Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Φ. 1663


Ψήφισμα 
του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
για την εγκατάσταση 
μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου


28 Σεπ 2019
Στο ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών και την προσωρινή εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο της Κορίνθου, αναφέρονται τα εξής:.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην 2η/2019 Συνεδρίασή του της 26ης/9/2019 και με αφορμή την αύξηση της ροής προσφύγων / μεταναστών και την προσωρινή εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Κορίνθου, ψηφίζει:
1.       Εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη ανετοιμότητα της Χώρας και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής αλληλεγγύης από την Ε.Ε.
2.       Ζητεί από την Κυβέρνηση
α. Να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.
β. Να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας
γ. Να γίνεται συνεχής ενημέρωση, να ζητείται η άποψη των Δήμων και των Περιφερειών και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας στην περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
δ. Να σταματήσει η εγκατάσταση μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου, γιατί έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του για επιπλέον φιλοξενία
3.       Θεωρεί ότι  είναι δεδομένη η διάθεση των τοπικών κοινωνιών μας και της Περιφέρειάς μας για έκφραση αλληλεγγύης, συμβοήθειας και ουσιαστικής στήριξης στους μετανάστες / πρόσφυγες αρκεί να υπάρξει η αναγκαία προγραμματισμένη Εθνική Πολιτική.
και
·            Αποδέχεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων,το οποίο έχει ως ακολούθως:

ΨΗΦΙΣΜΑΤο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων σε έκτακτη συνεδρίασή 

του την 1η Σεπτεμβρίου 2019 εκφράζει  την έντονη αντίθεσή του κατά πλειοψηφία {(28) θετικοί ψήφοι έναντι (1)} στην δρομολογούμενη μετατροπή του κέντρου κράτησης μεταναστών Κορίνθου σε ανοιχτού τύπου με ταυτόχρονη   αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων, οι οποίοι θα διαβιούν αναγκαστικά ελλείψει υποδομών σε σκηνές και συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες.
-Διαμαρτυρόμαστε διότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού, που εδρεύει στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό και έναντι του αθλητικού κέντρου της  πόλης της Κορίνθου, σε κέντρο κράτησης, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης «Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών», που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας έτυχε την έγκρισή της, λαμβανομένων τότε υπ΄ όψιν των άνω συνθηκών.
-Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των συνανθρώπων μας στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και  υγειονομικής περίθαλψης δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Ο Δήμος Κορινθίων ζητά να κλείσει αυτό το παράνομο κέντρο κράτησης και να αποδοθεί στην Τοπική Κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση ο χώρος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου (Διοικητήριο για στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων Κρατικών Αρχών, κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου και Κολυμβητηρίου,  χώρους αθλοπαιδιών και πρασίνου, αλλά και πολιτιστικών δραστηριοτήτων).
Υπενθυμίζουμε το πρόσφατο πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας  μεταξύ του Δήμου μας και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ» με τη διαδικασία της πολεοδόμησης , καθώς και την προσωρινή παραχώρηση προς χρήση στον Δήμο μας  τμήματός του, έκτασης 10 στρεμμάτων  με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό της Χώρας και τον αρμόδιο Υπουργό να μην υλοποιήσουν ανάλογη απόφαση σε ένα χώρο, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κορίνθου και η τυχόν λειτουργία του όπως δρομολογείται , θα εξελιχθεί μετά βεβαιότητος σε υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους με άμεσο και επαπειλούμενο κίνδυνο μείωσης άλλως εξαφάνισης του τουριστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κορινθίων.
Συμπονούμε τους μετανάστες και τις οικογένειες τους για τις τραγικές συνθήκες που τους υποχρέωσαν να μεταναστεύσουν και  ζουν  σήμερα, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν  καταλληλότεροι  χώροι για τη φιλοξενία τους .
Εξουσιοδοτούμε τριμελή επιτροπή με επικεφαλής το Δήμαρχο Κορινθίων να ενημερώσει τον κο. Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό  και να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες, προς εξεύρεση καταλληλότερων χώρων φιλοξενίας των μεταναστών.
Το Δημοτικό Συμβούιο Δήμου Κορινθίων

«Νέα Πελοπόννησος»
30 Σεπτεμβρίου 2019
«Ούτε ένας μετανάστης 
στο ΑΝΟΙΚΤΟ κέντρο κράτησης στην Κόρινθο.
Η κυβέρνηση να σταματήσει να ψεύδεται»


Πριν αλέκτορα  φωνήσαι επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι   για πλήρη ανυπαρξία σχεδίου από την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα.  Και σήμερα, την ώρα που φαίνεται πια ότι η βόμβα σκάει στα δικά τους χέρια,  συνεχίζουν να ψεύδονται, μην μπορώντας να δικαιολογήσουν τις υπαναχωρήσεις τους από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Μετά την χθεσινή κρίση στη Μόρια, χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, επανέρχεται σήμερα η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την εκπόνηση δύο προγραμμάτων  για μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Κι όμως! Αυτά λέει , αντίθετα πράττει!
Καλούμε σήμερα την κυβέρνηση να τιμήσει τον προεκλογικό και δημόσιο λόγο της. Η ανοικτή δομή που κατασκευάζεται στην Κόρινθο και έχει αρχίσει ήδη να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες εκτός πρόβλεψης από οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία,  παραμένει μέχρι και τώρα απτή απόδειξη αναξιοπιστίας και κυβερνητικής προπαγάνδας.
Τόσο οι εξαγγελίες μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο και η προαναγγελία σωρείας επισκέψεων στο εξωτερικό για βοήθεια (άραγε με ποια προετοιμασία και με ποια πειστική ατζέντα;), όσο και η συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τους περιφερειάρχες της χώρας την περασμένη εβδομάδα, ομολογούν αφενός την προχειρότητα και αφετέρου την πρόθεση της κυβέρνησης να εμμείνει στον λαϊκισμό και το ψέμα.
Η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης έγκαιρα έφεραν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησαν να ληφθεί απόφαση, με σύνεση χωρίς κομματισμούς και με νηφαλιότητα.
Η διαστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται με καινοφανή τρόπο από το μιντιακό σύστημα της χώρας θα έχει σύντομο βίο. Όπως έχει συμβεί πάλι στο παρελθόν. Δυστυχώς για τους έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα «δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη» κατά Σαρτρ. Για όποιον μπορεί βέβαια...

Δηλώσεις της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Κόρκα
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ 
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΝΕΑΣ



Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, Αθηνά Κόρκα επισκέφθηκε το χώρο τον ανασκαφών στην Αρχαία Τενέα στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί στις ενότητες της Περιφέρειας για την καταγραφή των έργων που συνδέονται με τον πολιτισμό.  Μετά την επίσκεψή της προέβη ΄στην παρακάτω δήλωσε:
« "Επισκέφθηκα το χώρο των ανασκαφών της Αρχαίας Τενέας, στο Χιλιομόδι, όπου είχα από κοντά απευθείας ενημέρωση για τις ανασκαφές και τα έως τώρα ευρήματα. Θέλω να ευχαριστήσω τις κυρίες Έλενα Κόρκα και Βιβή Ευαγγέλογλου,  καθώς και τους ακούραστους συνεργάτες τους για την έρευνα και δουλειά που εκπονούν.
Εργάζονται ακατάπαυστα μαζί με εθελοντές και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τις συνεχείς ανακαλύψεις στο χώρο της Αρχαίας Τενέας, καθώς και την ταξινόμηση και συντήρηση των αξιόλογων ευρημάτων.

Η Περιφέρεια οφείλει και θα είναι αρωγός σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Τενέας, του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.."

….

Από τις δραστηριότητες 

του Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίου Γκιολή...




Κόρινθος 01/10/2019:   κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο Ιατρός - Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Κορινθίας κ. Μιχάλης Πέρρος καθώς και κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Σωτήρης Καμαρινόπουλος και ο Προϊστάμενος Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας κ. Νίκος Σωτηρόπουλος, παρευρέθηκαν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου όπου συναντήθηκαν με τον Διοικητή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., Συνταγματάρχης Πεζικού κ. Δημήτριο Τουμπανάκη.
Στην ανοιχτή δομή του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 560 άτομα, οικογένειες που φιλοξενούνται σήμερα και δε δημιουργούν προβλήματα. Η εγκατάσταση των μεταναστών, όμως, όπως και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας έχει τονίσει στο παρελθόν, είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να λειτουργήσει με ίση κατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες, μεταξύ άλλων διότι και οι υπάρχουσες δομές της Κορινθίας δε είναι επαρκείς.
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
                                                                                                                         
    Κόρινθος 28/09/2019
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής παρευρέθηκε χθες Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και παρακολούθησε τις εργασίες του συνεργείου της ΠΕ Κορινθίας στον καθαρισμό του χώρου του Ισθμού - σήμα κατατεθέν της περιοχής και πύλη της Πελοποννήσου, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο σε πανελλαδικό επίπεδο μετά την Ακρόπολη. Συνομίλησε με τους επιχειρηματίες της περιοχής και ταυτόχρονα δέχθηκε τις ευχές και τις ευχαριστίες τους.
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Κόρινθος 28/09/2019
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, πραγματοποίησε χθες Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 συνάντηση στο γραφείο του με το Λιμενάρχη Κορίνθου κ. Παναγιώτη Πολυζωίδη - Αντιπλοίαρχο Λ.Σ.
Συζήτησαν για αρκετά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του Λιμεναρχείου καθώς και μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του σε Κεντρικό εφόσον  ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα μεγάλος και το εύρος των αρμοδιοτήτων του αυξημένο.
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
     
Κόρινθος 29/09/2019

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, παρευρέθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, ύστερα από πρόσκληση του Διοικητή της Σχολής Ταξιαρχου κ. Αριστείδη Καμπανού όπου και παρακολούθησε την τελετή ονομασίας των αποφοιτούντων Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών Μηχανικού και Μηχανικού – Γεωγραφικού της 2019 Β ΕΣΣΟ.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, παρευρέθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στην 30η Αμφικτιονία όπου διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου.

Με θαυμασμό, με σεβασμό και απεριόριστο το αίσθημα υπερηφάνειας και ευθύνης,  ο ίδιος ως γιατρός και εθελοντής αιμοδότης, παρακολούθησε τη φιλαρμονική του Ξυλοκάστρου στην Τελετή Λήξης της Φλόγας της Αγάπης, της 17ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών αιμοδοτών.

Συνομίλησε και συνεχάρη τόσο το Μουσικό Μορφωτικό Σύλλογο «Αυλός» όσο και τους μικρούς μαθητές που παρευρέθησαν και στήριξαν ως άλλοι μικροί εθελοντές μία τόσο σημαντική για όλους μας εκδήλωση.

«Δίνω Αίμα, Δίνω Ζωή»

«Δίνουμε Αίμα, Δίνουμε Ζωή»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής
επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο Χιλιομόδι




Κόρινθος 01/10/2019
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής χθες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο Χιλιομόδι Κορινθίας, την Αρχαία Τενέα - «την Τροία της Ελλάδας» όπως αποκαλεί και η αρχαιολόγος δρ. Κόρκα Έλενα όπου τον υποδέχθηκε στο χώρο.
Η συστηματική ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 2013. Περιλαμβάνει ανασκαφή, ευρείας έκτασης επιφανειακή έρευνα αλλά και γεωφυσικές διασκοπίσεις. Αφορμή για την ενασχόληση με το χώρο υπήρξε ο εντοπισμός το 1984 ευρημάτων όπως μία ολόλιθη σαρκοφάγος αρχαϊκών χρόνων κ.α, που στη συνέχεια συμπεριέλαβαν την Αρχαία Τενέα στο τοπ 5 των σημαντικότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2018.
Ο χώρος της ανασκαφής εντυπωσιάζει με τα ευρήματά του και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι τους οποίους ο Αγαμέμνονας μετέφερε στην περιοχή μετά την πτώση της Τροίας για τη φύλαξη των Μυκηνών και του Άργους.
Η έμπειρη και δραστήρια αρχαιολόγος με την ισχυρή προσωπικότητά της είναι εκείνη που εμμένει και επιμένει στην ανάδειξη όλων των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Τενέας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στηρίζουν κάθε προσπάθεια της ομάδας της δρ. Έλενας Κόρκα προκειμένου να επιτευχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι στόχοι της.
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια