, Ελένη Αυλωνίτη, μίλησε για την Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών σε Μικρά Ασία και Θράκη, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, μία Γενοκτονία που μέλλει ακόμη να αναγνωρισθεί διεθνώς.
Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο Μικρασιατών στην πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου, καφές και σπιτικά κεράσματα από τα μέλη της Στέγης και το βράδυ παραδοσιακοί χοροί από το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων, τον σύλλογο "Ειρήνη" Ν.Ηρακλείου Αττικής, της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου(εφηβικό και ενηλίκων). Ένα μπράβο είναι λίγο για τη δράση της Στέγης όλα αυτά τα χρόνια, για την άοκνη προσπάθεια των μελών της και κυρίως του Δ. Σ. και της προέδρου, Βασιλικής Ευστρατιάδου.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις μιλήσαμε με την Πρόεδρο και τη ρωτήσαμε για την πορεία της δημιουργίας Μουσείου της Μικρασιατικής στέγης, στο οποίο θα εκτίθενται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές Μικρασιατών, ενδύματα, κεντήματα, κοφτά, αντικείμενα οικοσκευής, έπιπλα σπιτιού, κουρείου, πίνακες, κλπ, ο, τι μπόρεσαν να διασώσουν οι κατατρεγμενοι, ένα έργο ζωής για την ίδια.
Δυστυχώς, απ' ό τι μας είπε το έργο δεν προχωρά, ενώ ο πρώην δήμαρχος, Αλέξανδρος Πνευματικός, το είχε υποσχεθεί. Θυμίζουμε ότι με την υπ' αριθμ. 4/33/2019 απόφαση του Δ. Σ. της ΔΕΥΑ Κορίνθου, προεδρεύοντος του τότε Δημάρχου, αποφασίστηκε η παραχώρηση χώρων για τις ανάγκες της Στέγης στα νέα κτήρια της ΔΕΥΑΚ. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (ΑΔΑ:ΨΘ35ΟΕ4Γ-0ΜΒ). Πως θα εξελιχθεί η υπόθεση; Βαριά κληρονομιά για τον νέο Δήμαρχο! Η Στέγη αισιοδοξεί κι εμείς ανυπομονούμε να δούμε τους θησαυρούς της!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη
είναι Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων DPO

Διεύθυνση Γραφείου
Αποστόλου Παύλου 40 Κόρινθος 201 31
Τηλ. 27410 84568   Κιν. 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια