Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ




Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Γεώργιος Ψυχογιός

Για τη νέα σχολική χρονιά: Είμαστε εδώ για να “περιφρουρήσουμε” όσα καταφέραμε

 

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων ήχησε το πρωί της Τετάρτης 11/9 και στην Κορινθία, με τον βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρίσκεται στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου και του Ειδικού Σχολείου, από όπου έκανε δηλώσεις για την έναρξη των μαθημάτων της νέας χρονιάς.
11 Σεπ. 2019
Ο Γιώργος Ψυχογιός αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αναφέρθηκε στα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τα δημόσια σχολεία.
Τόνισε ότι από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση είχε καλύψει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, βιβλία και υλικά, ενώ υπογράμμισε ότι είχαν προγραμματιστεί 4.500 νέες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και 10.500 προσλήψεις στην γενική παιδεία, που οφείλει η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει.
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σχολεία σε δύσκολες περιοχές αλλά και στην Κορινθία να ενισχυθούν. Κλείνοντας, ο κ. Ψυχογιός ανέφερε ότι “Ολα αυτά είμαστε εδώ για να πούμε ότι θα τα περιφρουρήσουμε, αλλά και για να τα φτάσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Καλή χρονιά σε όλους και κυρίως χωρίς διακρίσεις. Απέναντι στα παιδιά με αναπηρία και ειδικές δυνατότητες, απέναντι στα παιδιά Ρομά, απέναντι στα παιδιά που είναι από φτωχές οικογένειες, απέναντι στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και απέναντι σε όλα τα παιδιά που είναι διαφορετικά. Μόνο έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά και μόνο έτσι θα ζήσουμε όλοι μαζί”.

Για Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: Αυτές 
είναι 7.148 θέσεις που θα λάβουν παράταση
·            9 Σεπτεμβρίου 2019
Στην παράταση δύο προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που αφορούν συνολικά 7.148 εργαζόμενους αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr.
Συγκεκριμένα μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ το βράδυ της Τετάρτης, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να λάβουν παράταση δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, για τα οποία θεωρείται ότι υπάρχουν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες.
Ειδικότερα πρόκειται για:
 Για τις 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίστηκε να παραταθεί. 
 Για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης του Προγράμματος Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Κέντρα  Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής που αφορούν τον Γ΄ Κύκλο.

Γ. Ψυχογιός:12.9.19  Ζητάμε να λειτουργήσουν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις στην παραγωγή 
με κανόνες για όλους .

Ο Γιώργος Ψυχογιός και άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη, κατέθεσαν Ερώτηση με θέμα το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω Ερώτηση έχει μεγάλη σημασία για την Κορινθία για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Νεμέας που βασίστηκε στις διατάξεις του Ν.4384/2016 που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την κατάργηση της υπ' αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφασης, η οποία είχε εκδοθεί κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους με διττό στόχο. Αφενός την προστασία σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικών προϊόντων μας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρου την απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.
Επισημαίνουν ότι με την κατάργηση της απόφασης, το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σε προϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις που συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο. Τονίζουν εξάλλου ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλος των διεπαγγελματικών οργανώσεων στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων, ενώ σύμφωνα με το από 26.08.2019 Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σε αόριστο χρόνο.
Σε αυτό το πλαισίο ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντήσεις για την στόχευση της νέας απόφασης του Υπουργείου ως προς την επίλυση του θέματος της αντιπροσώπευσης, την ύπαρξη δικλείδων για την προστασία των παραγωγών στο μεσοδιάστημα και το χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή της, ώστε να μην διαινίζεται το τέλμα στις αναγνωρισμένες διεπαγγελματικές οργανώσεις και τα εθνικά προιόντα.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
Αθήνα,  5 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 
και Τροφίμων
Θέμα : Πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Η υπ'αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφαση, η οποία εξεδόθη κατόπιν διαβουλεύσεως με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους και είχε διττό στόχο. Αφενός την προστασία-σε αντιστοιχία με ο,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικών προϊόντωνμας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρου την απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.
Η εν λόγω απόφαση θεσμοθετούσε την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων και στόχευε ουσιαστικά στην αναστροφή του καθεστώτος που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και δεν προστάτευε τους (πραγματικούς) παραγωγούς.
Επειδήμε την κατάργηση της απόφασης αυτής, το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σε προϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις.
Επειδή η επαναφορά του ασαφούς τοπίου έχει σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση της έντονης αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης.
Επειδή αυτό συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο.
Επειδήμε αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλος τους στην υποστήριξη και προώθηση  των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων.
Επειδή σύμφωνα με το από 26.08.2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σε αόριστο χρόνο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Ποια θα είναι η γενική στόχευση της επικείμενης νέας απόφασης που προανήγγειλε αλλά και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να επιλύσει το σημαντικό θέμα της αντιπροσώπευσης;
2.            Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοσή της, το σημαντικό θέμα της αμφισβητούμενης αντιπροσώπευσης και της αναγνώρισης κάποιων από αυτές και ιδιαίτερα την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των πραγματικών παραγωγών που αυτή προκαλεί;
3.            Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και της έκδοσής της ώστε να μη διαιωνιστεί το τέλμα των αναγνωρισμένων διεπαγγελματικών οργανώσεων και των (σημαντικών) εθνικών μας προϊόντων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος,  Ψυχογιός Γεώργιος και άλλοι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



[1] Της ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια